2012. január 23., hétfő

Pászka

.


Egyszer egy anya jött kisfiával a rabbihoz. A rabbi megkérdezte a kisgyermeket:
  -   Adok neked egy aranyat, ha megmondod, hol lakik az Isten.
A kicsi azt felelte:
  -   Én meg két aranyat adok, ha meg tudod mondani, hogy hol nem lakik.

 




Nagyon szeretem a kovásztalan kenyereket. Minden nemzet élesztő nélküli, egyszerű kis lepémykenyere kovásztalan kenyér, a pászka a zsidóság kovásztalan kenyere. Sokszor veszek (vettem) a boltban, imádom elropogtatni. Minden fogyókúra nélkülözhetetlen kelléke is nálam. Sosem eszem kekszeket - nem is nagyon találtok itt a blogon - , se aprósütiket. Ellenben pászka mindig szokott itthon lenni. Ma hirtelen felindulásból követtem el ezeket, mert épp elfogyott. És ezután itthon sütöm, mert töredékébe kerül a boltinak és ugyanolyan finom.


Hozzávalók 16 negyedkörhöz:
8 dkg fehér liszt,
7 dkg teljes kiőrlésű liszt,
1 csipet só,
1/2 csapott mokkáskanál sütőpor (el is hagyható, de így megszáradva nem lesz fogtörő-kemény),
1 dl szobahőmérsékletű víz.

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, négybe vágjuk majd gombócoljuk. Három gombócot letakarunk hogy ne száradjon, egyet lisztezett deszkán nagyon-nagyon vékonyra kinyújtunk. Derelyevágóval négybe vágjuk, majd csíkozzuk a darabokat. Forró serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük. Én a végén le szoktam kapni a serpenyőt a tűzről, és húsfogó csipesszel megfogva a a kenyérkéket, nyílt lángra is rá szoktam dobni pár másodpercre. A maradék három gombócot ugyanígy készítjük.
A pászkát fogyaszthatjuk frissen is, de megszáradva épp olyan, mint a bolti. A kiszáradt pászkákat meg is törhetjük mozsárban durva morzsára (vagy robotgépben) és így készülhet belőle maceszgombóc is.
Kiválóan használható Cézár-szerű salátákra is, ha pár centis darabokra tördeljük.
A csíkozás el is maradhat, de azt akartam hogy más legyen mint a többi laposkenyér, és kissé hasonlítson a boltihoz. :)

10 megjegyzés:

Tálaló írta...

Szinte mindenben egyezik az ízlésünk...de nekem a pászka nagyon nem jött be.Kivétel erősíti:))

Anikó írta...

Szeretem én is ropogtatni, meg összetörve a húslevesbe gombócként elkészíteni libazsírral, nagyon finom és főleg változatossá teszi a megszokott betétek mellett a húsleveseket, bár eredetileg csak a libalevesbe tették, de én az összesbe tettem már és mindbe jó volt:-)))
Gyerekkoromban mellettünk egy zsidó család lakott akikről én akkor nem tudtam, hogy ők egy zsidó család, mert otthon nálunk ez nem volt beszédtéma, csak azt láttam, hogy ők másként étkeznek, mint mi, még ha ugyanazokból az anyagokból is főznek sütnek, mégis más volt. Persze izgatta a fantáziámat, sokszor voltam náluk, ettem náluk, persze minden finomabb is volt náluk, ahogy az minden gyerekkel előfordul, hogy a szomszéd fűje zöldebb, mint az otthoni:-)) Na azóta ismerem a pászkát többek között:-)))

Mónika írta...

Nagymamám mindig tartott otthon pászkát, így már egészen fiatalon megismerhettem, ráadásul nagyon meg is szerettem!
Talán úgy 2 hónapja amikor a család fiatalabb tagjait elkapta a hányásos-hasmenéses vírus, fél Pestet is bejártuk, hogy pászkához jussunk, mert éppen sehol nem lehetett kapni.
Eszembe se jutott, hogy akár meg is lehetne sütni...
Köszi a remek ötletet (receptet), megjegyzem magamnak, nem csak a beteges napokra!!!
:)

duende írta...

Tálaló: :)) Azt mondják! :) Én rettentően szeretem rágcsálni. :)


Anikó: emlékszem láttam is nálad a blogon a maceszgombócot! Utánanézek, és ki is fogom próbálni. Azért is, mert nálunk a grízgaluskát senki sem szereti, csak a cérnametéltet, lúdgégét és reszelt tésztát (házi tarhonyát) a húslevesbe. A maceszgombóc változatosságot jelenthet. :)
A zsidó konyha szerintem a világ egyik legjobb konyhája. Nagyon jó ételeik vannak, ízgazdag, változatos. És nagyon sokat át is vettünk, csak már nem is tudatosul, hogy eredetileg zsidó ételek - amiket már magyarként nevezünk meg.


Kedves Mónika!

:) Nagyon szívesen, látod engem is a hiány vett rá a sütésre, no meg lusta voltam elmenni egy messzibb boltba. :)
Egyébként egészen hasonló a boltihoz száradás után. Egész délután rájártam... :)
Én csak pár éve ismerem, de szinte mindig van itthon, nagyon szeretem.

margoo írta...

Jó lesz, úgyis közeledik a böjt :))
Kipróbálom én is, köszi!!!

duende írta...

Szívesen Margoo! :)

Bridge írta...

Tetszett az idézet...
A hugom nagyon szereti a pászkát, jól jön ez a recept. Köszönöm.

duende írta...

Szívesen Bridge! :)

Viktória írta...

Kályha vaslapján is meg lehet sütni (most készül:)

duende írta...

Viki, irigyellek azért a kályháért... :)