2012. június 1., péntek

Rebarbara jam



Miért szeretek tanítani? Talán azért, mert olyan az egész, mint valami izgalmas halászat. Az ember nem tudja, mit fog, mit emel ki a tenger mélyéből. A válasz érdekel, amit kapok. Olyan izgalmas, ha igazán megértenek.

(Agatha Christie)




Hugoméktól kaptam tegnap egy csokor rebarbarát, frissen a kertjükből szedve. Jam készült belőle.

Hozzávalók:
1 kg és 10 dkg (az enyém ennyi volt tisztítás után) rebarbara,
1 kg és10 dkg kristálycukor,
1 citrom leve,
csipet só,
1,5 tasak Haas 3:1 zselésítő,
6 dl víz.

A rebarbarát alaposan megmostam, aztán fél centis kis darabokra vágtam. Egy citrom levét ráfacsartam és lecukroztam. Hagytam állni 12 órán át, majd föltettem 6 dl vízzel főni. Csipet sót is tettem bele. Addig főztem, míg a szárdarabok megpuhultak (cirka 20 perc), aztán elkevertem benne a zselésítőt is. Főztem még 5 percig, majd csírátlanított üvegekbe töltöttem. Tetejüket folpackkal és csavaros tetővel lezártam. (A folpackra tettem egy-egy csipet szalicilt is.)
Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A rebarbaralekvár ízesíthető is, de én most kíváncsi voltam, milyen alanature az íze. Finom, pikáns, savanykás, az egresre emlékeztet az íze.
Fűszerei lehetnek: gyömbér, kardamommag, fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs, ánizs. Ezek közül bármelyik jól illik a rebarbara karakteréhez szerintem.


11 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

ilyet én még soha se ettem...

Anikó írta...

Tavaly én is készítettem 2 kisüveggel egy csokornyiból, én sem ízesítettem, nagyon ízlett, csak úgy megettük 2 nap alatt, kenyérre, kiskanálról elnyalogatva.
A tiéd is nagyon guszta:-)))))

NYAMMM írta...

Nagyon finom lehet magában is:)

Névtelen írta...

1.1 dkg? rebarbara, 1,1 dkg cukor?

duende írta...

Kinga: nagyon finom, pikáns, savanyás íze van.


Anikó: :)) így ahogy mondod, én is rájárok... :) És tényleg isteni finom. Majd még lehet kérek a hugicáméktól, mert ipari mennyiség terem náluk. :))


Nyammm: igen, én is úgy eszegetem, anynira jó. :)

Névtelen: köszönöm, javítottam!

chriesi írta...

No ezt is megfőzőm pont így! Nyammm!!!!

Tálaló írta...

Eltűnt az eper:((
Viszont gyönyörű,nyárias hangulatú ez a ribizlis,nagyon tetszik.

Ma senki nem árult a piacon rebarbarát,bár én fagylaltnak szerettem volna.De azt hiszem már ezt készíteném el ha kapnék:))

Rosita Vargas írta...

Luce maravillosa me encanta el ruibarbo aquí tenemos un tallo muy parecido llamado Nalca y también preparo mermelada,es muy exquisita,abrazos y abrazos.

duende írta...

Tálaló: még tavaly fotóztam, mikor lekvárt tettem el belőle. Imádom a ribizlit, az egyik legkedvencebb gyümölcsöm! :)
Hű, fagyinak is isteni lenne, mert kellemesen pikáns, savanykás ízű! Köszi az ötletet, továbbítom a hugomnak! :)


Me gusta mucho, Rosita! :)

Anikó írta...

Az összes lusta rétesedet elmentettem, egyik jobb, mint a másik, asszem az idei nyár ezek variálgatásával fog telni és a pogácsákkal, a családom meg van őrülve értük, pláne most jön a foci VB. rogyásig süthetek:-))))

duende írta...

Na, nagyon örülök, hogy tetszenek! :) És annyira finomak és még ennél egyszerűbbek. :)