2025. augusztus 4., hétfő

Zöldbab üvegben eltéve

Rengeteg szép zöldbabot láttam a piacon. Ha túltengene a kertetekben, mindenképpen az üveges tartósítást ajánlom a fagyasztás helyett. Sokkal, de sokkal jobb, hogy úgy mondjam, fényévekkel. Ahogy áll az üvegben a bab, a finom, lágy íze nagyon felerősödik, míg a fagyasztásnál gyakorlatilag eltűnik. És egyben is eltehetitek a szálakat, ha később mondjuk zöldköretként, vagy baconba rollnizva és sütve fogyasztanátok. 




Recept: forralj sós vizet literenként 2 dkg sóval. Dobd bele a szálkátlanított, megmosott babot (akár felvágva, akár egyben), főzd roppanósra, ne túl puhára. A főzési idő újraforrás után maximum 7 perc. Majd tedd csírátlanított üvegekbe a főzőlével együtt, és minden üvegbe tegyél még 1 mokkáskanál 20%-os ecetet. Ez az arány a 7 dl-es üvegekre vonatkozik. Ha gondolod, tehetsz a lébe nátrium-benzoátot is, de ha minden tiszta volt és jól ki van dunsztolva, nem romlik meg. Tegyél folpackot az üveg tetejére, majd csavard rá jól a fedőt és fordítsd meg 1 percre fejtetőre, majd tedd szárazdunsztba. Most hallottam a piacon egy hölgytől, hogy ő nem szereti az ecet ízét, ezért a teli babos üvegek tetejére egy-egy karika paradicsomot szokott tenni, mivel az is savas.




És télen milyen jó is lesz ilyen finom zöldbableveseket enni, például. :) 

2025. július 27., vasárnap

Cinnamon Rolls - amerikai fahéjas csiga

"Cinnamon Rolls", azaz egy klasszikus amerikai süti: fahéjas tekercsek. Szülinapi buliba megyünk (ha el nem mos minket az Esőisten haragja), és az ünnepelt közölte pár héttel ezelőtt, hogy neki nem kell semmilyen csilivili torta, neki csakis ez a fahéjas tekercs kell. Mondtam oké. Egyszer vittem szintén hozzájuk valami buliba, azóta emlegetik, hogy ez milyen isteni. Na de ezzel mindenki így van, aki akár csak egyszer is kóstolta. Súlyos függőséget okoz! És ha engem kérdeztek, a kakaós csiga a nyomába sem érhet. 




Hozzávalók egy 36-szor 24-es tepsihez:
  • 70 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 7 gr só
  • 4 dkg élesztő
  • 5 cl étolaj
  • 2 tojás
  • 2,7 dl langyos víz
a töltelékhez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg kristálycukor
  • 3 tk őrölt fahéj
a tetejére:
  • 15 dkg görögjoghurt
  • 3 dkg porcukor

Az élesztőt elkevertem a langyos vízben a cukorral a robotgép keverőtáljában, majd hozzáadtam a többi hozzávalót is és jól kidagasztattam a géppel. Hagytam kelni letakarva, és mikor 2-3-szorosára nőtt, kiborítottam a pultra és átgyúrtam. Ha ragadna, kevés liszttel meg lehet szórni. Letakarva pihentettem még egy negyed óráig, aztán kinyújtottam egy jó nagy téglalappá, körülbelül 40-szer 70-es lett. Ilyenkor már érdemes alálisztezni, hogy ne ragadjon a pultra. Megkentem a vajjal, és megszórtam a fahéjjal kevert kristálycukorral. Feltekertem a hosszabik oldala felől, és 15 darabra vágtam egy cérna segítségével. Érdemes előre bejelölni a darabokat, így biztosra mehetünk, hogy pont anyni darab lesz, amennyi elfér a tepsiben. Olyan 4-5 cm vastag rollnikra kell szelni körülbelül.
Szilikonos papírral bélelt tepsibe sorakoztattam a csigákat, letakartam és 15-20 perc kelés után bekapcsoltam a sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésre. Vagyis ha szépen megkeltek a csigák, ez ebben a meleg nyárban max. ennyi idő, télen több. Mikor bemelegedett a sütő, betettem sülni az alsó rácshelyre 30 percre. Mivel viszonylag sok cukor van a tésztájában, a 15.-20. percnél letakartam a tetejét egy sütőpapírral, hogy ne süljön túl.
Mikor elkészült, azon forrón megkentem a cukorral elkevert joghurttal. Valamint kivettem a tepsiből, az oldalairól lehajtogattam a papírokat, hogy könnyebben hűljön, ne fülledjen be a sütemény. 




Tipp: mindenképpen érdemes szilikonos papírral bélelni a tepsit, mert a süti aljára rákaramellizálódik a fahéjas cukor. Valami isteni finom így, viszont ha nincs alatta papír, akkor ráragadhat a tepsire.
Tipp2: eredetileg kevés tejjel higított, cukrozott mascarponét kennek a süti tetejére, de nekem így joghurttal jobban ízlik.
Tipp3: a receptben nyugodtan felcserélhető a langyos víz langyos tejre, az étoalj olvasztott langyos vajra. Én mostanában spórolok a vajjal, tejjel. Ugyanolyan finom egyébként a két verzió.

2025. július 9., szerda

Sárgabarackos kevert sütemény

A recept a Rupáner-konyha blogé, és nagyon jó, köszönetem érte, máskor is fogom sütni. Csekély változtatásokat eszközöltem csak az eredetihez képest, melyet itt találtok: nyolcperces bögrés epres 




Hozzávalók egy 22-szer 34-es tepsihez (ha 1-2 centivel nagyobb a tepsitek, az sem baj, de kisebbe ne süssétek, mert való igaz, hogy hihetetlen mód feljön ez a tészta, így is vagy 4-5 cm vastag lett): 
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 37 dkg fehér liszt (ebből nálam 7 dkg teljes kiőrlésű)
  • 1 tasak (12 gr) sütőpor
  • 2 db tojás
  • 3, 75 dl tej (nálam 3,5%-os)
  • 1,25 dl étolaj
  • ízlés szerint sárgabarack (vagy eper, málna, ribizli, szeder, meggy, egres, szilva, áfonya)
  • és
  • a szóráshoz kristálycukor és 3-4 ek. olvasztott vaj (nálam őrölt kardamommal kevert kristálycukor, nagyon jól illik a sárgabarackhoz) 



A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre. 
A hozzávalókat a gyümölcs kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. Fontos: Ne verjétek fel kézi robotgéppel, csak lazán összekeverni, különben szalonnás lesz a végeredmény, és ez általánosságban igaz a legtöbb kevert tésztára! 
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában ketté vágott sárgabarackokkal. Héjával lefelé sorakoztassátok a sütire, hogy ne áztassa el a tésztát a sülő gyümölcs leve. 
Kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk). Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba. Nem kell félni, hogy túl édes lesz, mert alapvetően a tészta maga sem túl édes, és a sárgabarack is, ahogy sok más gyümölcs is, cukor nélkül bizony nagyon savanyú, szóval nyugodtan lehet több rétegben szórni a tetejére a cukrot. 
Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. 




Nagyon laza, tényleg extra magasra feljövő, nagyon szaftos finom tésztája van.

2025. június 29., vasárnap

Váratlanvendég krém

A világ legolcsóbb desszertje, nevezhetném a magyar tiramisunak is egyszerűsége, tojásossága okán. Én közel negyven éve ismerem, azóta, mióta anyósomnál először kóstoltam. Ő sokszor készítette, mert imádtuk. Az érdekes a dologban az, hogy a tejbedarát gyerekként is utáltam, most sem szeretem, de ezt a változatát meg bármikor a kedvencek közé sorolom. Egyébként anyóskám anno Horváth Ilona szakácskönyvében lelte, ahol is "váratlanvendég krém" néven ma is megtalálható. 
A natúr krémet ízesíthetjük kakaóval, csoki- fehércsoki krémmel, sós karamellel, kávélikőrrel, fahéjas cukorral, de ilyenkor nyáron szerintem friss gyümölcsöntetekkel a legfinomabb. Nekem épp ezért leginkább egy igazi könnyű nyári desszert, ami egy jó vasárnapi ebéd végét méltón megkoronázza.




Hozzávalók: 
A darakrémhez:
  • 10 dkg búzadara 
  • 5 dl tej 
  • 2 dl víz 
  • 8 dkg kristálycukor 
  • 2 vaníliás cukor 
  • 1/4 mokkáskanál só 
  • ------------ 
  • 2 tojás 
  • 7 dkg porcukor 
  • csipet só 
Az öntethez: 
  • 20 dkg málna 
  • 2 dl víz 
  • 15 dkg kristálycukor 
  • 1 evőkanál citromlé 
  • csipet só 
  • 10 gramm étkezési keményítő 
  • 1 dl hideg víz 

A tejből, vízből a sóval, cukrokkal tejbedarát főzünk: forrás után addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Ez olyan 5 perc. Aztán hidegvízfürdőbe tesszük a mosogatóba, és többszöri átkeveréssel langyosra hűtjük. Közben elkészítjük a gyümölcsöntetet: a málnát felfőzzük a cukorral, sóval, citromlével, 2 dl vízzel, majd besűrítjük a kevés hideg vízben oldott étkezési keményítővel. (Én fagyasztott málnából készítettem, mert harmadába kerül mint a friss, és úgyis eltűnnek a málnaszemek, így tökéletes öntetnek.) Mikor langyosra hűlt a tejbedara, a tojásokat kettéválasztjuk, a porcukor egyik felével és csipet sóval felverjük a fehérjét kemény habbá, majd a porcukor másik felével habosra keverjük a sárgákat is. Aztán először a sárgákat keverjük a tejbedarához spatulával, majd a fehérjehabot. Poharakba töltjük, a poharakat lefolpackozzuk és hűtőbe tesszük őket, a langyosra lehűtött gyümölcsöntetet úgyszintén. Amikor kínáljuk, a tetejére tesszük a gyümölcsöntetet. Ebből az adagból 7-8 pohárnyi desszert jön ki. 
A gyümölcsöntet lehet meggyből, málnából, ribizliből, feketeszederből, áfonyából, egresből, eperből, mangóból, ananászból, passiógyümölcsből, stb...