2024. május 22., szerda

Bodza lekvár

Na, hát pontos receptem nincs, ez egy kísérlet volt, és igencsak jól végződött. Elképesztően igazi bodzaíze van, nagyon finom. 

 


Úgy 15 bodzavirágot beáztattam 2,5 liter vízbe 24 órára. Három tényleg nagyon nagy almát megpucoltam, és a reszelő tökreszelő részén lereszeltem, a levét alaposan kinyomkodtam. Az almahúst egy lábosba tettem, és hozzáadtam 2 citrom levét, valamint felöntöttem 1-1,2 liter leszűrt bodzalével. Fölforraltam, forrás után még 10 percig főztem, aztán botmixerrel simára turmixoltam. Egy citrom héját is belereszeltem, kb. 40-50 dkg kristálycukorhoz hozzákevertem 2 csomag Haas 3:1-es lekvárzselésítőt, és így adtam a leturmixolt almás bodzaléhez. Kb. fél csapott mokkáskanálnyi sót is tettem a lekvárba, mert felerősíti az ízeket. Újra felforraltam, forrás után még 10 percig főztem, majd csírátlanított üvegekbe töltöttem, és szárazdunsztba tettem 24 órára. Mikor már a cukorral együtt forrt, megkóstoltam, kell-e még bele cukor vagy citromlé vagy só, és ami hiányzott, pótoltam, mielőtt lezártam volna alatta a lángot. Nyolc erős pistás kis üvegnyi lekvár lett belőle. Nagyon üdítő, friss, citromos-bodzás ízű, az alma egyáltalán nem érződik benne, csak a bodza.

2024. május 21., kedd

Sajtos stangli

Két hete már sütöttem egy adagot, és valami fergeteges finom volt. Viszont 35 dkg lisztből beterítette a nagytepsimet, teljesen összenőttek, szóval sok volt egy tepsihez ennyi liszt.  



Most kimértem, mennyi liszt az arányos 6 darabhoz: 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl víz, 1 teáskanál kristálycukor, 2 cl olaj, 1 szép nagy tojásnak a 3/4-e, 1 csapott teáskanál sikér (el is hagyható), 1 csapott teáskanál só (5 gr.). Mindent a robotgép táljába tettem és szépen kidagasztattam a géppel, majd hagytam duplára kelni. Aztán olajozott pulton hat darabba vágtam, gombócoltam a darabokat. Hagytam letakarva pihenni 15 percet, aztán kinyújtottam a tepsi hosszúságára téglalap alakúra (a rövid oldal kb. 1/3-a lett a hosszúnak). Feltekertem és hagytam a tepsin kelni letakarva. Mikor kétszer akkorák lettek a stanglik, megkentem a maradék kihagyott, vízzel kissé higított tojással, és megszórtam bőven reszelt sajttal. Előmelegített 180 fkos sütőben sütöttem 15 percig alsó-felsőn, majd még 7 percre följebb tettem, alulról a 3. rácsra, hogy a teteje szépen megpiruljon.

 


2024. április 27., szombat

Szaftos sertéskaraj yorkshire pudinggal

A yorkshire puding nekem nagyon kedvenc köretem. És ma nagyon nem volt kedvünk rizst enni a hús mellé (amúgy sosincs, de ma nagyon nem vót), úgyhogy elővettem ezt a régi jolly jokert. 

 


Kell a 12 darabos muffin-formához: 20 dkg liszt, 2 dl tej, 4 tojás, egy csapott tk. só és vaj vagy olaj a sütéshez. Úgy kezdjük, hogy előmelegítjük 190 fokra a sütőt. Mikor már meleg, betesszük a muffinsütőt úgy, hogy minden mélyedésbe öntünk egy evőkanál olajat. Miközben melegszik a sütőben az olajos sütőforma, kikeverjük a tészta hozzávalóit simára. Tulajdonképpen egy sűrű palacsintatészta. Majd kivesszük a felhevült olajos formát a sütőráccsal együtt és minden mélyedést megtöltünk úgy félig-háromnegyedig. Betesszük a sütőbe és kb. 20 percig sütjük 190 fokon. Mikor lekapcsoljuk a sütőt, egy fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját, hogy épp csak résnyire legyen nyitva, és így hagyjuk a pudingokat kicsit hűlni. Bármilyen szaftos hús mellé kiváló köret. Tipp: egyben is süthető, egy közepes tepsiben. Kevéssé macerás, de kevésbé is látványos. Íme Jaime Olvier yorkshire pudingja, a videó alapján könnyű elkészíteni.

Szaftos hús: A karajt klopfoltam, sóztam, borsoztam, megkentem mustárral. Vajon elősütöttem serpenyőben, kiszedtem, a visszamaradt zsiradékra dobtam egy nagyobb darabokra vágott sárgarépát, kevés zellert, egy kisebb fej negyedbe vágott vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, 2 tk. kristálycukrot és jól megpirítottam, aztán egy fél evőkanál sűrített paradicsomot is átsütöttem egy percig a zöldségekkel, majd fél-egy deci száraz fehérborral felöntöttem. Hagytam rotyogni egy percet, hogy az alkohol elmenjen, és vízzel felöntöttem az egészet annyira, hogy a visszatett karajszeleteket majdnem teljesen ellepje. Egy fél erőleveskockát is adtam hozzá. Hagytam kis lángon főni, míg a karaj omlós-puha lett, ez kb. 20-30 perc. Aztán kivettem a husikat, leszűrtem a mártást, csak a levét használtam, amit megszórtam kb. 2 tk liszttel és alaposan elkevertem, ezzel sűrítettem be, illetve kellett kissé higítani is, mert elfőtte a lét, míg puhult a hús. Azt hiszem, nagyjából ennyi volt. Fűszerként a két kedvenc, sertéshúshoz kiválóan illő fűszeremet használtam: egy kis babérlevél került a szaftba és egy mokkáskanálnyi, mozsárban frissen porrá őrölt édesköménymag. Tipp: édesköményt csak fitotékákban tudtok beszerezni, sajnos nálunk nem jellemző fűszer, pedig a sertéshúshoz kiválóan illik. Akár kolbászok ízesítéséhez is, vagy egészben sültekhez is.

2024. április 13., szombat

Gombás kacsamáj (csirkemáj)

Ezt a gombás májat szomszédasszonyom szokta csinálni - köszönetem a receptért -, és nagyon finom. Én most barna csiperkével készítettem, de mikor van vad gomba, azzal még tökéletesebb lehet. Kucsmagombával, erdei csiperkével, szegfűgombával, vargányával, rókagombával, galambicával, rizikével, pereszkékkel.

 


Hozzávalók 3-4 főre (étvágytól függően): 

  • 50 dkg pecsenyekacsa máj (vagy csirkemáj, az enyém most kacsamájjal készült)
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 4 evőkanál zsiradék (kacsazsír vagy más zsír, vagy vaj vagy olaj vagy jászvaj)
  • 1 nagyon nagy fej vöröshagyma
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 púpos evőkanál szárított majoránna
  • 2 teáskanál házi darált sóban eltett pritamin vagy kápia paprika (vagy bolti Édes Anna vagy más paprikakrém)

A zsiradékon kevés sóval átsütjük 2 percig a vastagabb félkaréj karikákra vágott vöröshagymát, már tesszük is rá a nem túl vékony szeletekre vágott gombát, azzal is átsütjük, míg a gomba összeesik kissé, majd jöhetnek rá a megtisztított májdarabok, a frissen őrölt bors, a majoránna és a paprikakrém. A máj fehéredéséig sütjük, és még azon túl úgy 5 percig, majd annyi vizet öntünk rá, hogy legyen egy  kis szaftja és ezzel is alaposan, nagy lángon pár perc alatt összerotyogtatjuk, s már készen is van. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. (A paprikakrém sós, ezért a végén kóstoljuk, hogy elég sós-e az étel.)

Tipp: Én most, mikor beletettem a májat és kifehéredett, először egy féldeci száraz fehérbort öntöttem rá, azt elpárologtattam, és csak utána kapott még egy kis vizet. Nem rontotta el, sőt.

Melegen tökélestes főtt burgonyával, párolt rizzsel, fejes salátával, de kenyérrel tunkolva szobahőmérsékleten is mennyei.