A gazpacho nem csak zöldségekből, hanem gyümölcsökből is készíthető. Ez
most egy sárgabarackos változat, mert gyönyörű, nagyszemű, illatos
csodákat leltem a piacon. Eredetileg ez a recept sárgadinnyére íródott,
érdemes majd azzal is elkészíteni.
Hozzávalók 2 főre:
- 0,5 kg nagyszemű, érett sárgabrack
- 5 dkg lehéjazott mandula
- 5 dkg fehérkenyérbél,
- 1 dl száraz, gyümölcsös fehérbor
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2-3 ágacska menta
A barackot és a mandulát forrásban lévő vízbe tettem fél percre, majd
leöblítettem és mindkettőről eltávolítottam a héjakat. A kenyérnek
levágtam a héjrészeit. A fokhagymát szeletekre vágtam, a barackot
daraboltam és minden ment a turmixgépbe. Alaposan pürésítettem,
kóstoltam. Ha valami hiányzik, lehet pótolni. Ha nagyon fanyar lenne a
gyümölcs vagy a bor, egy levés mézet is lehet beletenni, az ízek
kiegyenlítése végett.
Kiöntöttem a gazpacho-t egy kislábosba, pár ágacska mentát a tenyereim
között kissé összemorzsoltam, és beletettem a kész levesbe. Hűtőbe
tettem 2-3 órára, hogy igazán jól behűljön. Fogyasztás előtt a mentát
eltávolítottam belőle.
Isteni. Lehet jégkockát is tenni bele, ha valaki igazán hűsen szereti.
Valamint ha már ettünk sárgabarackot, érdemes nem eldobni a magját. Ki
kell tenni a napra, és mikor már alaposan kiszáradt, fel lehet törni, és
lehet használni mandula helyett. Úgyanúgy le lehet héjazni, és nagyon
finom ízű, ha nem keserűmagú fajta a barack.
Ha gyerekek is esznek belőle, akkor vagy valamilyen enyhe gyümölcsecettel savanykásítsuk, vagy forraljuk a bort pár percig, hogy az alkoholtartalma elillanjon, és így adjuk a leveshez.
És mégegy tipp: a sárgabarackhoz nekem kifejezetten kedvenc fűszerem a kardamommag. Érdemes kipróbálni vele ezt a különleges levest.
Ha gyerekek is esznek belőle, akkor vagy valamilyen enyhe gyümölcsecettel savanykásítsuk, vagy forraljuk a bort pár percig, hogy az alkoholtartalma elillanjon, és így adjuk a leveshez.
És mégegy tipp: a sárgabarackhoz nekem kifejezetten kedvenc fűszerem a kardamommag. Érdemes kipróbálni vele ezt a különleges levest.