2013. április 1., hétfő

Meleg burgonyasaláta mediterrán módra


Bizony a hajnalpír az áldozati paripa feje. A nap a szeme, a szél a lélegzése, a Mindenember Tüze a torka, az év a teste. Az Ég a háta, a levegőég a hasürege, a Föld a hasa domborodása. Az égtájak az oldalai, a mellékégtájak a bordái, az évszakok a tagjai, a hónapok és a fél hónapok az ízületei, a nappalok és az éjszakák a patái, a csillagok a csontjai, a felhőzet a húsa. Abraka a sivatag homokja, erei a folyók, mája és tüdeje a hegyek, szőre a füvek és a fák. A napfelkelte az elülső fele, a naplemente a hátulsó fele. Ha vicsorít, az villám, ha megrázza magát, az mennydörgés, ha vizel, az eső. Hangja a szó.

(Brihadáranyaka-upanisad, 1.1.1.)




Nem. Nem húsvéti. Mediterrán, nyáridéző, tengertlátó, melegséghozó. Mert az idén úgy tűnik elmarad a tavasz. Mintha kiestünk volna az időből, mintha belefagytunk volna a télbe, mintha nem akarnánk elereszteni az elmúlt pillanatok jégycsapujjaival belénk csimpaszkodó kezét. Hát nem jól van így, mert tovább kell menni, mert életre kell kelni. Bármilyen varázslat állította is meg az időt, nem állhat meg örökre. Nem rekedhetünk két világ között, a senki földjén. Jöjj tavasz, jöjj nyár végre már!

A mennyiség vagy egy főre szól - ha nagyon éhes vagy és mást nem eszel ha megkóstolod nem is akarsz majd mást enni, és két főre ha csak köretként vagy előéltelként szerepel a menüben.

Hozzávalók:
3 nagyobb burgonya,
2 evőkanál kapribogyó,
8-10 darab aszalt paradicsom,
1 nagyobb gerezd fokhagyma fele,
1/2 citrom lereszelt héja és kevés leve is,
só, frissen őrölt bors és koriandermag,
bőségesen olívaolaj - kb. 1/2-1 decinyi (ne sajnáld,a  burgonya csak úgy issza ezt a finom nedűt),
és más azt hiszem nem is kell rá.

A krumplit süsd meg előmelegített forró sütőben hajával együtt - egy óra elég neki. Tíz perccel azelőtt, hogy kivennéd, csináld meg az öntetet. Mozsárban zúzd össze a fél gerezd fokhagymát durva szemű sóval, borssal, korianderrel. Öntsd fel olívaolajjal, tégy hozzá kevés citromlét is, reszelt citromhéjat is és jól keverd el. Add hozzá a kaprit és a csíkokra vágott aszalt paradicsomot is. A burgonyát hámozd meg, vágd kockákra és jól keverd össze az öntettel még forrón. Azonnal fogyasztandó.

6 megjegyzés:

Hankka írta...

De nagyon finomságos lehet, olyan melengető az illata, íze (ugye?)! :) A medvehagymás spagettidet elkészítettem, imádtuk! :)

duende írta...

Olyan, olyan Hankka! Becsukod a szemed s az íze, az illata elvarázsol valamelyik tenger partjára, érzed a sós meleg levegőt, hallod a hullámok csapkodását, muzsika cseng a füledbe messziről, egy nápolyi dal vagy éppen egy görög dallam... olyanolyan, igen. :)

Hű, nagyon örülök hogy ízlett, köszönöm hogy visszajeleztél, hogy nem csak nekem ízlett nagyon. :)

Tálaló írta...

Nekem is teljesen olyan az érzésem,mintha beragadtunk volna,és már sosem jő a tavasz.
És még mindig esőt ígérnek,pedig az ázott,sok helyütt vízben úszó talajnak sem kellene már.
Minden idegszálam a napsütésért kiállt.

Ehhez hasonlót szoktam készíteni lazaccal(fennt is van a blogon).
De úgysem kívánom a húst,még a halat sem(s nincs is itthon)úgyhogy lesz magában.Tényleg nagyon nyári ízű,és naaaaaagyon finom:))

duende írta...

:) Ugye, isteni... :) Mindjárt meglesem!

Ne is mondja Hölgyem. Szakad a HÓ! :( A hó, április 2.-án...

Bridge írta...

Egyszerű, finom, tényleg nyáridéző. A Férj a fokhagyma miatt már most tiltakozik. :)

duende írta...

:) El is hagyható, Bridge! És nagyon keveset tettem bele, és így sóval, fűszerrel eldörzsölve nem olyan erős ízű. :)