2018. január 23., kedd

Tapolcai vagy kalocsai rétes

Kiadós, tartalmas levesek után a rétes mindig jó ötlet. Ez egy télies, gazdag és különleges változat.
Töltött palacsintákkal töltött rétes. 😊
Alant az eredeti receptet adom meg, ahogy találtam. Én a saját technikámmal, a konyhapulton nyújtottam kis gombócokból a tésztát: eszerint, ugyanezekkel a mennyiségekkel, csak most két nyújtott tésztába tekertem a tölteléket, hogy a rétestészta kissé vastagabb legyen mint a normále rétesnél, tehát három rúd lett végül.
A palacsintát úgy sütöttem, hogy 18 db legyen a három rúdhoz. Tölteni bármivel lehet, az enyémbe narancsos sütőtök, mazsolás alma és diótöltelék került. A dió és máktölteléket szerintem nem kell főzni, én csak megszórtam a palacsintákat a cukros dióval. (Ja, és nem kentem meg tejföllel a palacsinták tetejét.)
Fincsi volt, bár a sima rétes jobban ízlik. (De lehet csinálni úgy is, hogy rétestésztába és nem palacsintába tekerjük a töltelékeket, és azokat egy nagy rúdba ugyanígy.)




A rétestésztához: 25 dkg liszt, csipetnyi só, 1 tojás, annyi víz, hogy rugalmas tésztát kapjunk, étolaj és tejföl a kenéshez
A palacsintatésztához: 2 egész tojás; 1 kávéskanál só; 1 kávéskanál kristálycukor; 20 dkg liszt; 2 evőkanál olaj a tésztába; étolaj a sütéshez; annyi tej, hogy kellő sűrűségű masszát kapjunk
Dió töltelék: 10 dkg darált dió; 1 dl forró tej; 1 csomag vaníliás cukor; 5 dkg kristálycukor; 5 dkg mazsola; csipetnyi őrölt fahéj; reszelt citromhéj
Mák töltelék: 15 dkg darált mák; 5 dkg kristálycukor; 1 dl forró tej; 1 vaníliás cukor; 5 dkg mazsola; csipetnyi őrölt fahéj; 2 evőkanál méz; reszelt citromhéj
Túró töltelék: 20 dkg tehéntúró; 1 vaníliás cukor; 5 dkg kristálycukor; 1 tojás sárgája; 5 dkg mazsola; reszelt citromhéj
Először a rétestésztát készítjük el. A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk annyi langyos vízzel, hogy rugalmas anyagot kapjunk. Fontos, hogy jól kidolgozzuk, nehogy csomós maradjon. Amikor már szép sima, a tetejét megkenjük étolajjal, és meleg helyre félretesszük pihenni.
Palacsintatésztát keverünk.
A maximum 1 dl tejet ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, mazsolával, őrölt fahéjjal. Apránként hozzákeverjük a darált dióhoz, és citromhéjat reszelünk bele.
Újabb 1 dl forró tejet veszünk. Beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, őrölt fahéjat, és még 2 evőkanál mézet is csurgatunk hozzá. Összekeverjük a darált mákkal, és citromhéjat reszelünk bele.
A túrót vaníliás cukorral, kristálycukorral, tojás sárgájával, mazsolával és citromhéjjal összekeverjük.
A palacsintákat különféle (dió, mák, túró) töltelékkel gazdagon megtöltünk, és mindegyiket feltekerjük.
A rétestésztát kilisztezett abroszon széthúzzuk, a tetejét olajjal meglocsoljuk. Mindkét oldalára háromféle töltésű palacsintát fektetünk sorban egymás mellé. A palacsinták tetejét tejföllel gazdagon megkenjük, és a rétestésztát feltekerjük két oldalról. A felesleges végeket levágjuk. A palacsintával töltött réteseket kiolajozott tepsibe rakjuk, és a tetejüket olajjal megkenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Vaníliamártást, borhabot is kínálhatunk hozzá.

Boldizsár Ildikó receptje

5 megjegyzés:

Anikó írta...

Hű, ez nagyon durva, jó laktató lehetett, egy darabot megeszik az ember és eldől a jóllakottságtól, igaz ???
Egyébként amikor mi sima rétest csinálunk, soha nem főzzük meg a mák vagy a dió vagy bármi más hasonló tölteléket, csak megpöttyözzük olajjal a tésztát, majd megszórjuk a töltelékkel és a cukorral+ van.cukorral ha kell bele, esetleg citrom vagy narancshéjjal, és még megpöttyözzük tejföllel az egész cucc tetejét, és kész, a gyümölcsösök alá pedig kissé megpirított grízt szórunk vékonyan és erre jön a cukros darabos vagy reszelt gyümölcs. Amikor meg már a zsírozott vagy olajozott gáztepsiben sorakoznak, a tetejüket mindig lekenjük tejföllel, ha nincs már tejföl akkor zsírral. Ennyi :-)

duende írta...

Igen, sokkal laktatóbb, mint a sima rétes. Bár én a palacsintát mindig lehelletvékonyra sütöm, úgyhogy annyira azért nem durva így. :)) Igen, én is csak megszórni szoktam, és grízt vagy édes morzsát szórok rá (a grízt nem szoktam megpirítani), és nem tejfölözöm, én úgy szeretem, ha roppanós marad a tészta mikor megsül. Jó vékony, sokrétegű és ropogós. :)

Nelli írta...

Ezt ki fogom próbálni Kriszti!

Anikó írta...

Duende a tejföltől roppanós marad a tészta, csak szebb lesz a színe !!!! Egyszer próbáld ki, de lekenheted pici zsírral is :-)

duende írta...

Nelli, finom és extra! :)

Anikó: anyu tejfölözte, sokszor ettem lakodalomban is tejfölözöttet és nem szeretem. :) Csak olajozni vagy vajazni szoktam vagy zsírozni. Én egészen addig nem is szerettem a rétest, amíg ezt a tejfölös falusi réteseket kóstoltam. Aztán anyósom csinálta így, hogy csak olajozta és olyan finom könnyű és extraropogós maradt a tésztája, szóval azóta szeretem a rétes csak, mióta ettem először anyósom nem tejfölös réteséből. Azóta viszont imádom, mert így nagyon pillekönnyű, csöppet sem nehéz, nem cukros desszert.