2012. január 4., szerda

Tortillaleves

.

A vidámságnak megvan az ereje ahhoz, hogy a félelem, a sértettség, a harag, a frusztráltság, a csalódottság, a depresszió, a bűntudat és a meg nem felelés érzéseit kiűzze az életedből. Azon a napon éred el a vidámságot, amikor rájössz, hogy mindegy, mi történik körülötted, akkor sem lesz jobb semmi, ha nem vagy jókedvű.

(Anthony Robbins)



Az újévi szerencsehozó leves. Kissé megkésve. Főzhettem volna lencsével is, de most éppen babot tettem bele betétnek. Már régen kinéztem ezen az oldalon magamnak. Nagyon finom, kellemesen üde, könnyű kis leves. Bár ilyenkor télen is készíthető dobozos paradicsomból, így a kóstolása után azt mondanám, a nyár-ősz az igazi évszaka ennek az ételnek. Mert valóban nagyon üdítő, frissítő. A paradicsomleves mexikói változata. Sokféle belevalóval készíthető, az adott oldalon ajánlanak hozzá sült húscsíkokat, friss avokádót, tehetünk bele főtt babot, vagy főtt lencsét vagy csicseriborsót vagy felesborsót vagy kukoricát is akár. Nagyon finom, megtartom. Attól, hogy a paradicsom nem az általunk megszokott módon kerül a levesbe, teljesen más íze lesz, mint a mi paradicsomos ételeinknek. Kezdődni pedig hasonlóan kezdődik, mint a mi lebbencslevesünk.
Ez a leves azért is jó, mert az alap vega, húsevők pedig tehetnek bele dúsításnak húst. Nem kell külön főzni, mindkét tábor egy kondérból jól lakik. :)


Hozzávalók 4 főre:

2 nagyobb vagy 3 kisebb tortilla (én kettőt tettem a levesbe, az én lepénykéim olyan 20 centi átmérőjűek),
3 evőkanál olívaolaj,
4 nagy gerezd fokhagyma,
1 teáskanál római kömény (én magyar köménymagot tettem bele),
1 teáskanál koriandermag,
1 csokor korianderlevél vagy petrezselyemlevél,
1 csapott evőkanál őrölt csili vagy csilipehely vagy csípős pirospaprika,
só,
zöldségalaplé vagy 1-2 zöldségleves kocka,
1 doboz hámozott paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma.
Plussz a betétek: lehet sült húscsík, nyers avokádó, tortilla chips, főtt bab, főtt lencse, főtt csicseri, főtt sárgaborsó, főtt kukorica.


Ez a leves is a kenyérlevesek kategóriájába tartozik. Vagyis akkor érdemes készíteni, ha van maradék tortillánk, ami már kissé szikkadtabb, keményebb, ami nem fogyott el frissen. Én most frissből készítettem, mert amúgy is kellett kenyeret sütnöm - így tortilla chipset is tudtam készíteni betétnek. Ha süttök tripla adagot süssetek... mert annyira jó, hogy elfogy, mire a leves elkészül... :)
Tortilla chips: a nyers kinyújtott tortillákat csíkokra vagy háromszögekre vágjuk és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Én most jó kukoricásra készítettem a tortillákat, vagyis kétharmad rész kukoricalisztből és egyharmad rész búzalisztből és kevés sütőport is tettem bele, hogy ropogósabb legyen.




A hagyományosan, serpenyőben megsütött tortillákat kis kockákra vágjuk és az olajon megpirítjuk, a kis kockákra vágott fokhagymával együtt. Kis lángon süssük, nehogy a fokhagyma megégjen. Mikor már szép pirosas, fűszerezzük a mozsárban rusztikusra tört köménymaggal és koriandermaggal, az apróra vágott szilantróval vagy petrezselyemmel és a csiliporral is. Kissé átkeverjük, sütjük, majd felöntjük alaplével vagy vízzel és leveskockát teszünk bele. Közben a paradicsomot a nagy fej vöröshagymával robotgépben pépesítjük és hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez. Körülbelül 25-30 percig főzzük. Ha nagyon svanykás lenne, kevés cukorral egyenlíthetjük az ízeket. Mikor készen van, tetszés szerint dúsíthatjuk a fent megadott levesbetétekkel.
Figyelem. A levesbetétnek hüvelyeseket külön főzzük sós vízben, vagy használjunk konzervet. A paradicsom savassága miatt a levesben sosem főnének puhára.


14 megjegyzés:

Tálaló írta...

A fejléceden a hóból kikukucskáló macskád valami tüneményes:))

És ez az idézet...annyira találó,és annyira igaz.

Jobb étellel pedig nem is indíthattad volna az évet.Imádom a leveseket.Hozzon szerencsét mindnyájunkra:))

Sajtkukac írta...

Nagyon klassz lehet a tortilla levesbetétnek!!
A kérdésem csak annyi lenne, hogy mennyire kell ebbe a köménymag? Az eredetiben római kömény van, az jobban is passzol ehhez az ízvilághoz...

duende írta...

Tálaló: :)) KÖszi, én is annak találtam. :)
Én is leveses vagyok, főleg ősztől-tavaszig. És ez nagyon fini, és úgy le4gyen. :)


Sajtkukac: ó, köszi. Valóban, én már a magam számára átírtat írtam le, de mindjárt javítom. :) Nem szeretem ugyanis a római köményt, mi köménymagunkért viszont rajongok. Köszi hogy szóltál! :)

Rosita Vargas írta...

Yo me la sirvo encantada si es para la suerte luce perfecta y exquisita,me encantan las sopas,abrazos y feliz año nuevo para ud y familia,abrazos y abrazos.

duende írta...

Kedves Rozita!

Köszönöm szépen a jókívánságokat, Neked és Családodnak viszont kívánok nagyon boldog új évet! :)
A leves tényleg nagyon finom! :)

Sajtkukac írta...

Nekem valószínüleg csak azért tűnt fel, mert engem viszont a magyar köménymaggal lehet a világból kikergetni :-) Minimális mennyiségben elviselem az őrölt verziót, egészben viszont még étteremben is kipiszkálom az ételből. Ciki, de ez az egy agybajom van :-)
A fejléces macska tényleg haláli :-)

Elif írta...

Szuper, nagyon tetszik!

duende írta...

Sajtkukac: Nálam detto, csak fordítva. :)
Ugye milyen cuki? :)


Elif: köszönöm szépen! Hú de jó ez a kép! :)

Szemi írta...

A leves finom, a képek csodásak, az idézet pedig annyira tetszik, hogy most el is viszem magammal. :)
Ja, és mindkét macsek nagyon cuki, a fejléces is, és az alatta levő is. :))

duende írta...

Köszi Szemi! :))

Bodri írta...

BÚÉK Duende!!! elloptam az idézeted ( jóval kezdem az évet Nálad...)

ez a leves téli lélek és testmelegítő Köszi!

duende írta...

Kedves Bodri! Neked is BUÉK és vidd csak. :)

Bodri írta...

a cicáért nagyon irígyellek... Nekem volt 4 - mindet autó ütötte el.
Nagyon megsirattam őket és megfogadtam hogy többnek gyilkosa nem leszek pedig nagyon hiányzik az életemből... az utolsó volt aki hozta a kisfiamat ( röviden: megfogadtam a 3.elvesztése után, hogy csak akkor lesz legközelebb ha magától jön hát Mimi egyszerűen besétált a kertbe 1 hét múlva tudtam hogy várandós vagyok :) Mimi volt az aki hatására megmozdult Huba - odagöndörödött a hasam köré és elkezdett dorombolni a pici pedig elkezdett ficánkolni ez egyébként utána a cicó kedvenc időtöltése lett esténként. Szerintem beszélgettek. Nagyon jó Neked :)

duende írta...

Bodri: Nagyon sajnálom... :( És el is hiszem, hogy mennyire hiányoznak.

Nagyon szép történet... És szerintem is beszélgettek, biztosan. :) Lehet hogy a kisfiad is suttogó (indián elnevezés azokra, akik értik az állatok nyelvét) lesz nagykorában, és érti majd a kis és nagymacskák nyelvét. :)

Nekem viszont nincs gyerekem...
A kép ott fent a fejlécen nem a mi macsekunk, úgy találtam a képet és nagyon tetszett. A miénk egy hófehér szépség. :)

És nálunk a családban is az egyik hugom a legnagyobb gyermekét egy fekete cicának köszöni. De ez egy másik történet. :)