2013. június 4., kedd

Borsópüré


   Minden földi nő potenciális hősnő. Főszereplője saját élettörténetének, annak az utazásnak, amely a születésével kezdődik, és egész élete folyamán tart. Amint járja a maga útját, bizonyára találkozik szenvedéssel, magánnyal, bizonytalansággal, sebeket kap, és korlátok, akadályok keresztezik szándékait. Megtalálhatja az élete értelmét, kiérlelheti személyiségét, megélheti a szerelmet, vagy a kegyelem állapotát, és bölcsességre tehet szert.
   Az ember lényét, emberségét döntései, a bizalomra és a szeretetre való képessége formálja, az, hogy önnön tapasztalataiból épül, és vállalja mindazt, amire elkötelezte magát.

(Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők)




Már régóta terveztem megkóstolni, ma sorra került. Máskor is fog szerepelni az étlapon, nagyon finom... Sokmindenhez illik, akár köretként, akár plusz íz- és textúraélményként.

Hozzávalók 3-4 főre:
0,5 kg kifejtett cukorborsó,
5 dkg vaj,
ha még szükséges: só, frissen őrölt bors,
1 nagy gerezd fokhagyma,
1 kisebb csokor petrezselyemzöld,
6-7 mentalevél,
2 evőkanálnyi tejszín.
A főzővízbe:
só,
1-2 csapott teáskanál kristálycukor.

A borsót kifejtettem és sós-cukros forrásban lévő vízbe tettem. Körülbelül 10 percig főztem a félbevágott fokhagymagerezddel együtt. (Nem szabad sokáig, mert megkeményedik.)
Majd robotgépbe tettem fokhagymagerezdestül, hozzáadtam a vajat, fűszereket, a tejszínt és pürévé mixeltem. Mennyei finom, főleg friss cukorborsóból. De bármikor készíthető mirelitből is.
Ha valaki nem kedvelné a mentát, el is hagyható. Bár szerintem nagyon izgalmassá és finommá teszi a pürét. És bátran kísérletezhetünk más zöldfűszerrel is, akár bazsalikommal, zsályával, tárkonnyal, zellerrel, majoránnával, kakukkfűvel is akár.

7 megjegyzés:

Kati írta...

Én is éppen a múlt héten készítettem hasonlót, csak nyersen. Valami isteni finom:)

N.D. írta...

és ezt a színt úgy hívják: mezei libazöld :) miért van az, hogy én is ezen a borsópürén rágódom egy ideje, persze te bátrabb voltál :)

duende írta...

Kati, tényleg az. :)

N.D.:) :) :) nem vak ez a lúú, csak bátor :D
Á, nem ám, tényleg isteni :)

Tálaló írta...

Húgom is csinált(most,hogy látom nálad,meglehet,hogy épp te inspiráltad),reggel meg is kóstoltatta velem.Tényleg isteni:)
Ő toastkenyérre kente,de el tudom képzelni egy szelet roston csirkemell mellé is ebédre.

duende írta...

Ugye? :) Nálunk egyszerűen olívaolajon pirított újkrumpli és sima főtt zsenge bébirépa mellé került. Az előnyár friss, isteni ízei... egy tányéron. És igen, bármihez ki lehet próbálni, sok lehetőség van benne... :)

N.D. írta...

Szia, elkészült snidlinggel, nagyon dög lett! :)

duende írta...

Szia N.D.!

:)) Örülök hogy ízlett! :)