2009. július 9., csütörtök

Fotóalbum: mindennapi betevők

*

Nohát. Eljutottam a végére. Az ételekhez. Újdonságokat nem főztem, talán csak egyet: a csirkegombalevest, amit már két napja láthattatok is itt a blogon. A kis ház nem túl felszerelt, de ettől függetlenül imádok főzni a konyhájában. Általában én a pult mögött ténykedek, a többiek meg támasztják, nehogy ledőljön... persze jóféle fröccsel a kézben és csicseregnek, nevetnek, beszélgetnek közben. Sokszor úgy készül el a legtöbb étel, hogy észre sem veszem.



Cukkinit mindig viszek, mert sok mindennek alkalmas. Most éppen egyszerűen egy nagyon zsírjára sütött natúr paprikás krumplival töltöttem meg, és fóliába csomagolva sütöttük. Köretként szerepelt a grillezett tarjához.



Ezt a nagyon finom paradicsomos kenyeret a barátnőm sütötte és hozta. Nagyon hamar elfogyott, isteni volt.



Főztem egy mindentbele zöldségleveskét is - amit találtam, a fazékban landolt. Fini volt és mindenki kívánta is a levest már a második napon.



Egyik este elmentünk pizzavacsorázni. Nagyon jól csinálják, és igazi kemencében. Odavagyok a pizzáért, meg tudnék élni rajta. :)



Egyik esős este csirkeszárnya pörköltet főztem nagyszemű nokedlivel és kefíres uborkasalátával. Hm... Isteni étel. Nálunk az az igazság, hogy ez az egyetlen csirkepörkölt jöhet szóba a zuzán kívül. Sem a combot, sem a mellét nem szeretjük. A szárnyát viszont nagyon. Akár sütve, akár rántva, akár pörköltnek.



És persze ettünk gyümölcsöt is. A sárgadinnyéhez vittünk száraz pezsgőt is, mert balatonparti reggelinek kiváló. Mármint a sárgadinyne pezsgővel. :)) Most viszont csak a gyümölcs fogyott el, a pezsgőt hazahoztuk.



Másik kedvenc reggelim (ha már reggelizem, mert egyébként nem szoktam) a sült paprika tojással. Szintén klasszikus Balcsi-parti étel nálunk. Csakis jó csípősen, persze.




A grillezéshez nem igazán volt szerencsénk. A medárd monszun mindig épp akkor kezdett esni, mikor sütöttünk volna. Azért egy jó rablóhús mégis öszejött.



Vegyes salátával ettük. Ezt is több alkalommal készítettem, rendgeteg paprika, paradicsom, újhagyma fogyott.




Utolsó nap a maradékfelhasználás jegyében padlizsánmuszaka készült. Jó ötlet volt, régen ettem muszakát amúgy is, meg tavaly készítettem utoljára. Hoztunk is haza belőle két adagot és milyen jó volt, hogy itthon este csak meg kellett melegíteni.



És az italok. Mindig helyi bort iszunk. Sok jó pincészet van a Balaton-felvidéken, érdemes többfajta bort is megkóstolni.
A képen viszont a strandos meggyes jégkásám van. :)




A Káli-medence leghíresebb ásványvize a Kékkúti. A Theodora kútról hoztunk is haza több palack vizet. Nagyon magas az ásványianyag tartalma, kissé savanykás, nagyon finom ásványvíz.









És még néhány fotó a nagy vízről, a magyar tengerről. Gyönyörű. Láttam egyszer egy műholdfelvételt róla. Azon is jádezöld volt, hihetetlenül zöld. Imádom a Balatont.

*

20 megjegyzés:

Ancsika írta...

Köszönjük a gyönyörü képses beszámolót! Élmény volt! :)

Wise Lady írta...

Ez nagyszerű volt tényleg.

Chef Viki írta...

Hát kérem, így ki lehet bírni az életet :-D

Itt sóhajtozok :-)

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik minden! A sok szépség, ami körülvett Titeket, s a finom ételek, amiket főztél! Az utóbbiakból bőven tudnék csemegézni, a töltött cukkinid is isteni!

murok marci írta...

nagyn szép beszámoló volt. úgy szeretem a képeidet, amilyen csodálatosan a legegyszerübb ételeket fényképezni tudod!

Gábor írta...

Nagyon tetszenek a fényképek és a ételek! :)

Katy írta...

Hát te igazán szeretc fözni. Csodálatos. Én szabadságon nem fözök az bisztos, még egy poharat fel emelni az is nehezemre essik.
Igaz hogy egész éven több mint mint 14re gondoskodom. :-)
Nagyon szépek a képek, gratulálok.

nana írta...

a pizzériához nagyon kedves emlékeim fűződnek :) régebben kihozták nekünk a tóprtra, és két pizza rendelése esetén taxiként is funkcionálnak. néhány éve egyszer egyedül mentem le vonattal néhány napra, és este, esőben érkeztem. akkor megkértem őket, h vigyenek fel, és rendelek egy pizzát. azóta van ez a szokás.. :)

trinity írta...

Jókat főztél ott is....
Szóval itt vagyok ám-de nyár ide-oda: én el vagyok havazva:(((

duende írta...

Szívesen, Mian! :) Örülök hogy tetszett!

duende írta...

Ugye Viki? :))

duende írta...

Napmátka, az egész nyaramat ott tölteném legszívesebben! A cukkini tényleg finom volt! :)

duende írta...

Nagyon szépen köszönöm, Nokedli! :)

duende írta...

Neked is nagyon köszönöm, Gábor! :)

duende írta...

Köszi Katy! Hú, 14 emberre főzni? Az tényleg nem semmi! Na, akkor én sem főznék szabadság alatt, az biztos, megértelek! :)

duende írta...

Nana, elképzeltem, amint a vakító fehér homokban érkeznek a pizzával, Te meg a vízből közlöd: köszönöm, hozzák csak ide! :)))))

Olyan filmbéli jelenet lett volna. Viccet félretéve: tényleg nagyon kedvesek, és tényleg isteni a pizzájuk! :)

duende írta...

Trinity, én is - mióta hzajöttünk, nem érem utól magamat...

Vica írta...

Csodálatos volt ez a képes beszámoló:) Vágyakozva nézegettem...én is imádom a Balatont. Szabad olyat kérdezni, hogy mivel szerkeszted a képeket (keretek, antikolás)? Annyira jók:)

duende írta...

Köszönöm, Vica! :)

Vica, három szerkesztőt is használok, de amikre rákérdeztél, azt a PhotoScape-el lehet. Ingyenesen letölthető, magyar nyelvű program.

Vica írta...

Nagyon szépen köszönöm:)