2009. július 20., hétfő

Csillagtökleves petrezselyemolajjal, gerslivel







A világ legegyszerűbb leveskéje. Mégis. Bátran ajánlhatom bárkinek.

Hozzávalók 4 főre:
1 közepes csillagtök,
4 gerezd fokhagyma,
1 közepes fej vöröshagyma,
2-3 dkg vaj vagy 2-3 evőkanál olaj,
só,
1 csipet ételízesítő (saját vegetámat használtam),
1 csipet cukor,
4 csapott evőkanál gersli (hántolt árpa),
petrezselyemolaj.
Eseteleg: tejszín.

A csillagtököt daraboltam, a magokat eltávolítottam, hámoztam és kis darabokra vágtam. A fokhagymát vékony szeletekre szeltem és a csillagtökkel, meg a félkarikákra vágott vöröshagymával együtt kevés sóval a vajon fedő alatt pároltam tíz percig. Aztán felöntöttem vízzel, még sót, ételízesítőt, egy lehelletnyi cukrot adtam hozzá és puhára főztem a hozzávalókat. Botmixerrel teljesen krémesre-simára turmixoltam, majd beletettem az árpát is. Még negyed órát főztem, ennyi kell körülbelül a gerslinek. Nem kell liszt a leveshez, mert a gersli kiválóan sűríti.
Tálaláskor meglocsoltam a petrezselyemről leszűrt olajjal, és kevés tejszínnel.
Aki nem eszik tejterméket annak is ajánlom, mert olajjal készítve és tejszín nélkül is nagyon-nagyon finom.

A vegetás kalandomból maradt egy nagyon nagy csokor petrezselyemzöldem, mert olyan gyökereket sikerült vennem, amikek hatalmas és rengeteg levelei voltak. Helyes ez így magyarul?! No mindegy. Szóval Napmátkánál olvastam, hogy ő olajban el szokta tenni a hűtőbe. Remek ötletnek tartom, így meg lehet menteni a biztos fonnyadástól ezt a nagyszerű zöldfűszert.
Az olaj ötletét Dolce vitánál láttam, ő akkor medvehagymából készítette és szintén egy levesnél alkalmazta.


Így készült: A petrezselymet leforráztam, majd hideg vízbe tettem. Jól kinyomkodtam, aztán turmixban szőlőmagolajjal ledaráltam. Ez így tulajdonképpen egy teljesen egyszerű petrezselyem-pesto. Használható levesekbe, salátákra, burgonyára, rizsre, szószokba. Egyszóval tényleg fel lehet használni.
Az olaj egyszerűen ennyi: egy keveset a pesto olajából átszűrtem.

11 megjegyzés:

trinity írta...

Olyan jókat találsz ki...Hihetetlen!!!
Mennyivel szebb a csillagtök, mint a patisszon.....A nyelvünk, hiába, tényleg kifejező.....

Renata Kalman írta...

Levest még nem készítettem belőle, de nagyon jó ötlet!

duende írta...

Mindig így nevezem, Trin, mert tényleg sokkal szebb. És tényleg csillag. :)

duende írta...

Isteni finom Renáta! :)

szepyke írta...

Szerintem az ételt magát nem szeretem, de jöttem nézegetni a képeidet és olvasni egy kicsit. És nem csalódtam, bár levest nem kérek.:D

Katy írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Katy írta...

Ki törültem mert sok hibát követtem :-) Pardon
¿Hát ot hány orakor föztök? én még ki sem gondoltam a mai kajit.
Na végre hogy meg tudtam mi az a cukkini, azt böngésztem eddig. De az csak othon nálatok terem. De nam találtam fényképet sem rola csak valahol egy sárga fajtát. Itt ijesmit nem kapni csak az egyszerü tökök. Ijen csillag tök meg szines tökök nincsenek. Ugy hogy megdicsérem receptedet finom is lehet ez a leves de most melegen semmit!!!!Majdem 40º van
(az olajos petrezseimet ismerem és készitem is, mindenféle fajta olajt füvekkel használunk itt) iit)

erős ildikó írta...

Ó, de szépek, a leves is, a fűszeres olaj is! Még sosem ettem csillagtökből levest (a leggyakrabban rántjuk), de miért is ne?

duende írta...

Csak nézelődj, Szepyke! És csak ami jólesik! :)

duende írta...

Nem is gondoltam Katy, hogy Spanyolországban nincsenek cukkinifélék, hogy nincs csillagtök.
Egyébként ez a leves sima tökből is tökéletes. :)

Én is este főztem, vacsorára. Délben dinnyét ettem kenyérrel... :)))

duende írta...

Köszönöm, Napmátka! :)
Nekem nagyon ízlett! :)