Hátha valakinek még ötlet kellene az ünnepekre. Még jövök majd a flódnival, ha jól sikerül. :)
90 dkg hosszúkaraj (csont nélkül)
50 dkg darált hús,
1 tojás
12 dkg feta
1 nagy vagy 2 kisebb pritaminpaprika
2-3 dkg vaj
20 dkg spenótlevél
2 evőkanál szárított bazsalikom (vagy friss bazsalikomlevelek ha van)
só, frissen őrölt bors
A karajt úgy szeltem fel, hogy két-két szelet egyben maradt a hártyánál,
vagyis duplára kiteríthető lett. Jó vékonyra kiklopfoltam a szeleteket,
majd sóztam őket.
A darált húshoz apróra vágott pritaminpaprikát, sót, frissen őrölt
borsot, szárított bazsalikomot és durvára tördelt fetát kevertem, no és
egy tojást. A kiterített hússzeletekre spenótleveleket terítettem, erre
jött a töltelék vékony rétegben. (Blansírozhatjuk is a spenótot, ha úgy könnyebb vele dolgozni vagy szimpatikusabb.) Föltekercseltem, madzaggal kissé
átkötöttem őket.
A tepsibe vajat kentem, a tekercseket is kissé megkentem, kevés vizet is
öntöttem alájuk. Alufóliával lefedve, kb. 180 fokon 1 óráig sütöttem,
majd a fóliát levéve még kis ideig, hogy színt kapjanak a húsok.
Fóliával letakarva hagytam kihűlni, hogy ne száradjon ki, majd szintén
darabonként fóliába tekerve hűtőbe tettem. Néhány óra múlva gyönyörűen
lehetett szeletelni a hidegtálra.
Melegen is kitűnő, pulyka vagy csirkemellel is készíthető.
Ha van friss bazsalikomunk, azzal még finomabb. Akkor a spenótlevélrétegre tegyünk a levelekből, és erre következhet a darált keverék.