Ha nem hagyományos töltött káposztát készítenétek karácsonyra, hoztam egy zalai változatot, a borítóst. Két receptet is találtam, az egyik tésztával készül, a másik Borbás Marcsi árpagyöngyös receptje.
Hozzávalók: (8 főre)
1 fej egyben savanyított káposzta
500 g árpagyöngy
800 g darált sertéshús
200 g füstölt császárszalonna
200 g vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
5 g csemege őrölt paprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
4 dl tejszín
4 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
500 g árpagyöngy
800 g darált sertéshús
200 g füstölt császárszalonna
200 g vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
5 g csemege őrölt paprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
4 dl tejszín
4 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
Az árpagyöngyöt 4 órára beáztatjuk. A hagyma felét megfonnyasztjuk,
rátesszük az árpagyöngyöt és csontlével locsolgatva majdnem puhára
pároljuk. Bekeverés előtt egy csokor aprított petrezselymet keverünk
hozzá. A maradék vöröshagymát megpirítjuk, átpirítjuk rajta a sertéshúst
és összekeverjük a kockákra vágott kisütött szalonnával. A fejben
savanyított káposzta nagy leveleiből 8-at egészben leszedünk. A
maradékot nagyon vékony csíkokra felvágjuk. Az árpagyöngyöt
összekeverjük a pirított hússal, a szalonnával, a felcsíkozott
káposztával. A tejszínt kikeverjük a tojással és ezt is belekeverjük a
töltelékbe. Tenyérnyi tálakat kiolajozunk, beleterítjük a
savanyúkáposzta-levelet, megtöltjük a tálakat a töltelékkel,
visszahajtjuk a leveleket, és 180 fokos sütőben pirulásig sütjük. Sütést
követően személyenként tányérra borítjuk, tejföllel locsolva tálaljuk.
Nyári időszakban elkészíthetjük kelkáposztából vagy friss káposztából is. (A kép és recept forrása: Gasztoangyal)
A másik recept az ízőrzők sorozatban volt látható.
Hozzávalók (8 főre):
60 dkg sertéslapocka
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál sertészsír
10 savanyú káposzta levél
3 tojás
2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt feketebors
2 teáskanál majoránna
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
10 dkg vaj
2 dl tejföl
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl fehérbor
a tésztához:
25 dkg liszt
2 tojás
csipetnyi só
diónyi vaj
az edény előkészítéséhez:
1 evőkanál zsír
A füstölt szalonnát felkockázzuk, és egy evőkanál zsírban ropogósra pirítjuk. A húst és a
vöröshagymát is kockákra vágjuk. A fokhagymát nagyon apróra daraboljuk.
A megsült pörcöt kiszedjük, és félretesszük. Zsírjába beleöntjük a vöröshagymát, amit
üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük. Ekkor fűszerezzük sóval,
őrölt borssal, majoránnával, és fokhagymával. Hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt is. Megvárjuk, amíg a hús levet enged, ekkor megszórjuk kevés liszttel, felöntjük annyi
vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst, és fedő alatt puhára főzzük.
Közben mácsiktésztát készítünk. A lisztbe diónyi vajat
morzsolunk, beleütjük a
tojásokat, csipetnyi sót szórunk rá, és jó kemény
anyagot gyúrunk belőle. Amennyiben
szükséges, egy-két evőkanál vízzel
lágyíthatjuk a tésztát.
Alaposan kidolgozzuk először a
tálban, utána
lisztezett gyúródeszkán is. Kisodorjuk, majd széles metéltre felvágjuk.
Közben kevés sóval vizet forralunk. Ebben főzzük ki a mácsikot. Amikor elkészült,
szűrőkanállal kiszedjük, hideg vízben átöblítjük, és félretesszük.
Közben a hús is megpuhul, beletesszük a félretett pörcöt, és azt is hagyjuk hűlni.
Ekkor a három tojást két tálba szétválasztjuk. A sárgákhoz adjuk a megmaradt, kb.
nyolcdekányi puha vajat, összekeverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A tojások fehérjét
habbá verjük.
Egy agyagedényt, vagy
más sütőtálat kizsírozunk. A káposzta levelek vastag torzsáját
kivágjuk, és kibéleljük vele az edényt.
A meghűlt húst a tésztával, majd a tejfölös tojással összekeverjük. Óvatosan hozzáadjuk
a fehérjék habját is. Ezt az egészet a levelekkel kibélelt tálba
öntjük. Elsimítjuk,
meglocsoljuk egy deci borral, és befedjük egy félretett káposztalevéllel.
Sütőben kb. ötven perc alatt szép színes lesz.
Kicsit a tálban hűlni hagyjuk, majd tálra borítjuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát. (forrás)
Itt meg is lehet nézni az elkészítését.