2009. szeptember 23., szerda

Kékszőlő sorbet



A tenger szépsége nem csökken szemünkben attól, hogy tudjuk, olykor hajók süllyednek el.


(Simone Weil)

Egy meleg őszi délután finomsága.
Nagy receptem nincs. Elrontottam ugyanis. Ízre isteni, de valamiért összeesett a tojáfehérjehab... Merthogy fagyinak készült. Szóval löttyintésnyi tejszínt is tettem hozzá, ne legyen nagyon habos-babos, de ne is legyen tejes a fagyi... Szóval átmenetet akartam képezni a tejes fagylalt és a sorbet között. Nem sikerült. Felkínálom kísérletezőkedvű bloggertársaimnak továbbfejlesztésre.
Sorbetnek viszont tökéletes. Az íze... hm... a kékszőlőlé a világon szerintem a legfinomabb gyümölcslé. Ilyenkor ajánlom reggeli dzsúznak. Csak össze kell nyomiszkolni a szemeket krumlinyomóval, leszűrni oszt iható is.



Szerintetek lehet kékszőlőből szörpöt készíteni? Vagy forrásnak indulna és bor lenne belőle?
Hm. Ki kéne próbálnom. Imádom az ízét...

20 megjegyzés:

Limara írta...

Én azért sorba állnék érte! :))

Reni írta...

huhúú :) én is épp szőlős fagyit készülök csinálni... kíváncsi vagyok milyen lesz. a receptet már megszülte az agyam, majd idővel a kezem is így tesz.

vegavarázs írta...

Szerintem lehet.Én felforralnám a levet, üvegbe tenném és kidunsztolnám. Mondjuk akkor szőlőlé lenne. De ha cukorral kissé besűrítenéd, mondjuk tennél bele egy kevés citromlevet ellensúlyozni, és utána dunsztolnád, akkor szörp lenne.

Moha írta...

Nekem is jöhetne! Micsoda színe van!!
Szerintem vegavarázs ötlete nyerő, én is kidunsztolnám, így megúszható a tartósítószer és az erjedés is.

ManóAnyó írta...

Pont most szemezgettem el egy fürt kékszőlőt. Ez a sorbet nagyon finom lehetne belőle.
Szörppel kapcsolatban pedig elkészítési tippem nincs, de biztos vagyok benne, hogy el lehet készíteni, mert a sima szőlőlé tartosítható.

Ancsika írta...

Pár évvel ezelött volt azt hiszem tán "Mirinda"? kékszölös ital. Eszeveszetten imádtam!
No, azt az ízt kéne valahogyan reprodukálni.
Biztosan van már otthon Othello szölö. Abból tutira el tudnék képzelni egy fagyit, kis Mascarponéval megbolondítva!
Hm?

trinity írta...

Méghogy nem sikerült..Persze-hogy ne kérjek belőle:))

duende írta...

Limara, ízre isteni volt - bár én fagyit szerettem volna csinálni... :))

duende írta...

Reni, várom! :)

duende írta...

Hú, Vegavarázs, nagyon köszönöm! Kipróbálom! :)

duende írta...

Moha, köszi szépen, tényleg eszméletlen gyönyörű színe van! :)

duende írta...

Mian, asszem ez Othello, egészen olyan íze van, mint a Mirindának!
Mascarpone hozzá? Jól hangzik! :)

duende írta...

Trinity, hogy milyen vagy... :))))
Küldenék szívesen! :)

duende írta...

ManóAnyó, tényleg isteni belőle a sorbet! :)

Ági, aki főz írta...

Nekem is tetszik. A sarkon a fagyizóban volt a múltkor szőlős fagyi, ugyanilyen szép lila. Elég jó fagyikat csinálnak, gyümölcsdarabokkal, igazi gyümölcs ízzel, de a szőlősnek nem tett jót, hogy benne hagyták a héjdarabkákat. Viszont az íze valami ilyen lehetett mint ez is, szóval fincsi.

duende írta...

Ági, valami fergeteges... :)
csak sajna nincs igazi mélyhűtőm, szóval a fagyikkal, sorbetekkel gondban vagyok. Minusz 4-5 fokon nem igazán lehet jó állagot produkálni... :(

Unknown írta...

Nagyon szépen tálaltad ;)
Szinte minden gyümölcsből készíthető bor és persze készíthető szörp is - szőlőből miért ne lehetne?
(Ha pedig véletlenül borrá válna, az sem lenne gond, nem? ;) )

erős ildikó írta...

Hohó! Ez lenyűgöző! Tátva maradt a szám...

duende írta...

Köszönöm szépen, Beatbull! :)
Hát nem ám! :)

duende írta...

Napmátka, még van egy kevés... :)