Sárgabarack lekvárCsaládomban az asszonyok körtelekvárt, zöld-dinnye befőttet, őszibarackbefőttet, szilvalekvárt tettek el. Engem is vonz a forralófazék, a gyorsan szétfővő málna, ahogy kicsurran a fedő alól, a szegfűszegillatú sziruppal leöntött mézédes őszibarack, a kisujjnyi nagyságú uborkák.
A szombati piacon beszereztem egy láda első osztályú őszibarackot. A barackok olyan gyönyörűek, hogy legszívesebben csak a színükben gyönyörködnék egész nap. 
Beledobom a barackokat a forrásban lévő vízbe, csak egy percre, és gyorsan kiveszem őket. Olyan könnyen jön le a héjuk, mint egy selyemkombiné. Nagyon egyszerű ez a recept, még szegfűszeg- vagy szerecsendió-őrlést sem ír elő. Emlékszem, anyám egy barackmagot is megtört, és elhelyezte a mandulaszagú belet az üvegben. A konyhánk megtelik a legyeket vonzó édes illattal. Öt üveg gyönyörű lekvár lett belőle, őszibarack-ízű, nem túl édes, tökéletes.


(Frances Mayes: Napsütötte Toscana)
Sárgabarack lekvárt mindenképpen akartam eltenni, mert tavaly kimaradt. Mint minden lekvárt, ezt is a hagyományos módon teszem el.
Vagyis a barackokat forrásban lévő vízbe dobtam 1/2 percre, hogy könnyen lejöjjön a héjuk. Magoztam, lehéjaztam a gyümölcsöt, majd lemértem. Mivel most lekvárt akartam készíteni, a robotgépben ledaráltam. Egy nagy lábosban föltettem főni kevés citromlével. Ettől pikánsabb is lesz és színe is világosabb marad. Főztem jócskán, hogy jól besűrűsödjön. Aztán minden kilogramm gyümölcshöz 50-70 dkg cukrot számolva (az az igazság, hogy kóstolni kell, kinek milyen édesen ízlik) hozzátettem a cukrot is, és még főztem 20-25 percig. Közben kevergettem, míg a cukor teljesen el nem oldódott benne. Végül jól kimosott, kisebb üvegekbe tettem. Folpackot tettem az üvegek tetejére, arra késhegynyi szalicilt és úgy rá a csavaros tetőket. Fejreállíthatjuk 1-2 percre, majd vissza a talpukra s úgy dunsztban hagyjuk kihűlni. Készíthetjük kicsit kevesebb cukorral is ízlés szerint, mert ha jól csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt, fejre állítjuk és szárazdunsztoljuk és kevés szalicil is van a folpackon a tető alatt, akkor mindenhogyan sokáig el kell állnia.  Tehát kóstoljuk, és a szánk íze szerint ízesítsük.
A sárgabarackot egyébként nyersen is el lehet tenni. Ahány kiló a gyümölcs, annyi kiló cukor kell hozzá. A fenti módon lehéjazzuk, daraboljuk, majd egy nagy tálban a cukorral körülbelül egy órát kevergetjük. Nagyon alaposan csírátlanított üvegekbe töltjük, szalicilt teszünk rá, és lezárjuk. Nem kell gőzölni sem. Érdemes egy-két kilóból készíteni csak egyszerre, könnyebben boldogulunk vele.


Megjegyzések

trinity üzenete…
Gyönyörű lett a lekvár, a fotó..minden!!!!
Nálunk akármennyit is főzök-mindig a barack fogy el elsőként...Nagyon finom!
trinity üzenete…
Jó ez a dal...tetszik a szövege!!!Köszi!
szepyke üzenete…
Nekem már úgy hiányoztál Duende. Nem mertem írni, hogy hol vagy, aztán végre jött a hír, hogy nyaralsz. Hu, annyira megnyugodtam... Hiányoztak a képeid, meg az idézetek. Mint ez most.
Republic eleve nagy kedvencem, úgyhogy, köszönöm!
lucifer üzenete…
Baracklekvárban verhetetlen vagyok. A feleségem befőzött és kidobta a hibásakat. Én meg rendesen pezsizve mondtam abból én főzök lekvárt. Balhézott, hogy ez hülyeség. Életem fő műve lett. Arra, viszont, hogy hogyan csináltam nem emlékszem. De akkor sikerült. Tényleg pazar lett.
napmátka üzenete…
Mennyi jó lekvár, Nálad is most sárgabarack! Legszívesebben mindet kipróbálnám, hasonlítgatnám, de azt hiszem: választanom kell majd (hamarosan!:)
És köszönöm ezt a Republic-dalt, nagyon szeretem...
trinity üzenete…
Szia,
légyszi picit gyere át hozzám,megint hoztam valamit:))

http://zamatesillat.blogspot.com/2009/07/egy-mosoly.html
Raindrop üzenete…
Minden oké?
Remélem csak pihensz, vagy sok a dolgod. :) Hiányzol már kicsikét. :)
duende üzenete…
Nálunk is menő a sárgabaracklekvár, Trinity! :)

És köszönöm a díjat! :)
duende üzenete…
Én köszönöm, Szepyke!
Örülök, hogy tetszik! :)
duende üzenete…
Lucifer, vannak különleges pillanataink. Különlegesek és megismételhetetlenek. :)
duende üzenete…
Szívesen, Napmátka! :)
duende üzenete…
Köszönöm Raindrop.:)
Semmi gond, csak kicsit elfáradtam.
madpapa üzenete…
"Folpackot tettem az üvegek tetejére, arra késhegynyi szalicilt és úgy rá a csavaros tetőket."

Nem a folpackra, ugye? :-)
duende üzenete…
De, a folpackra. Így is tartósít, és nem kerül bele a lekvárba a szalicil. Anyukám csinálta mindig így... :)