2012. október 28., vasárnap

Gombás tortellini



- Borzasztó dolog meghalni.
- Nem olyan borzasztó az, Teofil. Az ember elalszik lassan, és nem ébred föl többet. Csak pihen és pihen. Pihenni jó... De az élet! Soha többet nem látni erdőt, és soha többet nem hallani madarat! Pedig olyan szép az élet... Itt maradsz te, Teofil, ezután is. Csak nem láthatnak többé az emberek... Te hinted le éjtszaka a harmatot a fűre, és te rázod le a fák leveleit ősszel. És amikor az első virág kinyílik az erdőn, ott állsz majd mellette, és megfested a szirmait, amilyenre akarod. Együtt szállasz a pillangókkal, és ujjad megérinti a fenyőtűk hegyét, és azok csillogni fognak tőle a napban, és te hordod majd, mint a szellő, a jó illatot üverből üverbe.

(Wass Albert)



Megint gombás étel, mert addig, míg van, s lehet. :) És mi lehetne léleknyugtatóbb ebben a szeles, hideg és már egészen télies időben, mint a jó meleg konyhában elszöszmötölni egy finom étellel? Kevés jobb dolgot ismerek ennél. Kibontani egy üveg finom bort, beszélgetni, rá-rá pillantani az elégedetten durmicoló cicára és főzni...
Nagyon szeretem a tésztaételeket. Ennél jobban csak a gombás tésztaételeket szeretem... Tisztatésztának ajánlva, az aktuális VKF! kiírására.

Hozzávalók 2 főre, ha főételnek készítjük:
A tésztához:
25 dkg liszt,
2 tojás,
kevés víz.
A töltelékhez:
20 dkg erdei gomba (az enyémben rizike és vargánya van),
2 nagy gerezd fokhagyma,
1 dkg vaj,
1 teáskanál olaj,
só,
frissen őrölt bors,
csipet kakukkfű,
frissen reszelt szerecsendió,
1/2 citrom reszelt héja,
pár csepp citromlé.
A tetejére:
4 dkg vaj,
tejföl,
valamilyen jóféle sajt vagy
apróra vágott petrezselyemlevél.

A lisztből, tojásokból, pici vízből tésztát gyúrunk, és félretesszük nylonzacsiban, míg elkészítjük a tölteléket.
A gombákat megtisztítjuk, majd konyhai robotgéppel ledaráljuk. Serpenyőben a vajon, olajon megfuttatjuk kissé az apróra kockázott fokhagymát, majd rádobjuk a gombát is és fűszerezzük (kivétel a reszelt citromhéj és lé). Addig sütjük, míg a levét elveszti és jó sűrű gombapép lesz belőle. A végén reszeljük bele a citrom héját és pár csepp citromlével pikánsabbá tesszük a tölteléket.
A tésztát kinyújtjuk, és 5 centiszer 5 centis kis kockákra vágjuk. Minden kocka közepébe egy kevés tölteléket teszünk, majd megformázzuk a videón látható módon.
Vizet forralunk sóval. Közben a 4 dkg vajat addig melegítjük egy kis lábosban, míg finom karamelles illata és színe lesz. Félretesszük tálalásig. (Figyeljünk rá, mert nagyon hamar kramellás színt, aromát kap, nehogy megégessük.)
A tortelliniket a forrásban lévő vízben kifőzzük. Azonnal tálaljuk tejföllel, barnított vajjal megcsurgatva. Vagy reszelt sajtot vagy aprított petrezselyemlevelet szórhatunk még rá.
Csodálatos finom.

A gomba egyébként kitűnő bármilyen tésztával. Gondolkodtam gombás galette-n is, pitén is, de készíthettem volna a hortobágyi palacsinta módjára is. (Ha hortobágyinak készítjük, ne aprítsuk fel a gombát, csak szeleteljük és így készítsünk pörköltet belőle, hogy legyen szaftja. A végén aprítsuk a gombát, a szaftból kivéve.) Köretként például vadashoz készíthetünk gombás zsömlegombócot is, ha lesütött gombát is keverünk a zsömlegombóc tésztájába. És még folytathatnám a sort.... Ez a töltelék egyébként lasagne-hoz is kiváló, csak akkor ne aprítsuk ennyire össze, hanem késsel vágjuk szeletekre a gombát. Nagyon jól illik hozzá a besamel, sajt.
Tipp: Ez a gombapép egyébként (ha többet készítünk belőle és marad) melegszendvicskrémnek is kiváló! Kenjük kenyérre, szórjuk meg jó bőven reszelt sajttal és mehet is pironkodni. Egy pohár borral tökéletes és mesés.


A tortellini formázása:


Jó étvágyat hozzá! :)

11 megjegyzés:

Kati írta...

De szép:) És én is annyira szeretem mindkettőt:)

N.D. írta...

nem mondod, hogy saját készítésű tortellini?!? Anyám, le a kalappal!!! Csillagos ötös, leülhetsz! :)))

Padparadsa írta...

Nagyon tetszik az idézet!
És - mint mindig - csodálatosak a fotók!! BIG, BIG LIKE!! <3

duende írta...

Kati köszönöm! :) Csodás páros, bizony.


N.D.: köszönöm tantónéni! :)


Padparadsa: köszi szépen! :)

Babette írta...

A héten elkészítem:) nagyon guszta!!!
De lehet a tortellini formázás nem fog menni, de akkor is megpróbálom!

Anikó írta...

Nálunk egész reggel szakadt a hó, és tényleg a legjobb egy kiadós tésztaétel, én sztrapacskát készítettem, ezek a jó melegítő ételek bizony:-))))

duende írta...

Köszi Babett! :) Amilyen ügyes vagy, biztosan sikerül! :)



Hű, de imádom Anikó! :) Jó tipp, köszi, régen csináltam már... :)

Hankka írta...

Csodás képek, és csodás étkek! :) Nemcsak a tortellini, hanem az ajánlottak is! :)

duende írta...

Köszönöm Hankka! :)

Névtelen írta...

Hát, ízlés dolga, de ha egy jó receptet keresek, akkor nem feltétlenül a halálra szeretnék gondolni. Szerintem elég ízléstelen párosítás.

duende írta...

Kedves Ismeretlen.

Nem tudom, mi ízléstelen az elmúlásban. Aki születik és él, az meg is fog halni, legyen nyugodt. A halál is az élethez tartozik.
Amúgy meg épp halottak napja előtt voltunk, az adta az idézet aktualitását, és a kiírás, az erdők-mezők kincseiről. De nem magyarázkodom tovább.

Ha nem tetszik, nyugodtan lapozzon, és nézelődjön másutt. Millió recept és oldal van a neten.