2010. április 27., kedd

Reggeli horror: mikrohullám és aszpartam

.

Ezeket e-mailben kaptam. Már régebben is körbejártak, de most közzéteszem.


"Csak a bogrács az egészséges? !!!!!!!!


Elvégezték a következő kísérletet, vizet forraltak fatüzelésű kályhán, gázégős tűzhelyen, elektromos főzőlapon és mikrohullámú sütőben, majd a felforralt vízben magokat csíráztattak. A fatüzelésű kályhán forralt vízben a magok 75%-a, gázégős tűzhelyen a magok 50%-a, elektromos főzőlapon a magok 25%-a, mikrohullámú sütőben 0%-a kelt ki. A mikrohullámú sütő tökételesen alkalmas csírátalanításra, fertőtlenítésre.
Hogy mire nem, azt a lenti levélben olvashatják.


Mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől, degenerált molekuláktól a sejtépítés sem lesz egészséges. Az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében előbb-utóbb egyre jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota. Környezetbiológiával foglalkozó szakemberek már azt a kérdést teszik fel: meddig árusíthatók még büntetés nélkül a mikrohullámú sütők? Svájcban, Franciaországban és több más országban is tilos reklámozni a Mikrohullámú sütőket! Svájci orvosok nyolc önként jelentkező, makrobiotikusan táplálkozó személyen végezték el a kísérleteket (a lausanne-i Biokémiai Intézetben és a wattenwili Környezetbiológiai Tanácsadó Intézetben). A kísérlet során a résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott táplálékot kaptak. Elsőként egy biotermelő nyers tejét, másodikként ugyanezt hagyományos módon felforralva, harmadikként a berni cégtől származó pasztőrözött tejet, negyedikként ugyanezt mikrohullámú sütőben felforralva. Ötödikként nyers biozöldséget, hatodikként ezt a zöldséget hagyományos módon megfőzve, hetedikként ugyanezt lefagyasztva, majd mikróban megfőzve. Meghatározott idővel a táplálékfelvétel után minden esetben vért vettek, és a kapott vérmintát bizonyos kritériumok szerint elemezték. Az eredmény a következő lett:

A mikrohullámú sütőben melegített, felengedett vagy főzött ennivaló (a tej és a zöldség) a kísérleti alanyok vérében szignifikáns (döntően meghatározó) elváltozásokat okozott, csökkent valamennyi hemoglobin érték (vastartalmú fehérje, vérfesték, amely megköti az oxigént), valamint a HDL és az LDL (koleszterin) aránya. A limfociták (nyiroksejt,nyirokszövetekben termelődő fehérvérsejt) esetében pedig rövid ideig tartó, erőteljes csökkenést állapítottak meg, ha a vizsgált személy előzőleg mikrohullámban előkészített zöldséget fogyasztott. A fényérzékeny baktériumokkal pedig azt is megállapították, hogy a mikrohullámú energia a táplálék útján továbbadódik az emberi szervezetnek.

Ezt a fizikai folyamatot előzőleg már több széleskörű tanulmány is megállapította. A mikrohullám hatásának kitett emberi táplálékok vizsgálata azt is igazolta, hogy fogyasztásuk az emberi szervezetben patogén (kórokozók, valamely betegség kifejlődését elősegítő) folyamatok kezdetét váltja ki. S így rákos elváltozásokat is előidézhetnek, okozhatnak."

Kedves Mindenki!
Egy Amerikai orvosi intézet ( Walter Reed Army Medical Center )kutatócsoportja nemrég adta közre, hogy

NEM SZABAD MŰANYAG EDÉNYBEN ÉTELT MELEGÍTENI A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN !!!!
CSAKIS KERÁMIAEDÉNYEKET, ILLETVE EDZETT ÜVEGET LEHET HASZNÁLNI, MERT A MŰANYAG ÉS AZ ÉTELBEN LÉVŐ ZSÍR KEVEREDÉSE A HŐ HATÁSÁRA EGY DIOXIN NEVŰ ANYAGOT VÁLT KI, AMI RÁKOT OKOZ, FŐLEG MELLRÁKOT.

A DIOXIN NAGYON MÉRGEZŐ ANYAG, AMI A SEJTEKET TÁMADJA MEG. AZ ÉTEL TETEJÉRE PEDIG NEM A MŰANYAG EDÉNY FEDELÉT KELL TENNI, HANEM EGYSZERŰ PAPÍRTÖRÜLKÖZŐT.

Küldjétek el és mondjátok meg azoknak, aki fontos Nektek - ezt kéri az üzenet küldője.
Ezt a felhívást egy amerikai orvosi intézet kutatócsoportja adta közre ( Walter Reed Army Medical Center )

(Viva Natura Word körlevél)

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok! Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműenkimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltőanyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná,hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű.
Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.

Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezteaz aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is.
Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, defogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.
Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.
Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?
Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni.
A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.
További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát.... És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.
És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatospanaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékáttette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogyha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogytömegbetegségeket és halált okozhat".
Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnakszámít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ők megjelennek éselhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ...â01D Szerencsére az Egyesült Királyság és azEurópai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.
Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
- szénsavas és rostos üdítőital,

- joghurt,

- fagylalt,

- reggeli készítmények,

- pezsgőtabletta(!),

- sportital,

- gyerekvitamin(!),

- lekvár,

- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,

- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .

Az aszpartam néhány mellékhatása :
látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

17 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Már mindkét cikket olvastam korábban, és sajnos megint megerősödött bennem az a kérdés: Hova? Hova tartunk, ha ennyi mesterséges dologgal vesszük körül magunkat, ha ezzel építjük a szervezetünket. Nem mondom, hogy elvakult bio-vega vagy bármi más életmód-divatot folytatnánk, nem is tudunk kizárni (nem is akarunk kizárni) mindent, ami modern és 21. századi az életünkből. De arra jók ezek az írások, hogy elgondolkozzunk, mennyire lehet csökkenteni, hogyan lehet megszűrni a média és a kényelem diktálta trendeket. Nem veszünk fagyasztott kaját, nem eszünk porból készíthető ételeket... Ezért is szeretem ezeket a gasztro-blogokat, mert látszik, egyre többen fordítanak kellő figyelmet önmaguk és családjuk táplálására...
Fú, bocs, hosszúra nyúltam, de most ez egy lendületre jött!
Mindennek ellenére:
ÖRÖMTELI NAPOT!

Gesztenye írta...

Jó kis áltudományos cikkek. A csíráztatósra például semmi konkrét hivatkozás. Hogy degenerálódik a víz? Hogyan emlékezik, ha összesen csak 3 atomból (2 kötésből) áll az egész? A nyers tej meg egyrészt elképesztően zsíros, és nem kevés baktériumot tartalmaz.

Az aszpartám ellenes írás is sok hülyeséget tartalmaz. Hogy lehet például génmanipulált egy vegyület, aminek nincsenek is génjei??? Az teljesen igaz, hogy a szervezetben felszívódik és lebomlik, de mérgezésre hivatkozni nagy szamárság. BÁRMI lehet mérgező nagy mennyiségben, még a létfontosságú elemek is, még vízmérgezés is létezik!!! Ne igyunk akkor vizet??? Vagy ott van például a botulotoxin (botox), az egyik létező legerősebb méreg, mégsem halnak meg az ezzel kezelt sztárocskák. Ja, és nem mellesleg éppen az azspartám nagy ellensége, a szacharin bizonyult rákkeltőnek. Hólyagrákot okoz azáltal, hogy nem bontja le a szervezet. Szép napot!

little-mermaid írta...

Köszönöm, hogy közzétetted, ezeket még nem olvastam. Ugyan már elég régóta tudatosan vásárolunk, és az előttem szólóhoz hasonlóan mi sem veszünk meg semmit, amiben egy cseppnyi kételyünk is van. Valóban szomorú az, hogy a 21. században szinte már lehetetlen kikerülni az adalékanyagokat. Az pedig méginkább elszomorít, hogy sokan elolvassák ezeket a leveleket, tisztában vannak vele, hogy mit kéne másképp csinálni, de mégsem tesznek ellene, sőt szó szerint bolondnak nézik azt, aki megválogatja mit juttat a szervezetébe. És sajnos ez a tapasztalat.
little-mermaid

Névtelen írta...

Én eddig a mikrósat kaptam meg, jókat nevettem rajta, miután megmutattam a páromnak, aki kutató vegyészmérnök, és azt mondta, nagy butaság. El is magyarázta miért, de a kémia kicsit magas nekem (ezen a szinten főleg), úgyhogy itt elmagyarázni 2mondatban nem tudom, de erről annyit, hoyg engem nem győzött meg. Én naiv vagyok, mindent elhiszek elsőre, de azért jó, hogy van valaki mellettem, aki ilyesmivel foglalkozik és ért hozzá és megnyugtat, hogy nem kell mindent elhinni...
Ne pánikoljunk lányok!

DRPB írta...

Szia!
Figyelj, ne haragudj már, de muszáj közbeszólnom, mert igen nagy felelőtlenségnek tartom, hogy klinikailag nem megalapozott, sőt cáfolt adatokat tettél közzé, ezzel is félrevezetve a nem kellően tájékozott olvasókat.
Minden amit leírtál, ti. hogy mesterséges anyagokkal vesszük körbe magunkat és ezeknek a hatásairól csak keveset tudunk, igaz. Példa erre a Magyarországon évente bejegyzett többezer (!) ún. "gyógynövény" és "táplálékkiegészítő" készítmény, mivel ezek forgalomba hozatala OGYI engedélyhez nem kötött és általában az ún. "természetes" és "egészséges" termékeket forgalmazó fitotékákban, herbáriákban kapható. Remek példa erre számos aloe vera felhasználásával készült gyógytermék, fogyasztó teák, agyi keringést javító serkető teák stb. melyek miatt több beteget kellett kezelnem májelégtelenség és egyéb autoimmun katasztrófa miatt klinikai orvosi pályafutásom alatt. Micsoda felelőssége van a médiának és többek közt az internetnek is (pl. jelen íráshoz hasonló számtalan bejegyzés)ezek elterjedésében. Ami engem igazán zavar, az az, hogy miért éppen az aszpartám került a célkeresztbe. A pánikkeltő, laikus internetes cikkek miatt az OÉTI igen jól összefoglalta a tényeket erről az édesítőszerről (ld.alábbi linket) http://www.weborvos.hu/weborvos/tenyek_aszpartamrol/69212/
Mielőtt a rémhírkeltő internetes szemétnek bedőlünk, célszerű a másik, ún. tudományos oldalról is tájékozódnunk. Az, hogy Dr. X Y amerikai ezt, vagy azt írta nem meggyőző, mert lám én meg X Y magyar orvos vagyok, én meg ezt mondom. Az állás 1:1. Ami számít az az elvégzett nagyszámú kettős vak, placebokontrollált vizsgálat, ami evidenciát szolgáltat egy-egy gyógyszer, táplálékkiegészítő és édesítőszer hatásosságáról. Amint a fenti linkben is olvasható, ezek a tanulmányok egyértelműen cáfolták az aspartam rákkeltő hatását! Ellenben a sokak által istenített homeopathiás készítmények hatástalanságára VAN evidencia (nem jobbak mint a placebo), mégis igen népszerűek és évente dollármilliárdos üzlet az USA-ban és az EU területén. Bizonyos anyagok, pl a rák elleni csodaszerként forgalmazott amygdalin pedig egyértelműen káros és mérgező, mégis havonta olvasni kétségbeesett szülők körleveleit, hogy leukémiás gyermeküknek pénzt gyűjtenek, hogy Mexikóból hozathassanak több százezer Ft-ért amúgy EU területén tiltott amygdalint. Nekik miért nem szól senki, hogy elteszik a gyereküket láb alól?
Pár szóban az aspartámról: EZ EGY DIPEPTID az isten szerelmére, asparaginsav és fenil-alanin dipeptidje (100 g szárazbabban százezerszer több fenil-alanin van, 2 dl tej is több tízezerszer több asparagisavat tartalmaz). Ezenkívül metanolra bomlik, azonban ez elhanyagolható mennyiségű (pl. minden szeszes ital, borok, likőrök sokszorosát tartalmazzák nyomokban). Ártalmas mennyiségű metanol (10-30 g) nagyjából 20 kg édesítőszer egyszeri elfogyasztásából származna (bár a kiváltott hasmenés miatt amúgy sem szívódna fel, ezért ennyi aspartam elfogyasztását orvosként sem ajánlom:). Minden tisztelet Dr. Akárki kollégának amerikából, de minden általa leírt mellékhatás sunyi módon el van túlozva. Pl. a formaldehid belélegezve közvetlen közelről valóban irritáló hatású, de orvosként másfél évnyi anatómia gyakorlaton eleget szívtuk és lám, mégsincs bajunk (hangsúlyozom, hogy a boncteremben több milliárdszor magasabb a koncentráció, mint egy doboz aspartám elfogyasztásakor várható). Születési rendellenesség, agykárosodás előfordul, ún. fenil-ketonúriás betegeknél (nekik amúgy fenil-alanin mentes diétát kell tartaniuk), azonban ezt a genetikai betegséget a szülőszobán kötelező jelleggel szűrik. Aljas dolog, hogy ezen ritka betesgét tüneteit is felvette a szerző a mellékhatások közé. Az igaz, hogy mint mindent, az aspartamot is mértékkel kell fogyasztani, ti. nagy mennyiségben hízlal. A legfontosabb és legaggasztóbb betegség a XXI. században egyébként a tudatlanság, ez ellen kéne inkább tűzzel-vassal küzdeni. Dr. PB (dr.varanusz@yahoo.co.uk)

Padparadsa írta...

Kedves Tudományosok!
Ez a blog nem "tudományos tényként" vagy bármiféle hasonló értekezésként tette közzé a két olvasmányt. Szerintem. Erre megvannak a hivatalos fórumok. Bár számomra a legtöbb "svéd kutatók megállapították" kezdetű cikk éppoly hiteltérdemlő tény, mint az, hogy a fekete macska átkelése az úton balszerencsét hoz... Egyik nap ez igaz, másnap már más. (Bár ez utóbbi babonaság régebb óta stabilabban tartja magát, mint a legtöbb táplálkozástudományi értekezés.) De az tény, hogy a természetestől százhúsz km/h sebességgel távolodunk. és ez az, amin érdemes elgondolkodnunk.

andrea írta...

butaság

duende írta...

Kedves Mindenki!

:)))
Köszönöm a hozzászólásokat. Tudom hogy a cikkek támadhatók. De azt is tudom, hogy az emberiség egyre betegebb.

Az ember a Föld része. Minden illik a szervezethez, ami természetes, és nem illik hozzá, ami nem az. A vegyészet az utóbbi évtizedekben kapott igazán szárnyra - valójában a rengeteg vegyi anyagról fogalmunk sincs, milyen hosszútávú káros hatásokkal bírnak. Mind az ökoszisztémára, mind az emberi, állati szervezetekre.

Akár támadható a két cikk, akár nem, én maradok a természetes anyagoknál - amennyire tehetem.
A többieknek pedig váljék egészségére az aszpartám és a mikrózott étel.

Mindenki maga dönt abban, mit eszik.

Lilla írta...

igen sok méreg van ami természetes anyag... nemigazán illik bekénk minden, ami fű-fa-virág-természetben előforduló vegyület....
cián,a tiszafa toxinja stb....
a két idézet pedig egy sületlenség-gyűjtemény.

duende írta...

Kedves Lilla - természetesen az ehető alapanyagokra gondoltam. Vagy Te is az a kategória vagy, akik miatt amerikában cikket kellett írni hogy macskát tenni a mikróba veszélyes dolog?! :))

Vajda János írta...

Érdeklődéssel olvastam végig a kommenteket. Egyben meggyőzött, a bogrács az igaz!!! Ha tehetném a tejbegrízt is abban készíteném. Az meg, hogy mi káros, mi nem, engem személy szerint nem érdekel. Édesítőszert nem használok, csak cukrot, meg mézet, mert nem azzal akarok fogyni, hanem mozgással, vagy nem evéssel. Amit meg megkívánok, az úgyis kell. Ha metanol van a pálinkában, egye fene, inkább iszom. Ha koleszterin a csülökben, azt meg inkább én, ne a fene. Eleink csupa ma egészségtelennek kikiáltott dolgot ettek, mégis túlélték, igaz, máshogy is éltek. De tényleg élveztem :) Köszi Mindenkinek!

Vajda János írta...

Bocsika, a bejegyzést is érdeklődéssel olvastam :)

duende írta...

János, én is ha tehetném, mindent bográcsban és grillen készítenék, és persze, kemencében sütnék! :)

Evó írta...

"A legfontosabb és legaggasztóbb betegség a XXI. században egyébként a tudatlanság, ez ellen kéne inkább tűzzel-vassal küzdeni. Dr. PB"
Ebben az egyben egyetértünk! Ezért is kell felvilágosítani az embereket hogy milyen egészségtelenül étkeznek és élnek! A legjobb amit valaki megtehet a saját egészsége érdekében az az, ha visszatér a természetes alapanyagokhoz, és mellőzi a chipset, kólát, sok fehér lisztet és cukrot! Elképesztőnek tartom hogy pont egy orvos akar az ellenkezőjéről meggyőzni!!! Ami a homeopátiát illeti, kedves dr, engem nem érdekel hogy ilyen vagy olyan placebó szerint hatásos, engem csak az érdekel hogy az egyik kis bogyócskától rengeteg tejem lett a kisbabám legnagyobb örömére! Szép napot! Evó

duende írta...

EvÓ, egyetértek. :))


“Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm – mert én is élni akarok!”

(Mark Twain)


“Az orvostudomány abból áll, hogy szórakoztatja a beteget, amíg a természet meggyógyítja azt.”

(Voltaire)

Wise Lady írta...

Alapvető anyagok a szervezetben, és nem mérgezőek:
Aszparaginsav:
Nagy mennyiségben van jelen sok növényi és állati fehérjében.
A glutaminsavval együtt a gerincesek központi idegrendszerében a szinapszisok több mint 50%-ában neurotranszmitterként (ingerületátadás) működik.
Fenil-alanin:
Az L-fenil-alanin (L-Phe) a fehérjéket alkotó 20 aminosav egyike.

duende írta...

Köszi szépen Whise Lady!