(Carlos Castaneda: Az idő kereke)
Felkérést kaptam egy szülinapi tortára. Egy szépséges leányzó 18. szülinapjára. Mindenképpen valami egyszerű, de ütős tortát szerettem volna készíteni. A málna volt az alap elképzelésem, mivel ilyenkor ősszel másodszor is érik ez a nagyon illatos, zamatos gyümölcs. Dolce Vitánál találtam egy izgalmas darabot, ami aztán kissé átalakult menet közben. Nagyon finom, amolyan igazi tömörgyönyör torta, egy kis szeletnél többet még az elvetemült édesszájú sütiimádók sem tudnak megenni belőle. Viszont minden falat maga a mennyország.
Ja igen. És mindennel együtt 30 perc alatt elkészült. Sajnos szeletet nem tudtam fotózni, mert az utolsó morzsáig elfogyott...
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
az alaphoz:
15 dkg keksz (én háztartási kekszet és Amaretti kekszet felesben használtam),
8 dkg vaj,
körülbelül 3 cl sűrített tej vagy tej vagy tejszín.
a második réteghez:
40 dkg málna.(ebből tegyünk félre a díszítéshez no meg csipegetni is fogunk belőle, nanááá...),
a krémhez:
50 dkg mascarpone,
20 dkg fehér csokoládé,
3 púpos evőkanál porcukor.
a díszítéshez:
mentalevelek
és málnaszemek.
A kekszet és amarettit daráljuk robotgéppel zsemlemorzsa finomságúra, majd a vajjal és annyi tejjel vagy tejszínnel vagy sűrített tejjel dolgozzuk össze, amennyitől összeáll. A formát vajazzuk ki, a masszát lapogassuk bele. Tegyük hűtőbe, míg a krémet elkészítjük.
A fehércsokit olvasszuk fel vízgőz felett és hagyjuk kissé hűlni. Közben a mascarponét keverjük ki a porcukorral, majd ehhez keverjük hozzá a már épp langyos, de még folyékony fehércsokit. Vegyük ki az alapot a hűtőből, rétegezzünk rá málnát. Annyi málna kell, hogy 2 réteg legyen rajta. Erre öntsük rá a krémet, majd díszítsük málnaszemekkel és mentalevelekkel. Hűtőben hagyjuk összedermedni legalább 6-8 óráig.
A torta nem lesz magas, de tényleg nagyon tömörgyönyör, nagyon sűrű, gazdag, egy kis szeletke is elég belőle. Az alja egyébként lehet teljesen amaretti keksz is, én nem mertem így elsőre, de lehet teljes mértékben csak ezt a mandulás kekszet használni. A krémréteget pedig lehet tejszínhabbal lazítani. Én 2 dl tejszínt vernék habbá és ezt keverném hozzá. Ebben az esetben 2 csapott teáskanál nagyon kevés mentateában oldott zselatint is adnék hozzá. Valamint nem 3 púposabb evőkanál porcukorral keverném ki ez esetben a krémet, hanem néggyel.
10 megjegyzés:
Húúú, de gönyörű ez a torta!!!
Gyönyörű!
Isteni lehet, és a díszítés annyira tetszik, egyszerű és mégis olyan különleges.
De jó, nálatok van még málna? Irigy-irigy! :))
Nagyon kis szépséges és guszta lett ez a torta! És biztosan nagyon finom is volt, ahogy elnézem a hozzávalókat! :)
Jövőre leszek 18 (na persze hahaha :D), nekem is készítesz egyet? :)
Lányok, nagyon szépen köszönöm! Az ünnepeltnek is nagyon tetszett és ízlett! :)
Ildinyó: bármikor. :)
Remek díszítés, csodás kép! Nyálcsogratóan jól néz ki!
Gyö-nyö-rűűűűű!
Azt mond meg a krém zselatin nélkül megszilárdult? Annyira tetszik, de amilyen bakikat én csinálok tortákkal! Mindig szétfolyik és már félek nekiállni, pedig ez nagyon tetszik, főleg, hogy sütés nélküli! :)
Anazar: köszi szépen! :)
Barbi: igen megáll. De kell neki legalább 8 óra hűtőben dermedés. Ha félsz a bakitól, egy csapott teáskanál zselatint keverj hozzá, akkor tutira mehetsz. De így is szépen megállt. :)
Köszönöm a segítséget! Remélem lesz időm kipróbálni!! :))
Barbi: igazán nincs mit. :)
Megjegyzés küldése