2012. június 13., szerda

Kölespuding nyári gyümölcsökkel



Minél zavartalanabb és békésebb a lelkünk, annál jobban tudjuk élvezni a boldog, örömteli életet.

(Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma)




És a mai desszert: kölespuding idénygyümölcsökkel. Bűntelen élvezet. Kedves páromnak nagyon ízlett, ennek hangot is adott többszörösen. Erre mondtam neki: és milyen egészséges! Erre Ő: Nem baj. Engem nem zavar, hogy egészséges! :)

Hozzávalók 4 főre:
4 dl víz,
3,5 dl tej,
15 dkg köles,
5 dkg méz,
csipet só,
1 evőkanál (kicsitpúpos) étkezési keményítő.
Az öntethez:
75 dkg bármilyen idénygyümölcs:
ebben most meggy és kevés málna van, de isteni
hozzá a ribizli is, cseresznye is, eper is ahol van még,
2 dl víz,
csipet só,
ízlés szerint méz,
1 evőkanál étkezési keményítő (kicsitpúpos kanál),
fűszerek ízlés szerint: vanílis, szegfűszeg, fahéj, menta, bazsalikom,
kardamommag, stb... ebben most szegfűszeg és kardamommag van.
A kölest föltettem a vízben főni pici sóval. Mikor felforrt, a tejet is hozzáöntöttem, és a köles puhulásáig főztem. Ez olyan 15 perc körülbelül. Ekkor ízesítettem mézzel, és besűrítettem egy kevés hidegvízben oldott kukoricakeményítővel. A formákat ecsettel nagyon vékonyan kiolajoztam és megtöltöttem őket a pudinggal.
A meggyet kimagoztam, és kevés vízben föltettem főni. Ízesítettem szegfűszeggel, kardamommal, s mikor kissé összeesett és levet is engedett a gyümölcs, besűrítettem egy kevés hidegvízben oldott keményítővel. Mikor langyosra hűlt, a málnát is hozzákevertem. Ha ribizlivel készítjük, annak nagy részét paszírozzuk át az első rottyanás után, mert nagyon magos. És a maradékot kihűlés után csak keverjük bele, hogy egész szemek is legyenek az öntetben. A tiszta málnaöntettel is ugyanígy járnék én el.
Mikor kihűl a puding, ki lehet csúsztatni a formából, s körécsurgatva az öntetet, díszítve friss fűszerlevelekkel tálalni.
Tipp: Ha lágyabb pudingot szeretnénk, nem is kell bele keményítő - csak főzzük el róla jobban a tejet. Adagoljuk poharakba úgy, hogy a tetején jócskán hagyunk helyet a gyümölcsöntetnek. Tálaláskor csak tegyünk a pudingok tetejére az öntetből. Vegánok pedig készítsék csak vízzel a pudingot, tökéletes úgy is!



10 megjegyzés:

Csibe írta...

De jó!... és milyen szép! :)

Ildinyó írta...

Juj, de guszta! :) Van is itthon kölesem... :)

duende írta...

:)

Bridge írta...

A köles nagyon jó választás, és finom is. Ezzel a szósszal viszont nagyon különleges, és mutatós.
Fekete ribizlivel lesz még finom.

duende írta...

:) És még sárgabarackkal is... :)

Tálaló írta...

Ha csak feleannyira finom,mint amennyire guszta a képeiden...:))És engem sem zavar,hogy egészséges...sőt.

A baj csak az,hogy nincs itthon kölesem.Viszont sürgősen pótolom:)

És a legújabb szerelmem a kardamom miatt is nagy kedvet érzek az elkészítéséhez.

duende írta...

:)) Én is imádom a kardamommagot. Épp délutáni jegeskávémat iszom, török módra: szezámmaggal ízesítve. :)

Nagyon szertem a kölest, kifejezetten finom íze van és nagyon hamar megfő. Gyorsétel. :) Kásaként is isteni, meg van nálam itt a blogon zalai köleskásaprósza is, az is isteni. De sósan is nagyon jó köretként, vagy levesbe gombócként, stb... :)

duende írta...

Ja, felfújtreceptet is találsz nálam, ugyanúgy készül mint a rizsfelfújt.

Dankóné R. Magdi írta...

Nagyon szep :-) Tobbszor talalkozom itt otletekkel, koszonom! :-)

duende írta...

Kedves Magdi! Köszönöm szépen é nagyon örülök! :) Mindig szívesen látlak! :)