2012. február 6., hétfő

Jeruzsálemi túrótorta

.

Várj, összpontosíts:
Étel a tálban, a kupában ital.

                                                                           (David Rothenberg)




Ma piac sincs, meg lemenni sem volt kedvem. Így abból főztem, amit itthon találtam. Reggel megnézegettem a talonba tett recepteket, a "majdcsakkipróbálomvalamikor" című gyűjteményemet. Volt itthon negyed kiló túróm, és hát megleltem Fűszeres Eszter ezer éve félretett jeruzsálemi túrótorta receptjét. Minden volt itthon hozzá, úgyhogy főztem egy lencsefőzeléket és megsütöttem második fogásként a tortát. Nagyon finom. Könnyű, gyümölcsös, isteni. És elkészíteni is rém egyszerű. Nehézségi fok: még a robotgépet sem kell elővenni hozzá kategória. :) Máskor is fog készülni.
Én féladagot készítettem, de a teljes adagot írom le.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
2,5 dl kuszkusz,
5 dl forróvíz,
1 csipet só,
5dkg vaj,
2 tojás,
1 ek. méz.
A túrótöltelékhez:
50 dkg túró,
1 kis doboz philadelphia sajtkrém vagy 12 dkg mascarpone vagy 12 dkg natúr vajkrém,
2 tojás,
1 nagy narancs reszelt héja,
3 ek. méz.
A sziruphoz:
1/2-1 narancs leve,
5-6 evőkanál méz.
A tetejére: dió, mandula, mogyoró vagy pisztácia.




A kuszkuszt leöntjük a forróvízzel, sózzuk, mézet adunk hozzá és vajat és lefedjük 15-20 percre. Majd mikor kihűlt, hozzákeverjük a tojásokat is.
Közben összekeverjük a túrótölteléket. Én mazsolát is tettem bele, mert nagyon szeretem. A tortaforma aljára vágunk sütőpapírt, belesimítjuk a kuszkusz felét. Rákenjük a tölteléket, és erre jön a kuszkusz másik fele. Na ez nem egyszerű művelet, mert viszonylag lágy a túrókrém. Érdemes kiskanalanként beteríteni a tetejét, aztán finoman elsimogatni. Másik megoldás: kétrétegűre készíteni a tortát, vagyis alulra kerül az összes kuszkusz, rá pedig egyszerűen a túrókrém.
Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük 40-50 percig. Mikor teljesen kihűl, felvágjuk szeletekre és a sziruppal meglocsoljuk. Dióval vagy mandulával megszórjuk. Nekem volt karácsonyról hántolt mandulám, úgyhogy az került rá, és vérnarancsot találtam felvágni.
Szirup: a mézet egyszerűen összekeverjük a narancs levével. Először a mézet tegyük tálba és csak annyi narancslevet adjunk hozzá, amitől sűrű, szirup-állagot kapunk. Én fordítva csináltam és kissé híg lett az öntecs.



Szerintem kuszkusz helyett kölessel is működik a recept - de azt nem elég áztatni, főzni kell hozzá. Bár az sem egy bonyolult és hosszadalmas mutatvány, elég dupla mennyiségű vízben főzni 10 percig, aztán hagyni a gőzben bepuhulni 20 percig. Mindenképpen mézzel ajánlom elkészíteni, mert ad neki egyfajta könnyedséget és nagyon finom plusz ízt - én vegyes virágmézet használtam a sziruphoz, a tortába pedig jó sűrű repcemézet tettem.

18 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta a tortád és finom lehet az alapanyagokat figyelve!

duende írta...

Köszönöm szépen Évi, bár az érdem Fűszeres Eszteré. :)
Tényleg isteni, könnyű, nem túl édes, szóval nagyon finom! Egész délután rájártunk, már alig van belőle... :)

Tálaló írta...

Az Eszter-féle recept nekem is megvan.Sok éve másoltam ki egy férfimagazinból.Azt írta az ajánlásban,hogy fakanalat nem forgató férfiember is el tudja készíteni,ha meg szeretné lepni a barátnőjét.
Nos eddig vártam,hátha elkészíti nekem valaki.A csillagok állásából(meg a férjem konyhai aktivitásából) viszont azt olvasom ki,hogy magamnak kell hozzáfognom.Mert egyetlen hódolóm sem olvassa a férfimagazinok recepteit:))

duende írta...

:)) Megnevettettél.

Igen. Két variésön van. 1.: Férj lecserél, újságolvasó-sütögető hódoló becserkész. 2.: Férj megtart, torta megsüt s.k.
Van még lehetőség?! Van. De nem írom le. :))

Kriszta írta...

Csodás lett!Én is tervezem elkészíteni valamikor,megvan Eszter könyve és abból már kinéztem pár hete:)
Tegnap a Rugelachját sütöttem meg-a blogon rakta van.

Tálaló írta...

Annyira beszűkül az ember látása egy hosszú kapcsolatban...az egyes pont nem jutott eszembe.Azt hiszem gondolkodási időt kérek:))

duende írta...

Kriszta: láttam, az is fantasztikus! :)

Tálaló: :)) Jól gondold meg. Bár azt hiszem, egy süti sem ér annyit, hogy egy jó pasast lecseréljünk érte. :)

Erika írta...

De örülök ennek a receptnek! Mostanában úgyis a kuszkusz kerül sokszor a kezembe, mindenképp el fogom készíteni édességben is!:)

duende írta...

Erika: örülök! :) Azt hiszem, nagyon fog ízleni, mert isteni. :)

N.D. írta...

a tortát már sokan dicsérték előttem, de ez a torta-tartó? csak nem ez is bolháról van?

duende írta...

De, onnan. :)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki ez a fincsi torta. Igazán különleges.

Anikó írta...

Ez a recept nekem is meg van Fűszeres Esztertől szintén ezer éve, de még nem jutottam hozzá, mikor megláttam a főcímedet, mondom honnan ismerős nekem, hát onnan.
Szóval finom és érdemes elkészíteni, hamarosan
kipróbálom:-)
Tálaló szövegén én is jót nevettem, aranyos, nálunk sem süt a férj, nem néz recepteket, viszont naponta többször megkérdezi mi van enni,valahogy mindenütt egyformák a férfiak, nem???
Tehát mi következik ebből, nekem kell megsütnöm:-))))

duende írta...

Vikvi: :) És nagyon fincsi! :)



Anikó: Annyira egyszerű, hogy még én is pillanatok alatt elkészítettem. És isteni finom. Mindenképpen mézzel készítsd, ha megsütöd, nagyon finom lesz tőle a torta.
Egyformák. :) Édesek. :)

Nelli írta...

Nagyon finom lehetett ez a torta, ki fogom próbálni.Annál is inkább, mert nemrég volt a szülinapom és a férjem meg a gyerekek sütöttek nekem egy köles tortát.A piskóta az nagyon jó lett, de a köles krémmel nem voltak megelégedve.Ízre nagyon finom volt, állagra a krém lehetett volna kicsit keményebb.De én annyira, de annyira nagyon örültem neki.
Nekem a világ legfinomabb tortája volt, amit eddig kaptam.:)))

duende írta...

Nelli: Isten éltessen sokáig! :)
Azt elhiszem, hiszen nem csak krém volt benne, hanem nagynagy adag szeretet is! :)
Biztosan ízleni fog, mert nagyon egyszerű, könnyű, üdítő és finom. :)

Bodri írta...

Nagyon jól néz ki!!
A kuszkusz szárazon mérőpohárban mérve 2,5 dl?
illetve a vajkrém az milyen vajkrém? hol lehet nem sósat találni?
rákerestem a kivikompótra merthogy, vettünk egy doboz kivit de kutyát dobálni valóan kemény... hol veszel olyan citrusokat amik nincsenek kívülről lekezelve és a héja így felhasználható én itt Zegen nem is tudok olyan helyet... és mégegy kérdés - a Petőfi utcán hol van biobolt? nem emlékszem
na csak ennyi kérdésem van :) gyönyörűen süt a nap és ez a fehér táj mesés!!!

duende írta...

Szia Bodri!

Igen, mérőpohárban és szárazon mérve! Jobb hozzá a mascarpone vagy a philadelphia, de én nem kaptam egyiket sem, így vajkrémmel csináltam. Egyszerű, legolcsóbb coop-osat vettem, natúrt. Csak kissé sós, csak annyira, amennyire pici só minden édességbe is kell. Szóval nem sósítja el.
A kiwi lassan ugyen, de beérik, de ha szereted a kompótot, ne hagyd ki kiwiből. Szerintem isteni.
Sajnos csak kéz alatt kaptam. De megérdeklődöm, jó? Hátha lehet valahol nem csak kéz alatt venni.

A Petőfi és az Ady sarkán van, a saroktól kicsit lejjebb, a Vizsla parki tízemeletesek irányában. Ha a Vizslapark felé fordulsz, akkor balról. Szemeben egy családi házban gyógycipőbolt van.
Valóban gyönyörű, már nagyon vártam a hóesést! :)