2009. december 2., szerda

Marha vindaloo - a'la Fűszeres Eszter

.

Szemtől szembe - mindig.
                                                             
                                                                               (Shiyu)



Ezt az ételt nem először készítettem. Annak idején, mikor még nem írtam blogot, Fűszeres Eszternél találtam. Nagyon megtetszett, megcsináltam. Azóta is az egyik kedvencem. A marhahús egyik legjobb formája szerintem. Úgyhogy köszönöm Eszternek a receptet!
Nagyon fűszeres, telt ízű, igazi különlegesség. Azoknak ajánlom, akik bátran kóstolják más népek konyhaművészeti remekeit.

Egy az egyben leírom ide a receptet, mert tökéletes.

Hozzávalók 4 főre:

1 kg sovány marhahús felkockázva,
0,5 kg hagyma felkockázva,
3 evőkanál ghee vagy vaj,
4 gerezd fokhagyma összenyomva,
1 teáskanál őrölt római kömény,
1 evőkanál száraz serpenyőben megpirított koriander (ha van mozsarunk, törjük benne össze),
1 teáskanál kardamommag,
1-2 chilipaprika apróra vágva,
1 teáskanál lepkeszegmag,
1 teáskanál kurkuma,
1 teáskanál fekete mustármag,
1 teáskanál fahéj,
2 teáskanál tamarind paszta,
1 evőkanál cukor,
2-3 centis friss gyömbérdarabka lereszelve,
só, bors.

A marhahúskockákat elősütjük hirtelen a vajon vagy ghee-n. Kiszedjük, majd a kockázott vöröshagymát, gyömbért és fokhagymát is átfuttatjuk rajta üvegesedésig. Visszatesszük a húst, és fűszerezzük. Mindig kevés vízzet öntve hozzá egészen puhára pároljuk.
Nem volt most itthon római köményem - rosszul emlékeztem - úgyhogy sima köménymaggal helyettesítettem. És tamarindpasztához sem igen jutok hozzá, tehát az is kimaradt. Helyette egy fél zöldcitromot főztem a raguba. Így is nagyon finom lett.
A tamarindról itt olvashatsz. A ghee-ről pedig itt.



És természetesen jár hozzá a joghurtos banánsaláta is. Enélkül fele olyan az étel. Tényleg. Én a fokhagymát és a csilit elhagytam. Kell hozzá egy félliteres natúr joghurt, 3-4 banán, egy nagyon kevés cukor és icipici só.
A banánt belekarikáztam a joghurtba, nagyon kevés sóval és cukorral ízesítettem és hagytam állni 20 percet. Jó hidegen tálaltam a forró marha vindaloo-hoz. Fantasztikus étel.

12 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon izgalmasan hangzik, meg fogom főzni.

duende írta...

:) Nem bánod meg Whise Lady!

trinity írta...

Különlegessé teszi a banánsaláta is-még nem hallottam róla, de tetszik nagyon!!!

Névtelen írta...

Fú, de jó! De mijaza lepkeszeg mag??? még nem is hallottam róla :(

duende írta...

Tényleg extra hozzá a banánasaláta Trin!

duende írta...

Ancsika, más néven görögszéna. Egy nagyon erőteljes, jellegzetes ízű fűszer, én nagyon szeretem. Van nálam itt a blogon egy karácsonyi göngyölt karaj, azt is azzal (is) fűszereztem, egészen fantasztikus ízeket tud produkálni ez a fűszer.
Talán bioboltokban beszerezhető, fitotékékban. Sokáig eláll, nagyon kemény mag. Én daráltam le magamnak belőle egy adaggal kávédarálóval, így könnyebb használni.

Névtelen írta...

Szia Duende!
Vajjal vagy ghivel készítetted?
Érdemes a ghit kipróbálni, igazán kellemes zamatot ad. Bár én csak zöldségekkel próbáltam.
Niki

duende írta...

Sajna sima vajjal csak mert szokás szerint időszűkében voltam. De köszi szépen, most már tényleg fogok készíteni igazi ghee-t! :) Meghoztad a kedvem!

Névtelen írta...

duende, volt olyan kor is, amikor nem írtál blogot ;-)?? sztem a recept simán származhatna töled is!

duende írta...

Nokedlis, asszem volt... :)) Köszi. :)

Névtelen írta...

mit kerestem, koszonom

duende írta...

Szívesen! :)