Egy francia klasszikus: Coq au vin - Kokoven


- Hát téged meg mi lelt? Nagyon fényes kedvedben vagy.
- Mondd, Felicie mama, milyen virág ez?
- Kankalin. Miért kérded?
- Ma minden szép színes, Felicie, a kertek, az utca, a mező, az állatok, az ég. A kankalin nélkül meg olyan szürke volt.
- Úgy látom, a hideg elvette az eszedet, te gyerek!
Felmásztam az ablakpárkányra, Felicie magához ölel.
- Felicie! Én egy csokor kankalin vagyok, napocska van bennem, és mindig virágozni fogok!
(Viviane Villamont: Kisdarázs)



Ez az egyik kedvenc húsételem. Coq au ven - így semmi értelme. Magyarosítok: kokoven. Vagyis borban főtt kakas. Igaz, a képen az a bizonyos kakas egy tyúk, de tényleg emancipáció van... A csarnokban nálunk lehet kapni szabadon tartott tyúkot, ezért lett hölgy az úrból.
Ezt a finomságot akkor készítettem először, mikor a két duci hölgy megjelent a színen és a TV képernyőjén. Akkor is, most is az ő receptjük alapján csináltam, némi módosítással. Annyival, hogy elfelejtettem hogy 24 órára vörösborban kellett volna fürdenie a tyúkocskának. Tehát az én kokovenem nem pácolódott, de így is porhanyós-omlós-puha lett. És nagyon ízletes. Szóval azt hiszem, a fürdőzést el lehet hagyni. Ezt a receptet kedvenc jól főző sógoromnak ajánlom, ugyanis 1. rajong a finom húsételekért, 2. szereti a ragus ennivalókat, 3. szereti a finom gombákat, 4. most vettek egy igazi fazekasgyártotta nagy cserépfazekat és nehogymá' üresen kallódjon a konyhapulton...:)

Hozzávalók:
1 kakas vagy tyúk,
1 üveg jófajta száraz vörösbor a tyúkra, 1 üveg nekünk a torkunkra,
2-3 dl konyak a flambírozáshoz,
20-30 dkg gomba: lehetőleg erdei - én most szilvafaalja gombából készítettem, mert az nyílik most,
15 dkg húsos szalonna,
1 nagy fej vöröshagyma,
12 fej minihagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
só,
2 teáskanál kristálycukor,
liszt a húsok beforgatásához,
és a provanszi fűszerek: 1 csokor petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, majoránna, köménymag, bazsalikom, 2-3 babérlevél, frissen őrölt bors.

A römertopf tálat beáztattam.
A tyúkot daraboltam és a csontosabb részeket félretettem egy később készítendő húslevesnek: a nyakát, szárnyait, farhátját, mellecsontját és a bőrkéket. Én ugyanis lebőröztem a húsokat - tudom vétek, de nem rajongok a bőréért. Hacsak nincs piros-ropogósra megsütve, de ebben az ételben ez kizárt. Tehát ami maradt a kokovenhez: a melle és a két combja. A combokat is szétválasztottam, a melleket is két darabba vágtam. Besóztam, borsoztam és lisztbe forgattam. Ez amiatt kell, mert így a kész étel finom sűrű szaftos lesz.
Olívaolajon kisütöttem az apróbb kockákra vágott szalonnát, majd eltávolítottam a zsiradéból egy kis tálkába. A visszamaradt olajon-zsíron üvegesre fonnyasztottam a nagy fej apró kockákra vágott vöröshagymát, majd nagy lángra téve a húsokat átsütöttem rajta annyira, hogy kérget kapjanak. Végül konyakkal meglocsoltam és flambíroztam. Vagyis gyufával benyújtottam gyorsan a konyak beleöntése után. Ezzel a művelettel vigyázzunk, mert irtó nagy lángra kap rögtön, szóval húzzuk el a kezünket villámgyorsan a serpenyő fölül - a kollázsképen látszik is, mekkora a lángja.




A kész húsdarabokat a römertopf tálamba sorakoztattam. Ezután a gombát pirítottam meg, zsírjára sütöttem sóval és borssal, aztán féltetettem egy tálba. Végül a pici hagymákat sütöttem át a cukorral hogy karamellizálódjanak. Kell rá a cukor, mert különben a kész étel túl fanyar lenne. Kiegészíti, szépen kikerekíti az ízét. A kész hagymákat a gombához tettem a szalonnadarabokkal együtt és rászórtam majd jól elkevertem rajtuk a fűszereket: babérlevelet, petrezselymet, köménymagot, majoránnát, bazsalikomot, kakukkfüvet és rozmarinszárat tettem hozzá. Ez a fűszeres ragu került a húsok tetejére, aztán felöntöttem az egészet a vörösborral. Rátettem a fedőt és isten nevében sütőbe tettem. Fél lángnál kicsit kisebben sütöttem jó 4 órán át, azt hiszem. A végeredmény frenetikus lett...




Az eredeti recept szerint a gombát és hagymákat csak a sütés befejezte előtt 1 órával kellene hozzátenni, de az ízélmény szerintem így lett tökéletes. A gombák is, a hagymák is szépen egyben maradtak.




Tipp: ezt az ételt a közelgő hétvége miatt is ajánlanám, mert akár bográcsban is készíthető. Viszont akkor tényleg pácoljuk be előtte 24 órával, kis lángot tartsunk a bogrács alatt, és ha tudjuk, fedjük is le egy nagy fedővel. Ha ilyen nincs a birtokunkban, készítsük csirkéből, az könnyen puhul és finom lesz abból is. Akinek van szabadtéri kemencéje, az mégjobb: fantasztikus étel lesz a végeredmény. Ja. És ne csak a kakas vagy tyúk lubickoljon a vörösborban. Azzal a borral mi is pácolgassuk a torkunkat! Köretként friss fehérkenyeret vagy hajában sült újkrumplit vagy párolt rizst ajánlanék. Jó étvágyat hozzá! :)

Megjegyzések

nana üzenete…
ha ennék húst, ez most jöhetne ebédre! :)
Orsi üzenete…
Megvan a hétvégi menü!
Csodásan néz ki!Köszi a receptet!
trinity üzenete…
Eszméletlen jól néz ki megint, Duende!!!
Kokettáltam vele én is régóta, de nem mertem nekifogni-de talán nem is ördöngős:)))
sedith üzenete…
Ezt sem készítettem még, pedig rengeteget hallok, olvasok róla. Talán legközelebb egy Canard au vin-nel próbálkozom! Mert kakashoz nem tudom, mikor jutok hozzá!
Puszi
Gárdus Imre üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
napmátka üzenete…
Ez nagyon guszta, Duende!
Már többször nézegettem ezt az ételt a Szárnyasok c. szakácskönyvemben, csak a kakas tartott vissza (erre ritkán beszerezhető.) De ha azt mondod, legyen tyúk...
KataKonyha üzenete…
Olyan jókat tudsz kitalálni, én meg itt csak nyelek nagyokat...
duende üzenete…
Nahát, nana! :))
duende üzenete…
Nagyon szívesen, Orsi! Remélem ízleni fog! :)
duende üzenete…
Egyáltalán nem, Trinity! Nagyon gyorsan össze lehet rakni. A főzési idő hosszú, de azt a sütő elvégzi. :)
duende üzenete…
Nem tudom mi a canard, talán csirke - szerintem abból is finom.
duende üzenete…
Tyúkból tökéletes Napmátka szerintem. Ráadásul ez különösen finom volt, mert szabadon tartott állatka volt. alig sült őssze, nagyon jó íze volt és porhanyós-puha lett, leolvadt szó szerint a csonokról. :)
Isteni finom étel.
duende üzenete…
Ezt már többször készítettem, nagyon szeretem. És most kaptam finom gombát is hozzá Kata, ez el is döntötte a dolgot. :)
nagypapi üzenete…
Tyűha!
Jó recept, de nem sok az a 2-3 dl konyak (brandy) a falmbírozáshoz?
sztem 2-3 ek bőven elég.
duende üzenete…
:))

Lehet, Nagypapi! Az az igazság, hogy ennyi volt az üveg alján, és lányos zavaromban és sietségemben, meg a tűzgyújtogatás izgalmában megborult az üveg... :))

Szóval igazad lehet! :)
Névtelen üzenete…
Kedves Duende! Az ünnepekre készülve, ismét tőled merítettem, és ismét zseniális kaja lett a vége. Szombaton készült el ebédre, azóta is sóhajtozik a család a gaszroélménytől : ) Nagy köszönet mégegyszer, üdv: Piroska
duende üzenete…
Kedves Piroska!

Nagyon-nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Nekünk is nagy kedvencünk, mert ez egy kihagyhatatlan, isteni finom étel! :)

És angyon szívesen! :)
inf3rno üzenete…
Tetszik a stílusod. :-) Ma én is locsolgattam a kakast meg a torkomat is a vörösborral, adok neki egy 12 órás pácot. Pont ilyen receptet kerestem, elég egyszerű ahhoz, hogy nekikezdjek, mégis a lényeg benne van, a kakasnak áznia kell... ;-)
Én szórtam bele tipikus leveszöldségeket (répa, zeller, stb...) is, egy másik recept azt írja, de az olyan hosszú, hogy az elolvasásába is belefáradtam, nem, hogy az elkészítésébe... Holnap befejezem a te módszereddel. Köszi az egyszerűsítést, így a magam fajta földi halandók is képesek elkészíteni! Win! :-)
duende üzenete…
Köszönöm! :)
Ahhh. De régen ettem-készítettem... Jó hogy eszembe juttattad. :D
Nagyon szívesen és remélem, ízleni fog! :) Chirio!