2009. május 30., szombat

Gyümölcsszörpök eltevése + meggylekvár + sütikbe való meggy és cseresznye eltevése

*


Ahelyett, hogy összevissza vágtáznánk, lassan járunk, mint egy elefánt. Ha képes vagy lassan járni, a haszon minden gondolata nélkül, akkor jó zen tanítvány vagy.
Így valódi természetünket folyamatos cselekvésben valósítjuk meg. A lényeg tehát az, hogy bármiféle gyors nyereség, dicsőség vagy haszon gondolata nélkül gyakoroljatok. A zazent nem mások és nem is saját magunk kedvéért tesszük. Csak gyakoroljatok zazent a zazen kedvéért.

(Sunrjú Szuzuki)



Közkívánatra. És mert tényleg itt az ideje! Köszönöm a kérdést, kérést - egyik kedves olvasómtól jött.:)
Tehát a gyümölcsszörpök.

Eper, málna, ribizli, josta, egres szörp:

A gyümölcsöt megtisztítjuk, a rossz részeket kivágjuk. Lemérjük, mert minden 1 kg gyümölcshöz 6 dl vizet kell adnunk. Tehát a gyümölcshúst összetörjük egy tálban, vizet adunk hozzá és 1/2 mokkáskanálnyi szalicilt, valamint 1 mokkáskanálnyi citromsavat. Hagyjuk állni 12-24 órát (ahogy kijön, ahogy ráérünk), aztán vékony vászonanyagba kötjük. Nagyon vékony szövésű legyen, de ne lyukacsos. A vékonyság azért kell, mert ha vastag anyagba tesszük, az életben nem csöpög át. Éppen ezért, a tört gyümölcshúst körülbelül kilónként csöpögtessük, tehát ne egy anyagban az egész mennyiséget, ha több szörpöt készítünk. Hagyjuk 24 óráig csöpögni. Nem szabad a zacskót megnyomkodni, mert ha kinyomjuk, zavaros lesz a szörp és kocsonyásodni is fog. Tehát a gyümölcsös vászonhoz nem érünk hozzá, csak kivesszük alóla a kicsepegett lét. Lemérjük és minden kg léhez 1 kg kristálycukrot keverünk. Teljesen keverjük el benne a cukrot. Kóstoljuk, és ha szükségét érezzük, citromsavval pikánsabbá tehetjük. Literenként egy késhegynyi szalicilt is keverjünk hozzá, vagy ha nem akarunk akkor az üveg tetejére tegyünk folpackot, arra egy kevés szalicilt és mehet rá a csavaros kupak.
Nagyon tisztára mosott üvegekbe töltsük!
A megmaradt gyümölcshúst aztán mégiscsak kinyomkodjuk. De ebből zselé lesz majd. Ezt a sűrű lét amit kapunk, szintén cukrozzuk, kis befőttesüvegekbe töltjük. Csak kevesebb cukrot keverjünk hozzá, kilónként 60 dkg-ot. Kivalóan alkalmas lesz húsokhoz, sütikhez. (Pl. sült vadhús ribizli vagy jostazselével tálalva. Vagy egreszselével... Isteni!!!)

Meggyszörp és feketeszederszörp, cseresznyedzsem, meggylekvár:

A megmosott meggyet összenyomkodjuk maggal együtt, és 12 óráig állni hagyjuk. Majd szűrön át lecsorgatjuk. Ezt kinyomkodhatjuk, mert nem zselésedik. Itt is mérünk, mert minden kg léhez 80 dkg cukrot keverünk. A cukorral együtt főzzük forrás után 20 percig. Hagyjuk kihűlni. Kevés szalicilt keverünk hozzá hűlés után, majd üvegezzük. De úgy is jó, ha a teletöltött üvegbe, a szörp tetejére szórunk késhegynyi szalicilt, vagy celofánt teszünk rá, és a celofán tetejére, de még a kupak alá szórjuk a szalicilt.
A megmaradt meggyet kimagozzuk, ledaráljuk (ha dzsemnek készítjük, nem kell darálni). Főzzük kis lángon sűrűsödésig, majd kilónként 60 dkg cukrot hozzáadva még körülbelül 20-30 percig. Üvegekbe töltjük, késhegynyi tartósítószert szórunk a tetejükre, és szárazdunsztba tesszük. Isteni meggylekvár a végeredmény. :) A meggylekvárt keverhetjük ribizlivel is, az szépen megkocsonyásítja, vagy készíthetjük dzsemfixel is, akkor nem kell ennyit főzni. A meggylekvárt főzhetjük úgy is, ahogy a hagyományos szilvalekvárt, sokáig, ecetet aláöntve és nem megkevergetve. De ekkor is érdemes összetörni és a levéből szörpöt készíteni, mert legalább akkor azt a sok levet nem kell elfőznünk (levesebb, mint a szilva) és még plusz szörpünk is lesz belőle.
A feketeszederre ez nem igaz, mert túl magos, nem alkalmas lekvárnak igazán, viszont szörpnek finom. Ha érett cseresznyét tennénk el dzsemnek, azt fűszerezzük vaníliával, citrom levével és reszelt héjával és kardamommaggal (vagy szegfűszeggel vagy mentával) és dzsemfixel tegyük el, mert sok levet enged és egyáltalán nem zselésedik. Vagy főzzük össze ribizlivel, az kocsonyásítja, de akkor citromlé nem kell bele. Tegyük fel főni az átpaszírozott ribizlilét, mikor forr már tegyük bele a kimagozott cseresznyedarabokat, a cukrot és hagyjuk újra felforrni, forrás után 5 percig főzzük majd üvegezzük. Vagy hasonlóképpen sokáig főzzük, mint a hagyományos szilvalekvárt. Cseresznyéhez elég kilónként 20 dkg cukor is. (Ízlés és édesség arányában.)


Cseresznyét és meggyet lecukrozva is eltehetünk, ezek télen süteményekbe fantasztikusan finomak. A cseresznye így készül: kell hozzá cseresznye, kilónként 20 dkg cukor, kilónként 1 késhegynyi tartósítószer.

A hibátlan, érett gyümölcsöt több vízben megmossuk vigyázva, hogy ne törjük össze, majd alaposan lecsurgatjuk, kimagozzuk, lemérjük. A cukrot összekeverjük a tartósítószerrel, a gyümölcsöt egy ép zománcú edénybe vagy porcelán-, esetleg üvegtálba tesszük és lazán összekeverjük a tartósítószeres cukorral. Hűvös helyen 12-16 óráig állni hagyjuk, s ha már levet eresztett, üvegekbe töltjük, lekötjük és a kamrába végleges helyére állítjuk. Ugyanezzel a módszerrel eltehetünk szilvát is.

Meggy: meggy, kilónként 25 dkg cukor, kilónként 1 késhegynyi tartósítószer.
A hibátlan, érett gyümölcsöt több vízben megmossuk vigyázva, hogy ne törjük össze, majd alaposan lecsurgatjuk, kimagozzuk, lemérjük. A cukrot összekeverjük a tartósítószerrel, a gyümölcsöt egy ép zománcú edénybe vagy porcelán-, esetleg üvegtálba tesszük és lazán összekeverjük a tartósítószeres cukorral. Hűvös helyen 12-16 óráig állni hagyjuk, s ha már levet eresztett, üvegekbe töltjük, lekötjük és a kamrába végleges helyére állítjuk. (Forrás: wikipédia)


17 megjegyzés:

Lívia írta...

Megvárom a málnát:)

duende írta...

Én is! :)

Ancsika írta...

Köszönjük Duende! :)
Én a meggyet várom!!! meg a málnát is! meg az epret is :)))))

duende írta...

Szívesen, Mian! Anyu szokta így eltenni a szörpöket, és nagyon finomak! :)

Chef Viki írta...

Mamiéknak van 2 meggyfájuk, rajta szakadásig a meggyek!

Szörp és lekvár, stipi-stop :-))

duende írta...

:))

Imádom a meggyet, Viki!

erős ildikó írta...

Köszönöm, ezt lementem, és még majd többször is átolvasom - hiszen jönnek a friss gyümölcsök!

trinity írta...

Szörpöt még nem tettem el-anyósom és anyu szokott-de kedvet kaptam! Köszi!!!

duende írta...

Szívesen, lányok! :)

Katy írta...

Ijen szorgalmas assonyokat mint a magyar asszonyok nem is láttam. Apu és anyuék mesélték hogy mind ezeket a dolgokat a mamájuk készitette. A hajam az égnak ál. Mé olvasni is nehez nekem !!! :-) Amugy itt nehéz is ezeket a gyümölcsöket megszerezni ha van (ribizli, málna.9 Megy meg eper az van. Gratulálok mindenkinek hogy ijen gyönyörü dolgogra képssek vagytok. Meg elékszem a fénykép bemutatojára, és gyönyörködök bennük.
Szia üdvözlök mindenkit

duende írta...

Szia Katy!

:))
Látod milyen őrültek vagyunk?! :))

A Jaime Oliver meg a többi sztárszakács csak most jutott el odáig, hogy mindent otthon készíts, ha lehet. A magyar háziasszonyok pedig mindig is ezt csinálták... :)) Csak eddig nem volt divat. De most már egyre inkább. Mert egyre több a mű-mű-mű.
Nem olyan ördöngösség ám! Csak idő és türelem kell hozzá. Meg gyümölcs. :)

Nálunk szerencsére sok finom gyümölcs van, és az angyon jó. Nagyon szeretem a ygümölcsöket. :)

Akkor csak gyönyörködj! :)

Névtelen írta...

Szia, köszi a gyors posztot. Az anyuéktól hoztunk egy kisebb láda epret, abból szörpöt szeretnék gyártani. Visszatérve a rebarbarára, az már elfogyott szinte melegében, így a szaliciles megoldás abban nem játszik. Szeretem az eltevős receptjeidet ( is), mert olyan igazi hagyományosak. Mégegyszer köszönöm, hogy ilyen gyorsan "tollat" radagdtál. tatin

Névtelen írta...

Egy kérdés még, szerinted a gyerekek régi pelusa megfelel a lecsöpögtetéshez? Van pár fürdőlepedő méretű, befognám akkor őket. 19 éve őrizgetem őket a gardróbban. :) tatin

duende írta...

Nagyon szívesen, Tatin! :)

majd megírod, hogy sikerült az eperszörp? :)

És köszönöm szépen! :)

duende írta...

Szerintem alkalmas, Tatin! Mert lazábbak, mint a konyharuha, de azért elég sűrű a szövésük ahhoz, hogy tényleg csak a lé menjen át rajta. Szerintem jó lesz, és egy rétegben bőven elég!

Névtelen írta...

Szia duende, a szörp elkészült, és nagyon finom! Az állaga pont olyan, mint amire vágytam, nincs benne olyan leülepedős sűrűje, kristálytiszta, rubint vörös az egész. Egyedüli változtatás az volt benne, hogy a kész szörpbe, még kellett olyan másfél kávéskanál citromsavat tenni, mert hiányzott egy kis savankásság belőle. A 1.0-ás verzió 1 kiló eperből készült, és másfél liter szörpöm lett belőle. Köszi a receptet mégegyszer. Ja, és nem tudom hogy lehet megoldani a csöpögtetést, mi a nappaliba tettünk be 2 konyhaszéket egymással szembe, arra egy faléc, arra van felerősítve az eperrel teli pelus. Alatta meg az edényke, amibe csöpög a lé. Érdekes szobadísz lett. :) tatin

duende írta...

:)))

Örül a lelkem Tatin! :)

Kedves egészségetekre! :)

Én is hasonlóan szoktam csöpögtetni... :))) Cica meg érdeklődve szaglássza mindig a tálat! :))

A citromsav szerintem is kell bele, én most több epres dolgot is főztem, és kell hozzá. Pikánsabb! :)

De akkor ki is egészítem a postot, köszi hogy szóltál! :)