Almás pite



Senki sem lép tovább. Mindössze annyiról van szó, hogy forog tovább a kerék, és a lendület illúzióját kelti. A belsejében valamennyien patkányok vagyunk, és egyre nagyobb kétségbeeséssel futunk a festett, kék láthatár felé, ami egy lépésnyivel sincs közelebb.

(Joanne Harris)





Egy klasszikus sütemény, az egyik legszeretettebbem.  Fahéjat nem teszek a süteménybe, mert nem szeretem. (Pontosabban csak sós ételekhez használom, elsősorban húsok fűszerezésére és úgy imádom - a kedvenc húsfűszerem a koriandermag mellett.) Helyette citromlével ízesítem a tölteléket, és persze vaníliás cukorral és kardamommal.  

Hozzávalók egy 32 * 22-es tepsihez
(vagy a 28-30 cm-es, nagy piteformához):
40 dkg liszt, 
15 dkg vaj, 
3-4 púpos kanál tejföl, 
csipetnyi só, 
1 mokkáskanál sütőpor.  
A töltelékhez: 1,3 kg alma tisztítva), 
kb 10 dkg cukor (ízlés szerint, kóstoljuk a tölteléket), 
csipetnyi só, 
kb. egy fél citrom leve,
1 zöld kardamommagnak az összetört kis fekete magjai, 
2-3 evőkanál durvábbra vágott dió
vagy 1 evőkanál búzadara. 
Vagy: aki fahéjasan szereti, annak csak kevés citromlé és sok fahéj és cukor.
A tetejére:felvert tojás.


Először a tölteléket készítem el. Az almát meghámozom, kissé citromos vízbe teszem a megtisztított darabokat, így nem barnulnak be. A nagylyukú tökreszelőn lereszelem az almákat körben, a magház így megmarad. Aztán alaposan kinyomkodom a levét mert fölöslegesnek tartom elfőzni. És isteni friss almalét ihatok ilyenkor legalább... :-)
Ízesítem
cukorral, csipet sóval, citromlével, kardamommal, durvára vágott diót (vagy kevés darát) is adok hozzá.
A tésztához valókat robotgépbe teszem, addig kevertetem, míg összeállnak az anyagok tésztává. Hideg vajjal dolgozzunk! Két gombócra osztom. Az egyiket a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtom, és a vajazott, lisztezett sütőformába teszem. Megszurkálom egy villával, így nem púposodik fel. Erre kerül a töltelék, majd kinyújtom a másik tésztát is, és befedem vele a süteményt.
Ha maradna ki tészta a nyújtásnál, gombócoljuk, nyújtsuk ki fél cm vastagra, és különböző formákat szaggassunk belőle. Ezzel díszíthetjük a pite tetejét. Érdemes a fedőlapba is kis formákkal lyukakat vágni, így a gőz el tud távozni sütéskor és nem púposodik fel a tészta.Ha nem lyukasztjuk, akkor villával szurkáljuk be.


Megkenem tojással, majd díszítem, azt is megkenem, és olyan 180 fokon megsütöm. Körülbelül 30 - 40 perc kell neki.Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

Megjegyzések