Vegeta házilagAmíg valaki el nem köteleződik, hezitál, addig mindig ott van a visszafordulás lehetősége, és így hatástalan marad minden kezdeményezés (vagy alkotás). Abban a pillanatban, ahogy valaki végleg elköteleződik, megérkezik a Gondviselés. A döntésből számtalan esemény következik. Tégy meg bármit, amit meg tudsz csinálni, vagy azt gondolod, hogy meg tudod csinálni, ne késlekedj. A bátorságban erő, varázslat és zsenialitás rejlik.

(Goethe)Edith blogján olvastam a házi vegetáról. Már régóta motoszkált bennem, hogy kéne készítenem - csak bátorságom nem volt hozzá eddig. Mert nagyon sokszor főzök egyszerű kis zöldségleveseket, és azokba bizony muszály használni, különben ízetlenek lesznek. A bolti vegeta azonban nem túl egészséges, mert mindenféle E-vel van tele. Edithet olvasva azonban egyszerűnek tűnt, és így elkészült az első saját gyártmány. Még fogok készíteni a nyáron kétszer, háromszor. Hogy a télre legyen elegendő mennyiségem. Az én keverékembe került most:

1 nagy csokor sárgarépa (4-5 nagyobb szál),
1 nagy csokor petrezselyemgyökér (3-4 szál),
1 nagy zeller,
1 picike fej karfiol,
1 darabka karalábé,
3 nagy fej hagyma,
8 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor zellerlevél,
2 nagy csokor petrezselyemlevél,
5 kisebb kelkáposztalevél,
1 csokor lestyán (vegetafű),
5 db paradicsom,
3 paprika (piros, sárga, zöld),
25 dkg só,
2 csapott teáskanál koriandermag,
3 csapott teáskanál sáfrányos szeklice,
4 szerecsendióvirág,
1/2 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér,
2 púpos teáskanál kurkuma,
1/2 mokkáskanál őrölt lepkeszegmag,
2 púpos teáskanál erdei gombapor.


A hozzávalókat megtisztítottam, megmostam, majd megtörölgettem, hogy ne maradjanak nedvesek. A zöldfűszereket salátacentrifugában jól megpörgettem.
Mindent amit lehetett legyalultam uborkagyalun jó vékony szeletekre. A paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát is vékonyan felszeltem késsel. Az összes hozzávalót egy nagy tálba tettem, aztán rátettem a sót, alaposan eloszlattam a zöldségeken. Rögtön levet is engedett.
Ahány tepsim, nagy tálam volt, előszedtem. A keveréket - lehetőleg minél kevesebb lével - vékony rétegben a tálakra, tepsikbe tettem. Aztán saját szolárcellás szárítót használtam: kitettem őket a tűző napra az ablakpárkányaimra. Két nap alatt csonttá száradtak. Végül ledaráltam kávédarálóval az egészet. A darálót kíméljük, több fázisban daráljunk, mert túlmelegedik és tönkre mehet.

Nagyon finom. És házi. És isteni. Edithnek köszönöm!

Megjegyzések

lúdanyó üzenete…
Duende, mennyi vegeta lett ebből a mennyiségből?
duende üzenete…
Megmértem neked a mérőedényemben Lúdanyó: 1 és 1/4 liter lett az eredmény. Szóval egy szép nagy dunsztosüvegnyi! :)
Chef Viki üzenete…
Én a nedves verziót ismerem: késes betétűvel összeaprítok mindenféle zöldséget, répa, petrezselyem, karalábé, zeller, stb., utána megsózom, jó erősen.

Hűtőben egy évig is eláll üvegben vagy műa. dobozban.

S ahogy a Tiéd is, E nélküli :-)
sedith üzenete…
Nagyon örülök, Duende, hogy elégedett vagy!:) És milyen szépen megmaradt a színük! Azért látszik, hyog az enyém sütőben készült! Én is tervezek még és kipróbálom a kis adagban-ablakpárkányon verziót is. És a porrá darálást is. Emellett, de azt csak majd ősszel, biztos teszek el nedveset is, mint Chef Viki. Eddig viszont csak olyat szoktam. És szoktam kimondottan csorbaízesítőt is eltenni: paradicsom, paprika, zeller és petrezselyemzöld-darálék. És só. :)
Puszillak
Hanga üzenete…
Sót az ízéért raktok bele, vagy a tartósítás miatt? Én aszalógépben só nélkül szárítottam meg a zöldségeket, de most elbizonytalanodtam...
lúdanyó üzenete…
Köszönöm, hogy méricskéltél a kedvemért :) Szép nagy adag lesz!
Limara üzenete…
Ilyen vegetát én is szívesen készítek, köszi az ötletet mindkettőtöknek! :))
Katy üzenete…
Nagyon jó ötlett nem mondom :-)
duende üzenete…
Köszi a tippet Chef Viki! Még nem próbáltam, de ki fogom, mindenképpen! N agyon jól hangzik! :)
duende üzenete…
Abszolút. Edit, köszi mégegyszer! :)

Igen, a napon száradás tényleg nagyon szépen meghagyta a színeket, és gyorsan ki is száradt. Még szerencse, hogy széles ablakpárkányaim vannak! :))
Én is kipróbálom majd a friss-sós változatot is!
duende üzenete…
Hanga, szerintem mindkét variáció tökéletes.
A sótól egyből nedvességet veszít a zöldség így gyorsabb a folyamat, plussz a só megakadályozza a penészedést is, ha éppen nedvesebb az időjárás, vagy nem olyan erős a napsütés. Emellett, a só koncentráltabbá is teszi szerintem az ízeket - csak ennyi a különbség. De a sima szárított zöldségkeverék ugyanúgy jó és finom szerintem! :)
duende üzenete…
Szívesen, Lúdanyó! :)
duende üzenete…
Nem fogsz csalódni Limara. :)
duende üzenete…
Örülök Katy, hogy Edit megcsinálta, és így felbátorított engem is! :)
napmátka üzenete…
Nagyon tetszik annak ellenére, hogy én a "Vegeta" helyett Vega-mixet használok már évek óta. Abban csak szárított zöldségek vannak, só nincs. Csak télen kényszerülök a használatára, amikor kevesebb a friss zöld.
Mondjuk van ára.
Nagyon tetszik ez az otthoni módszer, gondoltam már rá, talán a kánikulában (amikor gyorsan szárad a zöldség) én is csinálok!
Kati üzenete…
Én is tervezem, lassacskán szedegetem a hozzávalót. :-)
Duende, a paradicsom milyen lett, az is ki "tud" száradni? :-o
duende üzenete…
Napmátka, a hétre megint kánikulát mond a meterológia! :)
duende üzenete…
Igen Kati, abszolút megszáradt. Vékony karikákra vágtam, így garantáltan működik. Ja és olyan hosszúkás, keményhúsú, salátának való paradicsomot használtam hozzá. Ez a fajta nem olyan leves, mint a többi paradicsom.
trinity üzenete…
Tényleg nagyon jó és kiadós!!!

Nem jutottam idáig még sajnos, de a macskák nálam belefekszenek-simán felugranak a párkányra...
Biovegetát használok a Dm-ből-de ez persze még annál is sokkal finomabb lehet!!
duende üzenete…
Hát igen... :)) A macsekok valóban zavaró tényezők ez esetben. :)) A kis rosszcsontok...

Jó a tipped, ha elfogy a készlet, olyat veszek majd. Bár még csinálok ebből a nyáron, ha összejön.
rongyilla üzenete…
hmm én azon gondolkodtam, hogy az anyós-jelöltemnek csinálok, mert szeret ételízesítőt használni, meg meg is érdemelné, de a macskák nálam is zavaró tényezők lehetnek, na meg a zsőrzsák kutya is :-)

de azért lehet, hogy csinálok majd, sőt valószínű ;-)
zsetonos üzenete…
Én csak ledarálom nyersen, só bele a tartósitás miatt, üvegbe rakom és kész. Egy évig is elál.
duende üzenete…
Kedves zsetonos! Köszi szépen az ötletet! Legközelebb majd így készítem, tényleg egyszerűbbnek tűnik. Ez meg az az igazi vegeta. :)