Az egyszerűség csak az átélt bonyolultságból születhet. Az egyszerűség évtizedek alatt születik. Aki nem volt összetett, komplikált, alaktalan, sokszögű, sokízű, az nem lehet egyszerű, csak együgyű.
(Latinovits Zoltán)
Bevallom - bár régebben sokat jártunk vendéglőkbe enni, és szinte 
mindegyiknek ott volt az étlapján a holstein-szelet - még soha sem 
ettem, nem is készítettem. Nem szerettem a tojást. Meg amúgy is, túl 
egyszerűnek tűnt, én szerettem bonyolultabb fogásokat megkóstolni.
Ez egy cicomázott variáció, mert még mindig túl egyszerűnek találtam, és
 hát nemrég vettem a piacon fürjtojást, muszáj volt belekreálni 
valamibe.
Valójában most is csak annyit tudok, hogy a holstein egy-két szelet hús, aminek tükörtojás van a tetején.
Fürjtojással is még mindig egyszerűnek tűnt, így gombát is sütöttem 
hozzá. De képzeljétek azt, hogy vargánya az a gomba, vagy rókagomba, 
vagy galambica, vagy erdőszéli vagy mezei csiperke, vagy bármely éppen 
növő és kapható erdei finomság. Ma nem volt piac sajnos. Szóval az enyém karajból készült (de a csirke vagy pulykamell is jó hozzá szerintem), barnakalapú csiperke van rajta és fürjtojás. A karajt jól kiklopfoltam, mustárral bekentem, sóztam-borsoztam. Hirtelen vajon kisütöttem. (Lehet olajon vagy zsíron is.) A gombát szeleteltem, sóval-borssal, kakukkfűvel
 hirtelen jól megsütöttem. Egyébként szerintem a gomba is olyan, mint a 
padlizsán: igazán megpirítva az igazi, akkor jönnek elő a finom ízei. A 
fürjtojásból pedig tükörtojást sütöttem. A héja nagyon vékony, a belső 
hártya pedig nagyon masszív, ezért nehéz feltörni. Én egy kés éléhez 
csapkodtam őket finoman, így sikerült.
Köretnek cukkinit grilleztem és újburgonyát sütöttem, paradicsomsalátát ettem hozzá.
Egyszerű és gyors étel. Burgonya nélkül paleontológusok is ehetik. :))
Ennyi lenne. A sorrend nem feltétlenül így volt, a húst sütöttem a 
legvégén, minden mást előbb. Még egy ötletem volt hozzá, a gomba helyett
 ezekkel a sült paradicsomkarikákkal is isteni lenne szerintem, ez amolyan nyári verzió a turbózott holsteinre.
 
 



