2008. augusztus 13., szerda

Tökfözelék



Tökfőzelék nélkül lehet élni. De érdemes? :)) Imádom.

A hozzávalók 2 főre:

egy szép tök - olyan 1-1,3 kg-os
egy nagy fej vöröshagyma
egy nagy csokor zsenge kapor
2 evőkanál olaj vagy 4 dkg vaj
egy kisdobozos 20%-os tejföl 
1 púpos evőkanál liszt
só, cukor, ecet és
víz, ha szükséges a higításhoz.

A tököt félbevágom, egy leveseskanállal kimagozom, majd hámozom, lereszelem. A kockákra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre dinsztelem némi sóval. Ezután beleteszem a lábosba a gyalult tököt is, a kaprot is, kicsit sózom és fedő alatt kis lángon hagyom párolódni cirka 10 percig. Vizet nem teszek hozzá. Közben a tejfölt egy kisebb keverőtálba teszem, és habverővel szép simára keverem a liszttel együtt. Aztán adok hozzá kb. két deci vizet is, azzal is simára keverem. Mikor puha már a tök, hozzáadom a lisztes tejfölt, forrásig kevergetem. Hagyom még 3 percig kis lángon rotyogni. A végén beízesítem: kevés cukrot, ecetet adok hozzá. A tökfőzelék akkor finom, ha a sós-édes-savanyú íz jó arányban van. Nem szabad túlsavanyítani sem, és túlédesíteni sem. 
Ez az egyik titok. A másik az, hogy a sűrűségét ne a liszt adja, hanem a tök. A harmadik pedig, hogy elég hagyma legyen alatta, mert attól lesz igazán ízletes.
Nos, tökfőzelékről vagy jót, vagy semmit!:)

Legfinomabb - szerintem - valamilyen barna, magos, rozsos kenyérrel. Feltétnek adható hozzá fasírt, pörkölt, sült hús, sült kolbász, bundáskenyér, főtt-, tükör-, vagy buggyantott tojás is, és lencse vagy gerslifasírt is.

2 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Igen, sós-édes-savanyú! Világ életembe utáltam, és mióta én készítem imádom, és a poén, hogy Apa miatt kezdtem el készíteni mert neki ez az egyik, kedvenc főzeléke, ami ugye elég fura egy férfinál! :)
A fotó gyönyörű!! ♥

duende írta...

:) Köszi Barbi!
Hát igen... és ez nagyon igaz pl. a zöldbabfőzelékre is. Én is azóta szeretem ezeket, mióta én főzöm. :)