2012. február 2., csütörtök

Ruszli

.
A szimbólumelméletben a hatalmas vizek jelentik azt a helyet, ahonnan az elgondolások szerint maga az élet ered. Délnyugaton, a spanyol leszármazottak között a folyó az igazi életre való képességet szimbolizálja. La Madre Grande, a Nagy Anya nevet kapta, akinek vizei nemcsak az árkokon és folyómedreken futnak végig, hanem úgy törnek elő a nők testéből, mint amikor gyermekeik születnek. A folyó a Gran Dama, aki kéken, ezüstösen, s néha az arany színében fodrozódó szoknyájában sétál végig a tájon, aki a termőfölddel egyesül, hogy élet növekedjék rajta.
A folyó olyan női vonást jelképez, amely felkavar, amely szenvedélyt korbácsol. Amikor a nők alkotnak, szemük villog, beszédük dallamos, arcuk élettől sugárzik, hajuk még fényesebbnek tetszik. Felkavarja őket a gondolat, felajzzák őket a lehetőségek, szenvedélyessé válnak amiatt, hogy most, a nagy folyóhoz hasonlóan, teremtő útjukon haladva, szünet nélkül áradniuk kell kifelé. Ilyenkor érzik a nők önmaguk megvalósulását.
Az írás, a festés, a gondolkodás, a gyógyítás, a cselekvés, a főzés, a beszélgetés, a mosolygás, az alkotás mögött mindig a Río Abajo Río folyik, ő táplál mindent, s azt, amit készítünk.


(Clarissa Pincola Estes: Farkasokkal futó asszonyok)



A fotókat nézzétek el nekem... :) Mondhatni eklektikusra sikeredtek, mer' a ruszli egy nagyon is ruszt(l)ikus étel, én meg igen arisztokratikus formába öntöttem. Összezavar ez a januári tavasz, akarom mondani a hetek óta tartó abnormális napsütés.
A ruszli valójában inkább nyári étel, mert kitűnő kánikulában - jól behűtve, egy pofa hideg habzó sörrel vagy gyöngyöző fröccsel. De nekem valamiért a télhez kötődik. Talán mert ilyenkor kevés jó vacsoraétel van, a változatosság pedig gyönyörködtet, és különben is, mi lenne méltóbb kiegészítője egy jó ruszlinak, mint a forró, hajában parázsra sült krumpli? Mellé egy pohár forralt bor, és igazi téli finomságot varázsoltunk belőle.
Valójában azért most kerül sorra, mert évek óta most először tudtam olyan ruszlit venni, amiben nincs édesítőszer. És akkor itt föl is tenném a költői kérdést és ha válaszolni tudsz nekem értelmeset, nyertél egy hangszórót , hogy mi a jó firifüttyért köll a ruszliba édesítőszer? Ráadásul úgy, hogy minden édesítőszeres ruszliban van cukor is, szóval érti ezt valaki? Néha ki tudok akadni dolgokon - mint például a világ tönkretétele, a bolygó sorsa és hasonló csekélységek - és ezen sorban igen elől van a ruszlik kiváltotta sokkom. És ha mán így állunk, hogy nem lehet ehetőt kapni a boltokban (ráadásul nem is olcsó), kerestem receptet is. Ha valaki hozzájut bármilyen fajta apróhalhoz, és hozzám hasonlóan szereti a ruszlit, el tudja készíteni.



Hozzávalók:
1/2 kg apróhal (10-20 centiméteresek),
1/2 kg vöröshagyma,
1 kávéskanál mustármag,
pár szem egészbors,
2-3 babérlevél,
1 mokkáskanál koriandermag.
A pácléhez:
1/3 rész 10%-os ecet,
2/3 rész víz,
egy kevés só,
ízlés szerint cukor.


Az apró halat lepikkelyezzük, fejét levágjuk, belétől kitisztítjuk, az uszonyait és farkát nem vágjuk le. Alaposan átmossuk, majd vastagon besózzuk, így tesszük be a hűtőszekrény alsó polcára 2-3 napra.Aztán a halakat többször váltott vízben átmossuk, hogy a só kiázzon belőle. A hagymát nem túl vékony félkarikákra vágjuk és kissé besózzuk. Míg a hagyma áll a sóban, elkészítjük a páclevet. A hagymát kinyomkodjuk. Aztán rétegezzük a hozzávalókat vagy egy nagy, vagy több kisebb üvegben. Alulra hagyma kerül, rá fűszerek, rá a haldarabok, megint kevés fűszer, erre hagyma és így tovább. Egy hét múlva érdemes megkóstolni, és ha valami hiányzik belőle pótolni: só, cukor vagy ecet. Mert a hal és hagyma beveszi ezeket és változik az íz, ezért minden képpen érdemes kóstolni és ha szükséges utánízesíteni. Ha pótoltunk valamit, akkor még hagyjuk egy hétig, s aztán fogyasztható is.
A recepteket itt találtam.


17 megjegyzés:

Katalin írta...

imádom!!:))))

duende írta...

Katalin: én is rajongok érte. :)

4Gyerek írta...

Duende, köszönet ezért.
Drága Nagymamim pár nap híjján 25 éve ment el. Ezt a szót, hogy ruszli, azt hiszem azóta se hallottam.
Na, nem baj. Feltámasztjuk. Apóst izzítom tavasszal. Apró halat kérek.

Unknown írta...

Én nem nagyon szeretem, de apukám és a férjem imádná :)

duende írta...

4gyerek: :)

Vikvi: igen, elég "pasis" étel. :)

chriesi írta...

Juj, na ez apukámnak való. :) Viszont a fotókat isteniek lettek! Szinte mozognak a ruszlik! :D

Líbuc Nagy Katalin írta...

Ami a fotót illeti, engem lenyűgözött! Pont azért, mert formabontó. Soha nem jutott volna eszembe ilyentén tálalás, de pazar!

Roza írta...

Én is imádom a ruszlit!:)

duende írta...

Köszönöm szépen Lányok! :)

Anikó írta...

Mi is sokat ettük gyerekkoromban is, én az ecetes hagymát jobban szerettem a halnál, de azt is megettem persze, mostanában is vesszük, esszük, sőt édesapám pár éve maga is pácolt telente. Nálunk is téli vacsoraételnek számít. Az édesítőszert/cukrot nem azért teszik bele, hogy az ecet savasságát tompítsák???, ezt csak kérdezem, mert fogalmam sincs mi másért, ha nem az ízek kiteljesedéséért???
Szóval jó kis vacsora az biztos:-))))
Nálatok már esik a hó????

N.D. írta...

Azért van benne cukor, mert csak. Ez a női válasz. :)Amúgy a kérdés költői: mindannyian tudjuk az okokat, ezért főzünk otthon és nem eszük a szemetet. Remélem megnyertem a hangszórót :))))
A képek egyszerűen csodásak,a poharat is elrágcsálnám annyira de annyira gyönyörűséges!!! maximális respect

Tálaló írta...

Itt,a Szigetközben a panírozott pontyszeleteket tesszük hagymás,ecetes lébe.Én imádom.
Meg a ruszlit is.Szlovákiában készítenek belőle majonézes salátát is,azt meg még inkább szeretem.

Nekem nagyon tetszenek a fotók.Ötletesek,jópofák,szépek!Tessék nyugodtan büszkének lenni rájuk!!!

duende írta...

Anikó: nem tudom miért tesznek bele édesítőszert, mert a cukor mellé tök fölösleges. És ehetetlenné válik tőle a ruszli. Egyszer belefutottunk egy édesítősbe, olyan mellékíze van, hogy borzasztó. Dobtam is ki az egész üveggel.
Anikó, egész télen nem láttam egy deka havat sem. És még mindig nincs, hire-hava se.


N.D.: Nem is a cukorrral van bajom, az kell bele. Az édesítőszerrel, hogy az minek bele, ha egyszer cukor van benne?! :)
De megnyerted a hangszórót! :))
Köszi szépen! :) A bolhán lőttem a poharakat.

Tálaló: anyu régen sokszor csinált ilyet, csak husiból. Marinált rántott husit, én is nagyon szeretem. :)
Köszönöm! :)

Tálaló írta...

Hogy lehet egy bolhán ennyi,gyönyörűséges konyhai kincset fellelni??
Nálunk csak haszontalan dolgokat,meg műanyag tálakat látok.

duende írta...

Tálaló: talán azért ilyen jó itt a bolha, mert a bolhaárusok legtöbbje Ausztriába jár át cuccokért. Szerintem a jó edények, poharak és egyebek nagy része onnan származik.

Vicuska írta...

Imádjuk a ruszlit, gyakran készítem :)

duende írta...

Vicuska: én még sosem készítettem házilag. De el tudom képzelni, milyen finom lehet! :) Sajnos nem jutok hozzá apróhalhoz.