2009. július 22., szerda

Sárgadinnyés túrótorta sütés nélkül



Megmutatta neki a környezetében található embereket. Amott egy kitűnő családapa, aki éppen csomagolja a holmiját és segít felöltözni a gyerekeinek, szívesen kikezdene a titkárnőjével, de rettenetesen fél, hogy megtudja a felesége. A felesége viszont dolgozni szeretne, hogy független lehessen, de fél, hogy megtudja a férje. A gyerekeik azért fogadnak szót, mert félnek a büntetéstől. Az a lány, aki egyedül fekszik a napernyő alatt és könyvet olvas, úgy tesz, mintha nem törődne a világgal, pedig valójában retteg, hogy egész életében egyedül marad. Az a fiú ott, teniszütővel a kezében, állandó félelemben él, mert meg kell felelnie a szülei elvárásainak. A pincér, aki trópusi italokat szolgál fel a dúsgazdag vendégeknek, folyamatosan attól retteg, hogy bármelyik pillanatban elveszítheti az állását. Ott az a lány táncosnő szeretett volna lenni, végül mégis inkább ügyvédnek tanult, mert félt, hogy megszólják a szomszédok. Az az öregember azt hangoztatja, hogy azért nem iszik és nem dohányzik, mert így sokkal jobban érzi magát, de a valóságban nagyon fél a haláltól, ami évek óta megállás nélkül duruzsol a fülébe. Vagy ott fut egy pár a hullámok között, fröccsen a víz a talpuk alatt, mosolyognak ugyan, de a lelkük mélyén ők is félnek, hogy megöregszenek, unalmasak és fölöslegesek lesznek. Vagy az a férfi, aki most megállt a hajójával az emberek előtt és mosolyogva, napbarnítottan integet, borzasztóan fél, hogy egyik pillanatról a másikra elveszítheti a pénzét. És a szálloda tulajdonosa is, aki ezt a paradicsomi idillt a szobája ablakából nézi, és mindenkit felhőtlenül boldognak és elégedettnek szeretne látni, rengeteget követel a könyvelőjétől, mert fél, hiszen tudja, hogy bármilyen becsületes, az adóellenőrök mindig találnak könyvelési hibákat, ha akarnak.
Ezen a gyönyörű naplementés tengerparton tehát mindenki fél. Félnek, hogy megfulladnak, félnek, hogy egyedül maradnak, félnek a sötétségtől, mert ördögökkel népesíti be a szobájukat, félnek olyasmit tenni, ami nincs benne az illemtankönyvben, félnek Isten ítéletétől, az emberek rosszallásától, az igazságszolgáltatástól, mely a legapróbb vétséget is szigorúan megbünteti, félnek kockáztatni, félnek veszíteni, de félnek nyerni is, mert félnek az irigységtől, félnek szeretni, mert félnek az elutasítástól, félnek a fizetésemelést kérni, elfogadni egy meghívást, ismeretlen helyekre menni, félnek, hogy nem beszélik egy idegen ország nyelvét, hogy nem tudják lenyűgözni az embereket, hogy megöregszenek, hogy meghalnak, félnek, hogy csak a gyengeségeik miatt veszik észre őket, és nem figyelnek föl az értékeikre, vagy hogy egyáltalán nem veszi észre őket senki, sem a gyengeségeik, sem az értékük miatt.
Félelem, félelem és félelem. Az élet a félelem birodalma.

(Paulo Coelho: Az ördög és Prym kisasszony)



Jó sok gyümölcsöm van mostanában itthon. A nyár forróságában gyümölcsön, paprikán, paradicsomon, kenyéren élek. De ma egy kis édességre vágytam. Sok blogon láttam már a tört keksz alapú tortákat. Sőt, Ágiét kóstoltam is a balatonfelvidéki találkozón, isteni finom volt. Most pedig Charlotte oldalán jött újra velem szemben nagyon kívánatosan.
Az én tortámon sárga húsú őszibarack és sárgadinnye van. Mondhatom, engem is meglepett, mennyire finom lett e két gyümölccsel az az egyszerű, sütés nélkül pikk-pakk összerakható, de nagyon finom és könnyű édesség.

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Az alaphoz:
20 dkg teljes kiőrlésű cukormentes keksz (CBA-ban vettem),
5 dkg grillázs,
10 dkg vaj,
kb. 1 dl tej vagy tejszín.
A túrókrémhez:
25 dkg túró,
2 dl tejszín,
3 teáskanál porcukor,
2 csapott teáskanál Horváth Rozi féle zselatin.
A gyümölcsökhöz:
5-6 db őszibarack,
1/2 sárgadinnye,
3 evőkanál méz,
1 csapott evőkanál Horváth Rozi féle zselatin,
esetleg bodzaszörp.

Az alaphoz való kekszet mozsárban összetörtem, csakúgy, mint a grillázst. Nekem volt maradékom - anno a grillázsos tekercshez sokat készítettem és eltettem egy üvegbe.
A tört hozzávalókat tehát összedolgoztam a szobahőmérsékletű vajjal, és annyi tejszínnel, hogy összeálljon, majd a kapcsos tortaformába lapogattam egyenletesen.
A gyümölcsöket megtisztítottam, daraboltam és a mézzel elkevertem. Mikor levet engedett, egy szűrőbe tettem hogy a leve le tudjon csepegni.
A tejszínt fölvertem habbá a porcukorral, és a végén, mikor már majdnem teljesen habos volt, hozzátettem a túrót is, és robotgéppel azt is hozzádolgoztam.
Egy pici lábosban 1 dl vízzel fölforraltam a zselatint és hagytam kissé kihűlni. Mikor már langyos volt, hozzákevertem a túróhoz, aztán a krémet az alapra öntöttem. Betettem 20 percre a fagyasztóba.
Aztán a gyümölcsöket rápakoltam. A lét, ami lecsöpögött, elkevertem a zselatinnal és kevés bodzaszörpöt is adtam hozzá, úgy 1 decinyit. (Akinek nincs, vízzel is tökéletes.)
Fölforraltam, majd ezt is hagytam hűlni. Mikor langyos lett, óvatosan ráöntöttem a gyümölcsökre.
Két óra elteltével lehűl - fogyaszthatjuk is. Nagyon könnyű, nagyon gyümölcsös, nagyon nyári és nagyon finom. Készíthető ugyanekkora tortaformában fele mennyiségekkel is, mert az én tortám nagyon magas és nagydarab lett, laposkásabban is tökéletes, sőt.

32 megjegyzés:

Reni írta...

hát ez milyen csodálatos lett! én is tervezek valami sütés nélküli tortát :) a kekszem megvan már hozzá. tippem szerint én valami citronyost csinálok :) kívánok a savanyút :)

Raindrop írta...

Cukrászati műremek, olyan gyönyörű, te nem szoktál elrontani semmit? :D Mondjuk nekem a kekszalapot valami piskótás dologgal kellene helyettesítenem, mert nem jött be, de a sárgadinnye-túró páros zseniális ötlet! :)

trinity írta...

Ajajajaj, de szépséges!!!Túl messze vagytok:(((
És nekem a kekszes alap is nyerő!!

duende írta...

Köszönöm Reni! :)

A gyümölcsös sütikben az a jó, hogy bármilyen, tetszés és szezon szerinti finomsággal elkészíthetők! :)

duende írta...

Köszönöm szépen Raindrop! :)

Néha. :)

Finoman bepuhult a keksz, és a grillázzsal együtt nagyon finom.

És igen, tényleg fantasztikus a sárgadinnye a túróval. Én sem gondoltam, hogy ennyire jó lesz! :)

duende írta...

Trin, majd fénypostával... :))

sedith írta...

Már megint! Miket művelsz te velem!!!
Tavaly készítettem én is először ilyen kekszlapos tortát. Ordával sé barackkal a tetején, de az korántsem lehetett annyira finom, mint ez.
Puszi

Marcipán és Frutti írta...

Gyönyörű!És imádom az idézeteidet,írásaidat,meg ezt az egész blogot!Most éppen erre van szükségem!Köszönöm!OMMMM!

Scofield írta...

hát ezen én is el lennék egész nyáron:)

Ottis írta...

Nagyon guszta!

Névtelen írta...

Kedves Duende!!!Ez nem ér,éppen fogyókúrázom:-))) Naggggyon szép,remélem finom volt!!! Üdv:Moncs

Limara írta...

Gyönyörű! A cukrászok megirigyelhetnének! Szívesen megkóstolnám! :))

Hinyenc írta...

tegnap este olvastam ezt a posztot és azóta is bennem van, hogy mennyire kívánok egy ilyen tortaszeletet, annak ellenére, hogy nem szeretem az édességet!
amúgy ilyen sárgadinnyés torta megoldást lehet kapni cukrászdákban is vagy csak én járok félig csukott szemmel?!:)

Ági, aki főz írta...

Örülök, hogy tetszett a tortám, bár az nem volt akkor a legjobb alkotásom. Azóta csináltam egy sokkal izgalmasabbat is...

Ez az idézet viszont annyira pesszimista, valahogy nem is illik hozzád, vagy igen? Nem olvastam ezt a könyvet, az egész ilyen vagy csak ez a kiragadott részlet?
Az Alkimista nagyon tetszett nekem, de ahogy elkezdtem a többi Coelho-t is, rájöttem, hogy mind ugyanolyan, egy idő után már nem igazán tud újat mondani.

Méhn Niki írta...

aaaaaaaa.... hát ez istenien néz ki!!
ponta van sárgadinnye a hűtőmben! csak a fényképezőgépem nincs itthon... :(

Tündér írta...

Tökéletes torta! Látványnak és - gondolom - íznek is tökéletes.Jól jönne most 1 inkább 2 szelet:)

trinity írta...

Visszajöttem még az idézet miatt....Szerintem soha nem volt tán aktuálisabb...Sajnos. De Te mindig beletalálsz!
Pesszimista?
Igen, de a világ nagyrészt ilyen körülöttünk....
Nem mondom, hogy jó-de én is ezt látom.....

erős ildikó írta...

Tényleg csodaszép, egyszerűen tökéletes. Tetszik mindhárom réteg, s ahogy megvariáltad pl. a kekszalapot is egy kis grillázzsal, tejszínnel. Nagyon klassz, ki szeretném próbálni...

Andi/cuki írta...

Nagyon szép és biztos finom is volt. A férjuram kedvence a s.dinnye,meglepem vele!
S még anyukám bodzaszörpjéből is van. Köszi az ötletért!

duende írta...

Szerintem biztosan volt ilyen jó Edith! :)

duende írta...

Marcipán ás Frutti, nagyon szépen köszönöm! :)

Örülök! :)

duende írta...

Scofield csináld meg, nagyon egyszerű. És nagyon finom, tényleg. :)

duende írta...

Köszönöm Ottis! :)

duende írta...

Moncs, isteni volt! .))
És köszi. És hajrá! :)

duende írta...

Köszönöm szépen, Limara! :)
Sajnos, nagyon hamar eltűnt... :)))

duende írta...

Cogno: :)

Egyébként nem volt túl édes, épp csak, amennyire kellett. Sokkal inkább nagyon gyümölcsös, isteni. :)

Nem tudom, az az igazság, sosem jártam cukrászdába, mert nem vagyok én sem igazán édesszájú. :)

duende írta...

Nekem nagyon ízlett Ági! :)

Nem pesszimista, csak igaz, szerintem.

Ezzel a könnyevvel még én is adós vagyok magamnak. Szinte az összes Coelhot olvastam, ezt kivéve... De a részlet nagyon igaz.

És igen, nálam is az Alkimista a csúcs.
A többi nem annyira jó.

duende írta...

Miss muffin, köszönöm! :)

Várj vele, míg lesz géped. :)

duende írta...

Köszönöm Tündér. Nagyon finom is, igen. :)

duende írta...

Trinity, akkor van feladat. Legyőzni.

duende írta...

Köszi Napmátka!:)
A grillázs szerintem nagyon kellett bele. Anélkül fele olyan finom lenne!

duende írta...

Nagyon szívesen Andi! Örülök hogy tetszik! :)

A bodza anynira nem érződik ki, de épp a kezem ügyében volt az üveg. Így nem plussz cukrot tettem a gyümölcslés zselatinba, hanem szörpöt. Sima plussz cukorral is ugyanolyan jó! :)