Rachel Allen családi kedvenceiből: kardamomos-tejfölös sütemény



El kell mondanom egy szomorú hírt. Az "Igazi" nem létezik. Nincsen. Sehol nem él egy olyan nő vagy férfi, aki az "Igazi", s akit csak meg kell találni. De aki szerencsés, élete során találkozhat két-három olyan emberrel, akiből lehetne "Igazi". Ehhez nagyon sok szeretet, munka, türelem, megértés szükséges, ám végül kialakulhat egy olyan viszony, amelybe a másik már nélkülözhetetlenül belecsiszolódott, vagyis Igazivá vált.

(Popper Péter)




Nem akartam még föltenni ezt a bejegyzést, de Kata barátnőm ma este nálam járt dumcsizni és megkínáltam ezzel a sütivel. Annyira ízlett neki hogy kikönyörögte, tegyem fel már a receptet, mert holnap estére meg szeretné sütni. Engedtem a szelíd erőnek, meg tényleg isteni a sütemény. :)
Ami egyébként Rachel Allen: A család kedvencei című nemrég magyarul is megjelent szakácskönyvéből való. Engem is a T.bálint könyvkiadó keresett meg egy példánnyal hogy olvasgassam, süssek-főzzek belőle és végül osszam meg gondolataimat, tapasztalataimat Veletek.


Azt hiszem, Rachel Allent nem nagyon kell bemutatnom, sokan ismeritek a TV Paprikából több sorozata révén is. Bevallom, nekem ő az egyik kedvencem. Mert nagyon hasonló módon áll hozzá a főzéshez-sütéshez, mint én. Az ételei egyszerűek, gyorsak, ízletesek és még látványosak is. Könyve mindezt tisztán tükrözi is. Sok kezdő szakács/szakácsnő gondolja úgy, hogy ha például vendégeket vár, akkor valami nagyon bonyolult, extra étellel kell elkápráztatnia a vendégeit. Pedig sokszor az egyszerű a különleges, a letisztult a több. Ez a könyv ilyen letisztult, könnyen elkészíthető és mégis egyszerűségükben nagyon is különleges recepteket tartalmaz. Tökéletes akkor is, ha csak a szűk családnak keresünk benne valami ínyencséget, de nem hagy cserben akkor sem, mikor vendégeket várunk. A receptek jól érthetőek, szinte minden ételt nagyon könnyű elkészíteni. Ezért ajánlom kezdőknek is, haladóknak is. Az alapanyagok sem extrák, nagyon könnyen beszerezhetőek néhány kivétellel, amiket viszont könnyedén lehet helyettesíteni. Gondolok itt olyanra, hogy bárányhúst ír a recept, ami nálunk egyáltalán nem kapható, de tökéletesen elkészíthető például disznóhúsból is.
Bevallom őszintén, kicsit bajban is vagyok, mert annyi jó receptet találtam benne, hogy erősen kell gondolkodnom, még melyikeket készítsem el és publikáljam itt a blon is... Még fogok választani és meg is fog jelenni itt is, ezt megígérhetem.
A könyv egyébként ajándéknak is tökéletes mert azt hiszem, bárki örülni tud ennek a szép és nagyon jó szakácskönyvnek. Egyébként 10 fejezetre oszlik, különböző témánként csoportosítva, például: nagy ünnepek, ahogy anyukám csinálta, piknik és kirándulás, stb... Fejezetenként körülbelül 9-14 recept van a könyveben. Nagy alakú, könnyű kihajtani és szépek a fotók is.
Egyszóval, szívből ajánlom Nektek! A kiadó honlapja ITT található, facebook oldala pedig ITT. A könyv könyvesboltokban is kapható.

No és most térjünk vissza a recepthez, ami szuper egyszerű, gyors és nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók egy 20-22 cm-es tortaformához:
A süteményhez:
1 tojás,
200 ml tejföl (ebből 1 evőkanálnyit tegyünk félre a mázhoz),
175 gr kristálycukor,
225 gr sima liszt átszitálva,
1/2 teáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
1 teáskanál frissen őrölt kardamom mag.
A mázhoz:
125 gr porcukor átszitálva
1 evőkanál tejföl.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformának az oldalát kivajazzuk, majd lisztezzük. Vágunk egy, a forma méretének megfelelő kört sütőpapírból és kibéleljük vele a forma alját.
A tojást egy nagy tálban felverjük (nem kell robotgéppel, csak habverővel), hozzákeverjük a tejfölt, a sót, a porított kardamommagot és a kristálycukrot is. Majd kimérjük a lisztet, elkeverjük a szódabikarbónával és belekeverjük a folyékony anyagokba. Nem szabad túlzottan kikeverni, csak épp hogy, lazán összevegyíteni. Azért nagy csomók ne maradjanak benne. A formába öntjük a tésztát, és 25-35 percig sütjük. A sütési idő nekem csak 25 perc volt, mert a süti 20 centis tortaformához van megadva, az enyém viszont 22-es, így kicsit laposabb lett, hamarabb átsült. Végezzünk tűpróbát a sütés végefelé, ha szárazon jön ki a tű a sütiből, elkészült. Hagyjuk 10 percig pihenni, mielőtt levesszük a forma oldalát, illetve az alját és a sütőpapírt róla.
Keverjük ki a mázat, vonjuk be vele a süti tetejét. Nekem kicsit púpos lett a süteményem, így első körben hamar lecsorgott róla a máz. Ezért érdemes peremes tálra vagy tálcára tenni. Hagytam kissé szikkadni úgy 10 percig, aztán ami lefolyt, visszakanalaztam a sütire. És ezt még egyszer, így már szépen rajta is maradt az összes cukormáz. Végül tegyük tortatálra, s ebből kínáljuk.


Mennyei. Azt hittem, nagyon sok lesz bele a kardamom, mert elég erős fűszer. De a tejföl valahogy megszelidíti, úgyhogy valóban kell bele ennyi. Olyan különleges így sütiben ez a csodás mag, igazán ünnepivé varázsolódik ez az egyszerű, olcsó kis sütemény.
Párom ahogy kóstolta, már "magyarosította" is a sütit, mert azt mondta, hogy nagyon el tudja képzelni a cukormáz helyett szirupsűrűségűre alakított sárgabaracklekvárral megcsorgatva. Igaza van. Legközelebb így készül, mert nem utoljára sütöttem. :)

Kardamommag: körülbelül 1 cm hosszú, száraz kis tokok. Ezeket fel kell törni, és a belül található kis fekete magokat kell megtörni a mozsárban. A héj nem használható.

Megjegyzések

Kati üzenete…
Na eztén is kipróbálom, imádom a kardamom ízét:) Igaz nálunk csak örlemény formájában találtam eddig, de gondolom azzal is finom lesz. Muffinban, kekszben már bevált.
Erika üzenete…
Nagyon jó kis recept, ma én is tőle sütöttem. Képzeld, tegnap este pont ezt a süteményt készítette el az itteni ír adón, a műsora is tetszik.
duende üzenete…
Kati: én is nagy kardamomrajongó vagyok, ezért is ezt a receptet választottam elsőnek a könyvből. Nem csalódtam, nagyon finom, nagyon olcsó és nagyon egyszerű sütemény!


Erika: :)) Talán ez jel, hogy süsd meg te is. :) Igen, én is nagyon szeretem a műsorait is. A Bake! című műsora számomra anno szenzációs volt, annyira egyszerűen, jól tudta elmagyarázni és megcsinálni a sütiket, hogy még nekem is kedvet csinált a sütéshez, pedig én sütni nem szeretek, csak főzni. Azóta is sajnálom, hogy nem vettük fel akkor azt a sorozatát.