2010. április 13., kedd

Reteksaláta avocadoval

.

Nyereség és veszteség, helyes és helytelen:
végül fel kell számolni az ilyen gondolatokat.

Ha a szem sohasem alszik,
akkor magától megszűnik minden álom.
Ha az elme nem tesz különbséget,
akkor a tízezer dolog úgy van, ahogy,
egyetlen lényeggel.

Megérteni ennek az Egy-lényegnek a rejtélyét
nem más,
mint megszabadulni minden bonyolultságtól.

Amikor minden dologra egyformán tekintünk,
elérjük az időtlen Ön-lényeget.

(Seng-ts’an)





A tavasz első idényzöldségeinek megjelenésétől egészen késő őszig a különféle saláták nálam nagy előszeretettel fordulnak elő az étkezőasztalon.
Főleg nyáron, nagy melegben, leves helyett szoktam készíteni bevezető fogásként. Vagy főfogásként hússzeletekkel vagy egyszerűen csak krumplival vagy pirítóssal esszük.
Szerencsére én tényleg szeretem a salátákat - ahogy egyszer anyukám elszólta magát. Fogyózni akart és én a saláták előnyeit ecseteltem neki és rajongással beszéltem finom ízükről és fogyasztó, közérzetjavító hatásukról. Na ekkor kiáltott fel az én anyukám, hogy de te tényleg szereted a zöldségeket! :)
No és a színek! A salátákban a látványt is nagyon szeretem, igazi művészi kompozíciók tudnak lenni. A szemnek is tápláló, látványos színkavalkádok a tányéron.

Ez az egyszerű kis saláta volt a mai ebédem rántott sajttal.
Az avocado szerintem remekül illik a retekhez, pont ellentétei egymásnak: az egyik lágy és krémes és semleges ízű, a másik ressenős-roppanós, erőteljes ízzel.

A recept csak ennyi: retket szeltem kis gerezdekbe, újhagymát zöldjével együtt karikákra, avocadot kis kockákra. Egy tálban összekevertem finoman őket, majd sóztam kissé, olívaolajat, kevés tömagolajat és nagyon kevés zöld citrom levét csepegtettem a zöldségekre. Tálaláskor tökmaggal és kevés csírával díszítettem. Azonnal fogyasztandó.



A retket egyébként különösen szeretem. Ilyenkor szezonjában napi 2-3 csokorral is megeszek, amíg csak lehet kapni. Sokszor csak magában is elrágcsálom.
Nagyon egészséges zöldség, valójában gyógynövénynek mondható.

Ezt írja róla a házipatika.com:

Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Tápértéke jelentős C-vitamin-tartalmában rejlik.
Egyes történeti források szerint a retek már a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka volt. A középkori orvosok szerint a retket a férfias és harcias Mars növényének tartották, amely serkentőleg hat a nemi vágyra is. A pogány időkben a germán törzsek kora tavasszal ünnepelték Thor istent, ezért feltételezik, hogy a kereszténység előtt a retek Thor isten szent növénye volt. Érdekes, hogy az ógermán mitológia szerint ez az istenség hirtelen haragú, ugyanakkor nagyon termékeny volt.

Vitaminforrás

A retek ófelnémet eredetű neve "radih", Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet. A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét.
Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól. Ezenkívül jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Ha valaki túl gyakran emelgette a söröskorsót, a retek támogatta a máj méregtelenítő munkáját, hiszen serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást.

Szeplő ellen is jó

Számos alakját és fajtáját ismerjük, a kertészek megkülönböztetik a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Magas C-vitamin-tartalma (100 grammban 20-50 mg van) erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.
Fogyókúráknál is előnyös, mivel magas a rost- és alacsony az energiatartalma (100 grammban csak 15 kcal).
A népi orvoslás a retket ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetére, valamint a tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire. Egy régi mondás a retek fogyasztását így ajánlja: "reggel méreg, délben étek, este orvosság".


10 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Már hetek óta vágyom egy kis avocadora... Tetszik ez a saláta! Ki is próbálom a héten! Irány a piac! :) Köszi, Duende!

duende írta...

Szívesen! Nekem még 3 avocadom maradt, mer' úgy jártunk hogy én is vettem, párom is vett kettőt - mer' tudja hogy imádom. Most van, de tényleg minden nap meg tudom enni! Nagyon szeretem, jó mexikói lennék...:))

Csibe írta...

Nagyon guszta, és szép! Retek - látom egy rugóra járunk ;))

duende írta...

Igen, mindjárt megyek hozzád- akartam írni, hogy megelőztél a kanyarban. :)

sedith írta...

CSak én nem látom magát a receptet? Enynire vak nem lehetek!:P
Istenien néz ki és én is tTÉNYLEG szeretema zöldségeket, salátákat. És ritka ilyesmi a férfiakban, de a férjem is nagyon friss-érajongó, úgyhogy bármikor bármit összeüthetek, emrt általában megeszi!:)
A csíra, az retekcsíra? Képzeld, tegnap tttem oda egy adag retekmagot csírázni. Mára már szinte mindegyik kihajtotta a csíráját vagy legalábbis megpattant. Kíváncsi leszek az ízére!:)
Mindjárt nézem a filmet!;):)

sedith írta...

Látszik, hogy fáradt voltam az este, hát persze, hoyg van recept!:P
A filmet sajnos nem tudtam végignézni. Fél kettőkor már aludtam el a széken. Nem azért, mert olyan unalmas volt, hanem csak mert hosszú nap volt mögöttem, és felirat meg szinkron nélkül kicsit megerőltető is a nézése. Mindenesetre, örülök, hogy hallgattam a "jelekre"!:O Ezt nekem MOST kellett megnézni, amikor már betöltöttem a 30-at, úgy, mint Julie...:)

duende írta...

Vegyes csíra Sedith! Nálunk lehet kapni mindig a piacon.
Nagyon finom a retekcsíra, nagyon intenzíven retek-íze van én is szeretem! Meg a napraforgó - az a kedvencem!

Látod... rólunk írták a filmet! :))

Puszedli írta...

Ez a saláta egyszerűen gyönyörű! :)

Ildinyó írta...

Húúú, ez nagyon jól hangzik! Eszembe jutott, hogy vajretekkel is finom lehetne! :)

duende írta...

Puszedli: szerintem is! :)

Ildinyó: finom bizony!