Az utolsó maradványa valami isteninek: az ember becsületes igyekezete.
(Carl Gustav Jung)
Egyszerű kis leves, de a csicsóka "megbolondítja". :) Káposztás tésztához készítettem - mer' ahhoz azért nehéz levest találni: ami nem túl nehéz, meg nem túl könnyű, szóval nem egyszerű. :)
Hozzávalók 4 főre:
15 dkg füstölt nyers szalonna (kolozsvári, hasaalja, mindegy),
15 dkg csicsóka (tisztítva),
30 dkg burgonya (tisztítva),
1 közepes fej vöröshagyma (7-10 dkg tisztítva),
1 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
1/2 leveskocka,
1-2 evőkanál olaj vagy ennyinek megfelelő zsír,
só,
frissen őrölt bors,
frissen reszelt szerecsendió,
1 csapott teáskanál liszt,
1 dl tejföl,
1 csipet cukor.
A szalonnát csíkokra vágtam és az olajon kisütöttem jó pörcösre. Aztán kivettem a zsiradékból és a kis kockákra vágott vörös- és fokhagymát üvegesre dinszteltem. Majd beletettem a kisebb kockákra vágott, megtisztított csicsókát és krumplit is, és fölengedtem vízzel. Visszatettem a levesbe a szalonnapörcöket is, Fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemzölddel, csipet cukorral, fél zöldségleveskockával. Hagytam puhulásig főni, aztán a lisztből, tejfölből készült habarással besűrítettem. Hagytam forrni még 5 percig és készen is volt.
Finom. :)
Vegák készítsék természetesen szalonna nélkül, úgy is ízletes, finom.
Egy tányér leves ára kb. 100 forint - olcsó. Elkészítési idő főzéssel együtt 45 perc, és kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlom.
8 megjegyzés:
Ez nagyon fini, a káposztás tésztával együtt, igen, nem egyszerű hozzá a megfelelő leves, de ez tökéletes így.
Jó kis ebéd:-))))
Az volt Anikó. :) Imádjuk a káposztás tésztát. És ez e kis leves is nagyon finom. Tényleg jó bele a csicsóka! :)
Na, ennyi csicsókám még nekem is van a kertben / talán több is / , de leves még nem készült az idén.
Jó ötlet!
Dasy: :) És abszolút merem ajánlani, nagyon fini így együtt a krumplival. Karácsonykor krumplipürét készítettem így vegyesen csicsókával, onnan jött az ötlet, mert az is isteni volt, mindenkinek nagyon ízlett. :)
A csicsóka nyersen kedvenc nálunk, főzve, krém, gnocchi már nem jött be, sajnos nagyon felfújta a családot. Chips formában viszont ismét kitűnő lett :)
Beastie: én is nyersen szeretem a legjobban! :) Chipset még nem sütöttem belőle, de sorra fog kerülni az is. És hallottam már többektől, hogy sokan nem bírják, puffadnak tőle. Én nem tapasztaltam ezt, úgy tűnik, az én szervezetem bírja.
Duende nézz be hozzám légyszíves, nem sok munka lesz vele, puszi:-)))
Már jártam is nálad Anikó és nagyon szépen köszönöm! :)
Megjegyzés küldése