Amíg valaki el nem köteleződik, hezitál, addig mindig ott van a visszafordulás lehetősége, és így hatástalan marad minden kezdeményezés (vagy alkotás). Abban a pillanatban, ahogy valaki végleg elköteleződik, megérkezik a Gondviselés. A döntésből számtalan esemény következik. Tégy meg bármit, amit meg tudsz csinálni, vagy azt gondolod, hogy meg tudod csinálni, ne késlekedj. A bátorságban erő, varázslat és zsenialitás rejlik.
(Goethe)
Edith blogján olvastam a házi vegetáról. Már régóta motoszkált bennem, hogy kéne készítenem - csak bátorságom nem volt hozzá eddig. Mert nagyon sokszor főzök egyszerű kis zöldségleveseket, és azokba bizony muszály használni, különben ízetlenek lesznek. A bolti vegeta azonban nem túl egészséges, mert mindenféle E-vel van tele. Edithet olvasva azonban egyszerűnek tűnt, és így elkészült az első saját gyártmány. Még fogok készíteni a nyáron kétszer, háromszor. Hogy a télre legyen elegendő mennyiségem. Az én keverékembe került most:
1 nagy csokor sárgarépa (4-5 nagyobb szál),
1 nagy csokor petrezselyemgyökér (3-4 szál),
1 nagy zeller,
1 picike fej karfiol,
1 darabka karalábé,
3 nagy fej hagyma,
8 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor zellerlevél,
2 nagy csokor petrezselyemlevél,
5 kisebb kelkáposztalevél,
1 csokor lestyán (vegetafű),
5 db paradicsom,
3 paprika (piros, sárga, zöld),
25 dkg só,
2 csapott teáskanál koriandermag,
3 csapott teáskanál sáfrányos szeklice,
4 szerecsendióvirág,
1/2 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér,
2 púpos teáskanál kurkuma,
1/2 mokkáskanál őrölt lepkeszegmag,
2 púpos teáskanál erdei gombapor.
A hozzávalókat megtisztítottam, megmostam, majd megtörölgettem, hogy ne maradjanak nedvesek. A zöldfűszereket salátacentrifugában jól megpörgettem.
Mindent amit lehetett legyalultam uborkagyalun jó vékony szeletekre. A paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát is vékonyan felszeltem késsel. Az összes hozzávalót egy nagy tálba tettem, aztán rátettem a sót, alaposan eloszlattam a zöldségeken. Rögtön levet is engedett.
Ahány tepsim, nagy tálam volt, előszedtem. A keveréket - lehetőleg minél kevesebb lével - vékony rétegben a tálakra, tepsikbe tettem. Aztán saját szolárcellás szárítót használtam: kitettem őket a tűző napra az ablakpárkányaimra. Két nap alatt csonttá száradtak. Végül ledaráltam kávédarálóval az egészet. A darálót kíméljük, több fázisban daráljunk, mert túlmelegedik és tönkre mehet.
Nagyon finom. És házi. És isteni. Edithnek köszönöm!
23 megjegyzés:
Duende, mennyi vegeta lett ebből a mennyiségből?
Megmértem neked a mérőedényemben Lúdanyó: 1 és 1/4 liter lett az eredmény. Szóval egy szép nagy dunsztosüvegnyi! :)
Én a nedves verziót ismerem: késes betétűvel összeaprítok mindenféle zöldséget, répa, petrezselyem, karalábé, zeller, stb., utána megsózom, jó erősen.
Hűtőben egy évig is eláll üvegben vagy műa. dobozban.
S ahogy a Tiéd is, E nélküli :-)
Nagyon örülök, Duende, hogy elégedett vagy!:) És milyen szépen megmaradt a színük! Azért látszik, hyog az enyém sütőben készült! Én is tervezek még és kipróbálom a kis adagban-ablakpárkányon verziót is. És a porrá darálást is. Emellett, de azt csak majd ősszel, biztos teszek el nedveset is, mint Chef Viki. Eddig viszont csak olyat szoktam. És szoktam kimondottan csorbaízesítőt is eltenni: paradicsom, paprika, zeller és petrezselyemzöld-darálék. És só. :)
Puszillak
Sót az ízéért raktok bele, vagy a tartósítás miatt? Én aszalógépben só nélkül szárítottam meg a zöldségeket, de most elbizonytalanodtam...
Köszönöm, hogy méricskéltél a kedvemért :) Szép nagy adag lesz!
Ilyen vegetát én is szívesen készítek, köszi az ötletet mindkettőtöknek! :))
Nagyon jó ötlett nem mondom :-)
Köszi a tippet Chef Viki! Még nem próbáltam, de ki fogom, mindenképpen! N agyon jól hangzik! :)
Abszolút. Edit, köszi mégegyszer! :)
Igen, a napon száradás tényleg nagyon szépen meghagyta a színeket, és gyorsan ki is száradt. Még szerencse, hogy széles ablakpárkányaim vannak! :))
Én is kipróbálom majd a friss-sós változatot is!
Hanga, szerintem mindkét variáció tökéletes.
A sótól egyből nedvességet veszít a zöldség így gyorsabb a folyamat, plussz a só megakadályozza a penészedést is, ha éppen nedvesebb az időjárás, vagy nem olyan erős a napsütés. Emellett, a só koncentráltabbá is teszi szerintem az ízeket - csak ennyi a különbség. De a sima szárított zöldségkeverék ugyanúgy jó és finom szerintem! :)
Szívesen, Lúdanyó! :)
Nem fogsz csalódni Limara. :)
Örülök Katy, hogy Edit megcsinálta, és így felbátorított engem is! :)
Nagyon tetszik annak ellenére, hogy én a "Vegeta" helyett Vega-mixet használok már évek óta. Abban csak szárított zöldségek vannak, só nincs. Csak télen kényszerülök a használatára, amikor kevesebb a friss zöld.
Mondjuk van ára.
Nagyon tetszik ez az otthoni módszer, gondoltam már rá, talán a kánikulában (amikor gyorsan szárad a zöldség) én is csinálok!
Én is tervezem, lassacskán szedegetem a hozzávalót. :-)
Duende, a paradicsom milyen lett, az is ki "tud" száradni? :-o
Napmátka, a hétre megint kánikulát mond a meterológia! :)
Igen Kati, abszolút megszáradt. Vékony karikákra vágtam, így garantáltan működik. Ja és olyan hosszúkás, keményhúsú, salátának való paradicsomot használtam hozzá. Ez a fajta nem olyan leves, mint a többi paradicsom.
Tényleg nagyon jó és kiadós!!!
Nem jutottam idáig még sajnos, de a macskák nálam belefekszenek-simán felugranak a párkányra...
Biovegetát használok a Dm-ből-de ez persze még annál is sokkal finomabb lehet!!
Hát igen... :)) A macsekok valóban zavaró tényezők ez esetben. :)) A kis rosszcsontok...
Jó a tipped, ha elfogy a készlet, olyat veszek majd. Bár még csinálok ebből a nyáron, ha összejön.
hmm én azon gondolkodtam, hogy az anyós-jelöltemnek csinálok, mert szeret ételízesítőt használni, meg meg is érdemelné, de a macskák nálam is zavaró tényezők lehetnek, na meg a zsőrzsák kutya is :-)
de azért lehet, hogy csinálok majd, sőt valószínű ;-)
Én csak ledarálom nyersen, só bele a tartósitás miatt, üvegbe rakom és kész. Egy évig is elál.
Kedves zsetonos! Köszi szépen az ötletet! Legközelebb majd így készítem, tényleg egyszerűbbnek tűnik. Ez meg az az igazi vegeta. :)
Megjegyzés küldése