Pumuklivers
Fényforrónyár.
Nyárfényforró.
Forrónyárfény.
Nyárfényforró.
Forrónyárfény.
Létezés.
Öröm.
Leállt az agyam.
De szeretem a nyarat!
De szeretem a nyarat!
(duende)
Rekkenő forróság, igazi nyár van. Az ember lánya nem kíván mást, mint egy kis jégbe hűtött levest. Készüljön akár gyümölcsből, akár zöldségfélékből. A késő esti vacsora ilyenkor a fő étkezés nálunk. Mikor már alábbhagy a hőség.
A gazpacho a spanyol konyha híres hideg, nyers zöldséglevese. Nagy melegben kellemesen hűsít és nagyon egészséges is, mert nyersen maradnak benne a zöldségek. Tájegységenként kicsit eltérően készítik, de az alap megegyezik: paradicsom, hagyma, fokhagyma, uborka, paprika, kenyérbél vagy morzsa, olívaolaj, borecet vagy citromlé kerül a turmixgépbe.
A gazpacho csak ilyenkor nyáron az igazi, mert csak friss, igazi jóízű zöldségekből készülhet. Mélyhűtött, vagy melegházi ízetlen paradicsomból nem lesz finom.
A recept R. Szepessy Ilona: Spanyol konyha című könyvéből származik.
Hozzávalók 5-6 adaghoz:
5 érett paradicsom,
1 kisebb kígyóuborka,
1 fej édes fehér salátahagyma,
1 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál extraszűz olívaolaj,
só,
1/2 mokkáskanálnyi őrölt kömény,
frissen őrölt bors,
2 szelet fehérkenyér héj nélküli belseje,
1 zöldcitrom leve,
2 dl víz.
A paradicsomot forróvízbe dobjuk, majd lehéjazzuk és a magokat is eltávolítjuk. Az uborka 1/3-át félretesszük. A hozzávalókat Aztán turmixgépbe tesszük, és alaposan pépesítjük. Egy tálba vagy lábosba öntjük, kóstoljuk. Ha kell még bele só, bors vagy kömény, pótoljuk. Jégkockákat teszünk bele (legalább 10-15 kockát), így tesszük a hűtőszekrénybe. A jégkocka hűti is, illetve ahogy olvad, pont annyira higítja, hogy kellemes leves sűrűségű lesz. Mert a turmixolás után jó sűrű pépet kapunk, így a plusz víz kell még bele.
Jégkockával és uborkadarabokkal tálaljuk, mert ez a leves csakis jéghidegen az igazi.
Ez a recept granadai gazpacho névre hallgat a szakácskönyvemben. A legtöbb gazpachoba tesznek egy vagy két paprikát is. Illetve a legtöbbször nem citromlével, hanem borecettel savanyítják.
Tippek:
Érdemes kikísérletezni a saját változatunkat - ahogy nekünk a legjobban ízlik. Egy jótanács: ne a magyar könnyfakasztóan erős vöröshagymát használjuk ehhez az ételhez, hanem valamilyen édes hagymafélét. Édes lilahagymát vagy fehér édes salátahagymát vagy salottahagymát ajánlanék hozzá. Valamint kihagyható belőle a kenyérbél is, ha nekünk úgy jobban ízlik. Bár az autentikus gazpacho tulajdonképpen többek között a szikkadt kenyér hasznosításából született úgynevezett kenyérleves.
Gazpacho tulajdonképpen bármiből készülhet. Alapja mindig a paradicsom. Tehetünk hozzá tökféléket is akár - cukkinit, tököt, csillagtököt -, zeller vagy petrezselyemlevelet, kaprot.
Gyümölcsökből is készíthető. A szakácskönyvemben találtam gazpacho-t sárgadinnyéből például: kell hozzá egy érett sárgadinnye, 5 dkg fehérkenyérbél, 5 dkg darált mandula, 1 gerezd fokhagyma, másfél dl olaj, 5 dl száraz fehérbor és jégkockák.
20 megjegyzés:
De jó, hogy itt vagy! Én is ebből a könyvből szoktam ezt a levest :)
Köszönöm, Lúdanyó! :)
Jó kis receptek vannak benne, még azt hiszem, fog készülni belőle ez-az! :)
Én nem szólok most hozzá, mert nem szeretem a zöldségeket ennyire, hogy így megegyem őket. :D
Tehát, most hallgatok. Látszik?:DD
Hű, az édes változatra nagyon rákattantam! :))
Oly régóta szemezek ezzel a levessel, hogy ki kéne próbálni!
Ez volt a végső lökés? :-))
Látszik Szepyke! :)
Nekem is tetszik, Limara! Valamikor megcsinálom, nekem is izgatja a fantáziámat! :)
nagyon egyszerű, Viki. Csináld kisebb mennyiségből, elsőre! :)
Sokat hallottam már róla, de kipróbálni még nem volt "merszem". Lehet, hogy most? Max. negyed adaggal. :$
Ez a sárgadinnyés változat nekem is tetszik, habár másfél deci olajat ezért nem tennék bele...
Gyümölcsökből én olyan fűszeres gyümölcs-tejszín-(bor)-méz turmixot szoktam készíteni, ha sok a gyümölcs otthon, és nincs kedvem levest főzni.
Igen, nagyon jó hogy megjöttél újra!!!
Erre már igen rég készülök....Ki is próbálom egyik nap!!!Köszi!
A sárgadinnyés is megbirizgálta a fantáziám....
Katy írta:
Ehez már én hoza szolok és meg adóm az én véleményemet mert itt Spanyolországban ez majdnem napi koszt. Készen is lehet venni dobozba már mindenüt, de persze nem ojan finom mind az othoni. Itt nem leves hanem inkáb püré. Andalucianak a fö receptje. Ott egész évebem eszik. Nem szokás felhigitani jéggel inkáb hütöbe mert veszti az izét. ës nem készitik citrommal hanem bor ecettel. Igazzad van hogy mindenkinek meg van az izlése. Én például nem teszek bele kenyeret, se köménymagot. Maga a zöldségel süritöm és kevesebb vizsel. Az az igazi mikor külön tálba melé adnak aprora vágot ugyan azokat a zöldségeket amiböl készült és mindenki tesz bele amiböl jó essik. Ajánlom hogy probáljátok meg mert aki magyar meg kostolta izlett nagyon. Föleg hüsitö.
Remélem hogy nem haragszol véleményemre.
Katy, köszönöm a kiegészítéseket! Reméltem hogy hozzászólsz, hiszen Te ott élsz. Legközelebb én sem teszek bele kenyeret, anélkül azt hiszem, finomabb!
És tényleg nagyon finom, üdítő!
És dehogy haragszom, örülök hogy hozzászóltál! Megpróbálom átvarázsolni a gazpacho-hoz! :)
Kati, negyed adag nem vészes, egy próbát megér. Próbáld ki kenyérbél nélkül, legközelebb én is úgy készítem! :)
Én is szoktam hasonlót Kata. Joghurttal leginkább, isteni. Van is fenn egy tavalyi receptem, az őszibarack krémleves tényleg hidegen, ha jól emlékszem a címére.
Trinity, nagyon üdítő, nekem bejön! :)
Jó ez a vers! Meg a Joe Cocker számot is szeretem. Még akkor is, ha egyébként a remek gazpachod dicséretével akartam kezdeni...:)
:))))))))
Köszönöm Napmátka! Tőled nagy dícséret, hogy tetszett a pumukliversem! :)))
A leveske különben nagyon finom, és nagyon üdítő!
pont Joe Cocker-t és ezt a számot linkeltem be tegnap a blogomon és a fb-on is, csak én a nyári táskák tagozatban. :DDDD
:)) Jó zene... :)
Megjegyzés küldése