2012. augusztus 2., csütörtök

Villámgyors szilvás süti



Ma kedvenc levesemet főztem (tejfölös fejtettbablevest, imádommm), s "másodiknak" sütöttem ezt az egyszerű, pikkpakkkészenvan szilvás sütit.
Ezt a tésztát használtam hozzá, mert finom porhanyós a sok vajtól, és ha azt mondom kettő perc, míg összeállítjuk és 15 perc míg megsül, akkor igazat szóltam.

Hozzávalók 9 darabhoz:
25 dkg liszt,
1 csipet só,
12 dkg vaj,
1 teáskanál 10 %-os ecet,
7 evőkanál hideg víz,
+ kb. 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez.
A tetejére:
18 db szilva,
2 csapott evőkanál kristálycukor,
1 evőkanál barna nádcukor,
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj (vagy pici szegfűszeg vagy kevés kardamommag).
Végül porcukor a szóráshoz.

A tésztát az itt leírtak szerint robotgépben összeállítottam, hajtogattam és hűtőbe tettem egy órára.
A szilvát feleztem, magoztam, majd jól összekevertem az ízesített kristály- és barnacukorral. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam és körülbelül 12-szer 12 cm-es kockákra vágtam. A négyzeteket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, aztán mindegyikre 4-4 darab fél szilva került. Végül berácsoztam a tetejüket, mert nekem maradt még három kockám a tésztából (ezekből vágtam a csíkokat), de azokat már nem akartam külön másik tepsiben megsütni, ezért lett a süti teteje keresztes. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Végül porcukorral megszórtam.

29 megjegyzés:

NYAMMM írta...

Nem szeretem a szilvát, de ez a képek láttán nem érdekel:) Mgkóstolnám:)

duende írta...

:)) Kedves Nyammm, szerintem ízlene, nagyon finom volt! :) (Mondjuk sikerült jófajta szilvát vennem hozzá.)

Névtelen írta...

Szep, szep-es holnap ezt sutjuk ebedhez a kicsi fiammal.
Koszonjuk!

duende írta...

Nagyon szívesen! :) Remélem ízleni is fog! :)

Kisildi írta...

Apukám kedvence a szilvás lepény. A tied gyönyörűséges!!!

Tálaló írta...

Óóóóó!Ez fantasztikus menü,imádom a bablevest is ,meg a szilvás sütiket,gombócót:))

Anyu tejfölös bablevese jutott eszembe a levesedről,amit vagy ezer éve nem ettem.Ő édes-savanyúra ízesítette.
Jövő héten valamelyik nap muszáj lesz elkészítenem.Anyu levesét,meg ezt a szilvás sütit:))

Tálaló írta...

Ja,és nem csak a villámgyors miatt...bár ez igazi varázsszó nálam,a receptekben,főként ha süteményről van szó:))

Éva írta...

"hajtogattam"... ez pontosan mit is jelent? Gyors választ kérek szépen, estére elkészíteném:)

duende írta...

Kisildi: köszi szépen! :) Ez is nagyon finom volt és ajánlanék még egyet, ha apukád kedvence. Készítsd el ezt az olasz süteményt, csak szilvával a kékszőlő helyett. És ugyanígy, friss rozmaringgal. Garantáltan siker lesz! :)
http://szellemafazekban.blogspot.com/2011/09/toszkan-szureti-szolos-sutemeny.html

Tálaló: Örülök, hogy besegíthettem a menü összeállításában! :) Nekem állandóan ezen fő a fejem: mit főzzek ma?! :))
Igen, nálam is az egyszerűség-gyorsaság fontos szempont, legalábbis a sütiknél, mert azokhoz nincs türelmem, mert ugye nem szeretek sütni... :)


Fakanál: A link alatt ott van a tészta leírása. Semmi extra, csak kinyújtom vékonyra, megkenem olvadt vajjal és összehajtogatom. Elég egyszer megcsinálni egyébként, és így teszem hűtőbe. Kicsit levelesebb lesz, mintha nem lenne hajtva, de sok különbség nincs, csak tán porhanyósabb lesz a tészta.

Éva írta...

Elolvastam természetesen, csak azt nem tudom, hogy a hajtogatáson azt érted-e, amit én: tészta téglalappá nyújt, alsó harmad fölhajt, felső harmad ráhajt, az egészet félbehajt?

duende írta...

Igenigenigen! :)

Éva írta...

köszikösziköszi:)

Babette írta...

Szépséges kép!!!
és a recept is nagyon tetszik!

duende írta...

Köszönöm drága Babette! :)

chriesi írta...

Istenien fest és biztosan isteni is, egyszerűen látszik rajta! Meg is fogom sütni valamikor.

duende írta...

Köszönöm Chriesi! :) Gyors, könnyed és finom. :)

Anikó írta...

Imádok minden fejtettbabos és minden szilvás dolgot, istenien néz ki a sütikéd:-)))

Tálaló írta...

Én mindig előre összegondolom az egész heti menüt.Egyrész,hogy szombaton a piacon be tudjak hozzá vásárolni,másrészt a Sparba is csak egyszer megyek egy héten.
Egy-két apróságért a közeli falu kisboltjába szoktunk elbicajozni.

Valamikor azt a toszkán sütit is megcsinálom,mert az egyik legeslegnagyobb kedvencem:))

duende írta...

Köszi szépen Anikó! :)


Tálaló: sajnos engem mindennap csábít a piac... :))) Sokszor egy dologért megyek le, aztán három teli szatyorral jövök haza. A piac mellett lakásnak is vannak hátrányai. :))

Jaj, én is. Nyár elején csináltam cseresznyével is, akkora sikere volt, mindenki imádta, meg receptet kért. :)

Tálaló írta...

Ha én is a piac mellett laknék,én sem bírnám megállni:))De a mi kisvárosunkban csak szombaton van igazi,nagy piac.

Cseresznyével én is csináltam már a télen,mondjuk véletlen.Valamiért összekevertem(???)a két gyümölcsöt.Gyönyörű gemensdorfi cseresznye volt a fagyasztóban,és mikor rászórtam,akkor jöttem rá,hogy ehhez szőlő kellene.Nagyon finom volt,de azért nekem szőlővel az igazi:))

duende írta...

Igen, feketeszőlővel az igazi. Pikánsabb. :)

Névtelen írta...

Túróval is elkészíthető? Éva

duende írta...

Éva, szerintem igen.

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki a süti, de nekem nincs robotgépem, hogy tésztát összekeverjek, de megoldom, nem is ez érdekel, hanem, az, hogy hajtogatod, erről jól lenne, ha irnál. Köszi Rozali

duende írta...

Szia Rozali! Robotgép nélkül is pillanatok alatt öszeállítható a tészta, csak én vagyok ilyen türelmetlen, hogy robotgépben csinálmom. :)

Itt az eredeti recept: http://nassolo.blogspot.hu/2011/02/leveles-teszta-gyors-hajtogatas-nelkuli.html

Nem is szükséges egyébként hajtogatni, néha szoktam, néha nem. Kinyújtom vékonyra, megkenem olvasztott vajjal, behajtogatom, és kész is. Mint a pogácsát szokás. Kétharmadg, rá a harmadik harmadot, ezt is megkenem, majd az ellentétes irányból detto ugyanígy.

Jutka írta...

Istenien néz ki, meg is fogom sütni..de nekem most kellene :)

duende írta...

:) varázslat kell akkor, hm? :)

Zsiri írta...

Hát ez valami mesésen néz ki :) Nagyon guszta!

duende írta...

Köszönöm Zsiri! :)