Grillezett zöldség-bőségtálNyaralás alatt olvastam is, szokásomhoz híven. Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők című könyvét már anno - mikor megjelent magyarul először -, évekkel ezelőtt többször elolvatam. Most jelent meg szintén tőle a Bennünk élő idősödő istennők, és a Bennünk élő istenek című könyv. Fantasztikusak, szívből ajánlom minden önmagát megismerni akaró nőnek és férfinak.


A Bennünk élő idősödő istennőkben ír a bölcsesség-istennőkről: Métiszről, Szófiáról, Hekatéről és Hesztiáról; szó esik az átváltoztató harag istennőiről: Szahmet és Kali-Ma képviseli ezt az energiát; és az együttérzés istennőiről: Kuan Yinről, Szűz Máriáról, és a Szabadság Asszonyáról. Áttekinti a Bennünk élő istennők archetípusait is újra - de már kiegészítve az idősebb korra jellemző tulajdonságaikkal. Ők a szűz-istennők: Athéné, Artemisz és Hesztia; a sebezhető istennők: Héra, Demeter és Perszephoné; s az alkimista istennő: Aphrodité. És szó esik a Bölcs Nők Köreiről is - ők a törzsi nagyanyák.


"A bölcsesség egy nő, idős asszony, egy istennő és egy női archetípus. A görög mitológiában Métisz, akit Zeusz lenyelt. A Bibliában a rejtőzködő Szófia, aki nem nélküli, elvont fogalommá vált. A bölcsességre szürkületkor lelhetünk, ahol a három út találkozik Hekaté képében, vagy a tűzhely melegénél, Hesztiaként. A bölcsesség lehet a láthatatlan Sekinah is, aki a Sabbath kezdetét jelentő vacsoránál ellátogat a zsidó otthonokba. De az egykori kelta istennő, Cerridwen is ő volt, mint ahogy ő Saraswati, a hindu bölcsességistennő és Erda, Wagner Nibelung gyűrűje című operájából. A világban fellelhető mitológiákban és a kollektív tudattalanban - melyek egymás tükörképei - a bölcsesség nőnemű."

(Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő idősödő istennők)


Szintén egy igazi nyári finomság - mindenki ismeri, nagy titkokat nem fogok elárulni a recepttel. :)
Grillezett zöldségek. Van a tálon piros, zöld, sárga paprika. Kukorica, karfiol, vargánya, minihagymák, cukkini, sárgarépa.
Nekem sajnos nincs grillezőm, de serpenyőben is kiválóan készíthető. Egy trükköt alkalmaztam csak. A nehezebben puhuló zöldségeket besóztam és állni hagytam. Karfiol, sárgarépa, hagyma. Ezek fél órácskát pácolódtak a sóban. Így kicsit bepuhulnak és grillezve tökéletes lesz az állaguk.
Semmi más nincs a zöldségeken, mint só és olívaolaj. Isteni finom, könnyű étek.
Krémes-tejszínes krumplipürével ettünk. Nagyon illett hozzá. De rizskörettel is tökéletes.
Persze fűszerezhetjük is a zöldségeket. De szerintem, így a saját ízükben a legfinomabbak.
Tipp:
Ha marad belőle, hidegen is tökéletes. Sőt, egy könnyű joghurtos öntettel salátának is átvariálható. Plussz burgonyával, rizzsel vagy akár tésztával is!

Megjegyzések

sedith üzenete…
Nagyon jól néznek ki! Most elfogadnám!;) Bár akármikor jöhetne!
Gazpachot szoktam néha, de eddig csak magamnak.
Puszi
Wise Lady üzenete…
Hű de csodás! Én is fogok, pénteken grillvacsi lesz nálunk.
Kati üzenete…
Nagyon jól néznek ki, habár én nem vagyok nagyon oda a grillezett dolgokért. Ezek viszont gusztusosak. :-)
szepyke üzenete…
Jesszusom, ebben a rekkenő hőségben grillezni???
Még a napra sem mennék, sőt a levegőre sem, csak a klimás szobába...

Viszont a kép és az étel csodás, csak kérhetnék belőle házhozszállítást?
nana üzenete…
ha egy kicsit hűvösebb lesz, kipróbálom :)
KataKonyha üzenete…
Én is szeretem a grillezett zöldségeket, de általában megvárom, amikor a férjem sütögeti a húsokat, akkor odateszem neki; szerencsére ő is kedveli, meg is süti mindig.
Katy üzenete…
Ehez már én hoza szolok és meg adóm az én véleményemet mert itt Spanyolországban ez majdnem napi koszt. Készen is lehet venni dobozba már mindenüt, de persze nem ojan finom mind az othoni. Itt nem leves hanem inkáb püré. Andalucianak a fö receptje. Ott egész évebem eszik. Nem szokás felhigitani jéggel inkáb hütöbe mert veszti az izét. ës nem készitik citrommal hanem bor ecettel. Igazzad van hogy mindenkinek meg van az izlése. Én például nem teszek bele kenyeret, se köménymagot. Maga a zöldségel süritöm és kevesebb vizsel. Az az igazi mikor külön tálba melé adnak aprora vágot ugyan azokat a zöldségeket amiböl készült és mindenki tesz bele amiböl jó essik. Ajánlom hogy probáljátok meg mert aki magyar meg kostolta izlett nagyon. Föleg hüsitö.
Remélem hogy nem haragszol véleményemre.
trinity üzenete…
Nagyon klassz így együtt ez a sok zöldség!!!
Tényleg, hideg joghurttal is el tudom képzelni-hűsítő étel!!!
Katy üzenete…
Eltévestettem a ház számot, és bocsánatott kérek. :-(
Én a Gazpacho-rol irtam, nem a grillezett zöldcséghöz. Sajnálom a tévedést. Türüld ki légy ojan szives Duende.
Szia
Hanga üzenete…
Nálunk ma éppen valami hasonló volt az ebéd, igaz nem kint a szabadban készült a kánikula miatt. Jó ötlet az előre besózás, erre nem gondoltam, köszönöm.
duende üzenete…
Küldenék Edit, de elfogyott! :)
duende üzenete…
De jó nektek, Whise Lady! Nálunk nincs kert, sajnos.
duende üzenete…
Köszönöm Kati! :)
duende üzenete…
Szepyke, itthon készült, és serpenyőben. :))

Sajna a futár szabadságon van! :)))
duende üzenete…
Nana, Te szoktál hasonlót, szerintem. :)
duende üzenete…
Kata, nálunk is a párom a tűzfelelős általában. :) Ezt most viszont én sütöttem serpenyőben, itthon.
duende üzenete…
Katy, köszönöm a kiegészítéseket! Reméltem hogy hozzászólsz, hiszen Te ott élsz. Legközelebb én sem teszek bele kenyeret, anélkül azt hiszem, finomabb!
És tényleg nagyon finom, üdítő!
És dehogy haragszom, örülök hogy hozzászóltál! Megpróbálom átvarázsolni a gazpacho-hoz! :)
duende üzenete…
Szívesen Hanga! :) Én is itthon készítettem a tűzhelyen. Pillanatok alatt elkészül.
duende üzenete…
Isteni volt Trinity. :)
duende üzenete…
Köszi palócprovance. :)
ZinczyKa üzenete…
Kár, hogy nekem sincs kertem, pedig kedvet csináltál a grillezéshez ::))
napmátka üzenete…
Ez nagyon kedvemre való! (De hisz tudod.) Igazán változatos lett a sokféle zöldséggel, és a könyvajánlód is tetszett, utánanézek!
duende üzenete…
ZinczyKa, remélem azért majd jutsz kertközelbe, a barátnőkkel! Tudod, amiről szoktál mesélni. :)

Serpenyőben csináltam, pillanatok alatt elkészült, és teljesen olyan volt, mint a kerti. Szóval ne fogd vissza magad, kerthiány nem akadály. :)
duende üzenete…
Igen, gondoltam, sokszor készítesz hasonló ételeket Napmátka. Én is imádom ezeket az egyszerű, de nagyon finom zöldségételeket.

A könyvek fantasztikusak!
Renata üzenete…
Nagyon tetszenek! Vendéged lennék rá!
duende üzenete…
Majd legközelebb szólók, Renáta! :)