Ez a sült paradicsomos bab a vegák, sőt vegánok kedvence lehet. Tömény umami íz, valami isteni. Tavaly Görögországban kaptunk ilyet egy étteremben, friss fehér kenyérrel, előételként. Sikerült tökéletesen olyanra elkészítenem, amilyet ott kóstoltam. :) Egyébként nem csak Görögországra jellemző ez a paradicsomos sült bab, hanem az egész Balkánra. Készítik az albánoknál is, szerbeknél is, makedónoknál is (tavče gravče), kisebb eltérésekkel. A macedónban, szerbben, albánban van paprika is.
Hozzávalók 4 főre előételként:
- 40 dkg nagyszemű fehér bab
 - 1 közepes fej vöröshagyma
 - 3 gerezd fokhagyma
 - 4 evőkanál olívaolaj
 - 1 nagy babérlevél
 - őrölt bors
 - só
 - 1 teáskanál oregano
 - 1 darabolt paradicsom konzerv
 - 1 kis fémdobozos sűrített paradicsom
 - 2 csapottabb teáskanál kristálycukor
 
Az
 óriás fehérbabot beáztatjuk 12 órára, majd nagyon enyhén sós vízben 
megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. Az olívaolajon 
megdinszteljük az apróra kockázott vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk
 a darabolt paradicsomot és a sűrítettet is. Fűszerezzük babérlevéllel, 
sóval, borssal, oreganoval, cukorral. Felforraljuk és főzzük 10 percig, 
majd hozzákeverjük a megfőtt babot is, és egy kevés főzőlét is adunk 
hozzá. Jó bőséges lében legyen a bab, de azt kalkuláljuk bele, hogy túl 
hosszú lé se legyen rajta, mert akkor nagyon sok ideig tart elsütni 
rajta.
Tegyük 
előmelegített, 200 fokos sütőbe alsó-felső sütésre, és addig süssük, míg
 a paradicsomos szaft nagyja szépen elsül róla, és besűrűsödik. Ez olyan
 bő egy óra lehet.
Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan keverjük át, és szobahőmérsékleten tálaljuk friss fehér kenyérrel.

