A minap belefutottam a fészen egy cikkbe. Érdemes elolvasni, ha valakit érdekel a környezet védelme is, nem csak a gasztronómia.
"Sosem értettem igazán az élelmiszertrendeket. Mármint
értem, hogy mi a funkciójuk, de az értelmüket nem. Hogyan lehet egy
élelmiszer felkapott? Hogyan jöhet divatba vagy mehet ki a divatból egy
élelmiszer? A divatban egy tervező létrehozhat egy új esztétikumot,
amely sikeres lehet egy darabig mielőtt végül idejét múlttá válik, majd a
tömegek rákapnak az Új Nagy Dologra – ezt értem én, de az élelmiszer
egészen más.
Be
kell vallanom, hogy ez félig-meddig retorikai kérdés: azért trendi,
mert trendi emberek eszik, mert a húszas és harmincas éveikben járó, sok
Instagram-követővel rendelkező kozmopoliták szeretnek esztétikailag
tetszetős képeket posztolni a divatos, felkapott, Monsanto-mentes
összetevőkből készített ételeikről, az egész közösségi média szerte.
Néha ezt egészségügyi okokból teszik, néha nem. De akárhogy is, ez még
mindig elég abszurd.
Vegyük a quinoa példáját. Ezzel a dél-amerikai gabonával
egy hippi barátom ismertetett meg, aki hétvégente előszeretettel sétál
mezítláb az angol vidéken, és az „energiáról”, valamint az
„univerzumról” beszél, minden irónia nélkül. Peru és Bolívia egyes
részein, ahol évezredek óta termesztik, a quinoa ugyanúgy a helyi
táplálkozás egyik sarokkövévé vált, akárcsak a rizs Ázsiában vagy a
kenyér Európában. Azonban a nyugati kereslet megnövekedésének
következtében az ára 2006 és 2013 között megháromszorozódott.
Ennek az időszaknak a végére a quinoa drágább lett
Limában, a perui fővárosban, mint a csirke, nem beszélve arról, hogy a
kínálat is csökkent, mivel nagyobb haszonnal kecsegtetett azt a pénzes
tengerentúli piacokra exportálni. Ez arra kényszerítette a helyi
lakosságot, hogy a pénzéből olcsó, nyugati gyorsételeket vásároljon,
mert csak azokat tudta megfizetni. Ennyit az egyetemes szeretet hippi
ideájáról.
Van ebben valami szörnyen ironikus. A középosztálybeli
liberálisok, akik vegán kávézókban fogyasztják el villásreggelijüket, és
képeket töltenek fel a quinoa salátájukról vagy avokádós pirítósukról
az Instagramra, valószínűleg úgy tekintenek az étkezési szokásaikra,
mint a belső nyitottságuk jelére, pedig ez valójában vitathatatlanul a
gyarmatosítás legújabb változata. Ahogyan a britek kifosztották Indiát
annak teájáért és fűszereiért, úgy ez a modern berendezkedés is az
erősebb pénzügyi hatalmak fölényét biztosítja a szegényebb és
kétségbeesett kisebb hatalmak felett. Persze van egyfajta gazdasági
csere, és azért nem hasonlítható a rabszolgaság borzalmaihoz, de attól
ez még mindig tiszta kizsákmányolás. A pénz csak egy civilizált felszínt
biztosít neki, és arra szolgál, hogy egy kissé megnyugtassa a
lelkiismeretünket."
A teljes cikk a Latin-Amerika Társaság honlapján olvasható.
Mivel az idei tavasz és nyár is meglehetősen csapadékos volt eddig, szép számmal jelentek meg az erdei és mezei gombák. Teli a piac vargányával, galambicával, de van szegfűgomba is. No és rengeteg a rókagomba - épp ezért most az ára sem olyan őrült magas. Mivel volt készen ebédünk, csak pár darabot vettem a vacsorára készítendő krémhez.
15 dkg rókagomba
1 evőkanál barna vaj, de a sima is jó (mégis, ha tudsz, használj tisztított vajat, karamelles íze tökéletesen kiegészíti és erősíti a rókagomba ízét)
1 mascarpone (25 dkg)
20 dkg brinza (juhtúró)
1 nagyobb gerezd fokhagyma
só, pár csepp citromlé
A gombát tisztítsd meg, vágd kisebb darabokra. A fokhagymát pépesítsd vágódeszkán kés élével. Egy kisebb serpenyőben a vajon kevés sóval süsd meg a gombát, egészen addig, míg levet ereszt, aztán a levét fője el, s piruljon is meg kissé a gomba. Zárd alatta a lángot, tedd hozzá a fokhagymát és kevergesd, míg kissé meglágyul markánssága a forró serpenyőben. Aztán tedd át egy késes aprítóba vagy turmixba, pörgess rajta kettőt-hármat míg jó apró lesz a gomba - majdnem pépes -, s végül add hozzá a túrót, mascarponét is, sózd, pici citromlét is cseppents hozzá, s kevertesd el jól a masinával.
Tipp: a krém gép nélkül is készíthető, csak akkor a gombát, még mielőtt sütnéd, aprítsd jól össze vágódeszkán.
Pirítóssal, vagy sütőben natúr sült újburgonyával isteni. Kínálj hozzá paradicsomot, uborkát, újhagymát, csípős zöld paprikát.
Ezt a krémet készítheted vargányával, szegfűgombával, fekete tölcsérgombával, őzlábbal, vagy más, ízletes erdei gombával is.
2 megjegyzés:
Már a fotókért is érdemes idelátogatni, de most különösen az idézett cikk tetszett nagyon, mert így vált a fejemben kerek egésszé ez az egész gasztrotrend, s ami a plusz nekem, hogy rávilágít a hatásmechanizmusokra. Elgondolkodtató!
Köszönöm! :) (Pedig nem is csinálok belőlük nagy ügyet :)) )
Remek cikk, bennem is már régóta fogalmazódott - ahogy Benned is -, de ebben az írásban tökéletesen kereken meg is van fogalmazva.
Megjegyzés küldése