Hozzávalók 4 főre:
12 db kisebb krumpli,
6 db főtt tojás,
1 és fél hosszú szál füstölt parasztkolbász,
0,5 liter tejföl,
8 evőkanál olaj,
1 kisebb fej vöröshagyma,
só.
A burgonyát hajában megfőzöm, és egyből hideg víz alatt le is hűtöm. A tojásokat szintén. Mikor kihűltek, megtisztítom, és karikákra vágom mindkét alapanyagot. A parasztkolbászról lehúzom a bőrét, és karikákra vágom. (Ha szárazabb, hideg vízben kicsit mossuk meg, úgy könnyebben lejön.)
Egy kislábosban a nagyon apró kockákra vágott vöröshagymát az olajon kevés sóval üvegesre dinsztelem. Egy jénaiba rétegezem a hozzávalókat: alulra teszek a hagymás olajból, erre jön egy réteg burgonya, só, főtt tojáskarikák, és kolbász.
A maradék hagymás olajat összekeverem a tejföllel, és az első rétegre csurgatok belőle. Megint burgonya, só, tojás, kolbász, hagymás-olajos-tejföl. Ha van még hozzávaló, még egy réteg következik. A tetejére tejföl jön.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt összesütöm. Friss fehérkenyérrel, káposztasalátával, vagy savanyú uborkával tálalom.
A hagymás olaj a titka az egésznek. Anélkül fele olyan finom sincs! Kolbász nélkül, hagymás-paprikás olajjal is finom.
19 megjegyzés:
De gusztusos kis képek!!
Hagymás olajjal még nem próbáltam, de remekül hangzik, biztos nem árt neki ;-))))
Köszi szépen Anazar! :) Próbáld ki, mert ezer pontot dob rajta. :)
Jaj, már régen fönn volt ám a blogon, csak nekiálltam nagyra szerkeszteni a képeket, és megint hülyül a blogger és nem engedett be a bejegyzésbe. Így újra föl kellett tennem, mint új bejegyzést. :(
Hát ez nálunk is szinte hetente van, mindenki imádja.
Ha látnád én miben sütöm, van egy nagy fém lábasom, na annak tele kell lennie, máskor meg kenyeret sütök ugyanebben a lábasban.
Már csukott szemmel is tudom, miből mennyi kell, hogy tele legyen.
Ugyanígy készítem,mint te, de én a sokhagymás olajban a kolbászkarikákat is átsütöm, csak úgy hirtelen és minden réteget ezzel locsolok be, plusz minden réteget tejfölözök is, ettől jó sűrűn szaftos lesz az egész, és persze a sok-sok tojáskarika.
Egyszer kipróbáltam a tetejére a tejfölborításra reszelt sajtot is szórtam, hát úgy is szuper volt.
Világbajnok egy kaja:-)))))
Csodás! A képek is és a recept is!
Tegnap éppen én is elkészítettem egy hagyományos változatot - persze néhány, tőlem megszokott "csavarral" - de nem tudom, hogy a Te verzióddal versenyre mernék-e kelni! :)
Én is gyakran készítem hagymás vajjal, vagy szalonnazsírral és osztom a véleményedet, hogy az egyik legnagyszerűbb ízesítés a rakott krumpliba.
Olyan csodás Nálad, ahogyan az átható lényedet bele tudod vinni a képekbe és a receptekbe. Csodállak!
Jó látni a tojásszeletelőt:))) Amikor gyerek voltam, és ipari mennyiség készült a főtt tojásból, mindig én voltam a szeletelőfelelős:))) Kár, hogy már nincs meg ez a szerkentyűm....
Nagyon guszta, és én nagyon szeretem!!! Tehát biztosan nem ketten lennétek a "klubba" mert én is csatlakoznák hozzátok.:)
Kifogom próbálni ezt a hagymás verziót, mert eddig ez az én rakott krumplimból kimaradt.
De jó! A hagymás olajos, tejfölről még nem hallottam, de jól hangzik.
Nálunk besamellel rétegezve készül és azért szeretjük így, mert nem lesz száraz. A tetejére, meg néha a rétegek közé is reszelt sajtot teszek.
Mikor alakul a klub?
A leges-legnagyobb kedvenc:))Úgyhogy jelentkezem a klubba.
Én sem próbáltam hagymás olajjal,sőt még nem is hallottam róla.Ha tényleg sokkal finomabb ki sem merem próbálni.Mert akkor hetente kétszer ennék rakott krumplit.
Anikó: Az bizony. :) Egyébként is imádom a krumplit, de a rakott krumpli egy külön kategória. Egy baja van: nem lehet abbahagyni. :))
Alexa Christi: köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! :) Szerintem bátran versenyre kelhetsz, fantasztikus ételeid vannak. De tudod mit? A csodás kovászos kenyeredből kérnék hozzá, a szaftot kitunkolni. Én olyan kenyereket sosem fogok tudni sütni mint amilyeneket Te. :)
Babette: :)) Én is imádok ezzel a szeletelővel vágni. Gyerekkorunkban összevitatkoztunk a hugaimmal, ki vághatja vele a tojást. :)
Gizi, Isten hozott a klubban! :)
Majd írd meg, hogy ízlett a hagymás olajjal (zsírral)!
Daisy: saját ötlet - bár ahogy Anikó írta és Alexa is, másnak is eszébe jutott már. Én azért tettem bele, mert valahogy mindig olyan hiányérzetem volt a rakott krumplinál, anyu hagyma nélkül csinálta. Egyszer kipróbáltam és azóta csak így csinálom.
A rakott krumpli valóban nem jó ha száraz, mert nem jönnek ki az ízei. A trükk az - a besamel is jó ötlet! - , hogy nem szabad sajnálni belőle a zsiradékot és a tejfölt. Hogy úgy mondjam, tocsognia kell. Nem baj, ha jócskán marad az edény alján a sütés után zsiradék, mert ki lehet tunkolni kenyérrel. Szóval ez nem egy update étel. :)
Most alakul! :))
Tálaló: hellohello! :)
Hát. Én szeretek veszélyesen élni. :))
Sokan tartozunk ebbe a klubba:) Hagymás olajjal még sosem készítettem, de csodásan hangzik. Kolbász nélkül is finom, de azért ha van igazi magyar kolbászom, a világért ki nem hagynám:)
Ez a hagymás téma nagyon finom lehet. Eddig csak margarint tettem a rakott krumpliba , de lehet hogy egyszer kipróbálom így mert ez biztosan még jobb ízt ad neki! Nagyon guszta a krumplid!
Trollanyu: igen, azért kolbásszal az igazi. :)
Éva: köszi szépen! :) Próbáld ki egyszer, tényleg finom. Nem kell bele sok, csak egy nagyobb diónyi hagymácska, mégis más lesz az íze. :)
Jöttem jelentkezni a klubba! :)
Mi is jó szaftosan szeretjük, sok tejföllel. A hagymás zsírt még nem próbáltam, de biztos finom, a sült hagyma íze csak javíthat rajta. Legközelebb így fogom csinálni, köszi a tippet! :)
Szia Szemi! Üdv a klubban! :)
És nagyon szívesen, remélem ízleni fog!
A hagymás olajat én sem hallottam rakott krumpliba, de szombatra itt is az készült. Ugyan kolbász nélkül, és nyers krumpliból.
Tejjel szoktuk felengedni, a tetejére megy a tejfölös olaj. Ha ügyes az ember, nem szárad ki.
Ez a hagymás olaj azért gondolkoztatott el, mert hajába krumplival is finom...
Bridge, én készítettem már csak hagymás-pirospaprikás olajjal is, vega módra és nagyon finom úgy is. :)
Arany Szívem! Ne mástól értesülj a galádságról! Inkább magadtól nézz be a Gastrodamusba! :)
Ölel Trendo
Menek is Trendo. :)
Megjegyzés küldése