2017. január 25., szerda

10 perces bögrés fánk


A belvárosban lakunk. Több buszjárat is erre jár, és áll meg az ablakunk alatt. Némelyiknek úgy csikorognak a kerekei, pont úgy, mint ahogy a bálnák énekelnek. Ilyenkor mindig elmosolyodom, és azt mondom magamban: igen, hallak benneteket.
Bolondság, de az enyém. Szívem joga.
Egyszer álmodtam az óceánok hatalmas vándorairól. Csodálatos álom volt. Értettem a nyelvüket, éreztem a lényüket. 
Azóta hallom a bálnák énekét. Igen, még egy busz kerékcsikorgásában is tudnak üzenni.



Még tavaly sütöttem először, finom és egyszerű. 
Fura vagyok, mert a főzésre hosszú órákat is képes vagyok rászánni, de a sütésre nem. Pláne, ha egy egyszerűbb variációja valamely sütinek legalább vagy majdnem olyan jó, mint a hosszú időt és babusgatást igénylő verzió. Ez a fánkocska nagyon ízletes és finom, "bögrés" fánk néven találtam, de - szerintem - nem igazán volt jó a recept. Úgyhogy javítottam és pontosítottam.

Hozzávalók 2 főre:
20 dkg liszt
1 tojás
15 dkg tejföl vagy joghurt (én most lájtos tejföllel csináltam)
1 púpos evőkanál kristálycukor
csipet só
1/2 csomag sütőpor
1 dl víz

A hozzávalókat kikeverjük egy tálban (nokedlitésztára kell emlékeztetnie), és evőkanállal adagolva bő olajban kisütjük. Egy adag fánktészta fél evőkanálnyi. A kis fánkocskák maguktól megfordulnak különben, nagyon bírtam ahogy úsznak a kókuszolajban. Közepesnél kicsit kisebb lángon süssük, hogy át tudjanak rendesen sülni. Az első kisült adagból érdemes egyet kettévágni, hogy nem nyers-e a közepe. Így tudjuk ellenőrizni és az olaj hőfokon igazítani, ha szükséges.
Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, vaníliával, rummal is a tésztát. Én egyszerűen csak porcukorral megszórtam és fincsi házilekvárt kínáltam mellé.

Ha nem teszünk bele cukrot, hanem sósan készítjük (akár zöldfűszerekkel), igazán remek körete lehet bármilyen szaftos ragunak vagy sültnek is.
Ha pedig a tésztához némi túrót is keverünk (vagy reszelt sajtot), abból is finom fánk fog kisülni. Akár édesen, akár sósan. Ha pl. túróval készítjük, szuper feltét lehet (és sósan) spenót vagy sóskafőzelékhez, de ha pl. nagyon apróra szaggatjuk, akkor levesbetétnek is kitűnő. Ugye mennyire variálható? :)

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia , gondolatolvasó Duende! :) Fincsi fánkra áhítozván, recepteket nézegettem. Latolgattam, melyiket válasszam? Közben benéztem hozzád... nem keresgélek tovább. Ugye, hogy nincsenek véletlenek!? :)
A bálnák énekének ki/meghallása az utcai forgatag zajából?
-Akinek van füle, hallja...
- Akinek van szeme, látja...
"Keresd és vedd észre a csodákat magad körül! Kifáradsz, ha csak magadra figyelsz, és ez a kimerültség minden mással szemben süketté és vakká tesz."
Carlos Castaneda
Bár véleményem szerint keresgélni felesleges. Akivel/amivel dolgom van, úgyis rám talál...
Legyen szép napod!J.

Névtelen írta...

Kriszti, letiltottál fb-ról? :( csak meg akartam köszönni, és már nem tudom HBea

duende írta...

Szia Judit! Nalátod. :)) Neked is szép napot! :) Remélem ízlik majd ez a gyors és egyszerű fánkocska. :)


Bea, nem. Magamat töröltem úgy cakumpakk. Kicsit (nagyon) elég volt. :) Ha bármi van, megtalálsz a szellemafazekban@gmail.com címen, a citromail-es törlődött már jó régen. Puszi, és igazán nincs mit!!!

Sallai írta...

Ufff.Hát igen, néha elbonyolódtak a dolgok.
Email cím Infó elrakva :-)
Simi a Cicnek!
Puszi.
És nagyon örülök, hogy "élénk" a blog!

Névtelen írta...

Milyen üdítő látványt nyújtanak a rózsák így tél derekán.:)
Üdv a klubban, Duende! Mármint a "fésznélküliek" klubjában.:) Nekem már kb. 4 éve nincs és nem is hiányzik. A virtuális kapcsolattartásnál jobban kedvelem a személyes kapcsolatokat,a lájkolás pedig amúgy sem az én műfajom volt. Bár ezt sokan nem értik (mindenkinekvanfészbukjanekedmiazhogynincs?) de engem nem zavar. Nem függök mások helyeslésétől vagy ítélkezésétől és én sem "térítek " senkit.:) Mindenkinek meghagyom a lehetőséget, hogy úgy éljen, azt gondoljon, cselekedjen, ahogy és amit akar vagy tud.:)
A kelt tésztákat imádom készíteni és enni is,de most nem vágyom rá és kedvem sincs hozzá. Éppen ezért nagyon megfelel ez a gyors, egyszerűen nagyszerű fánkocska, fánkcsoda:) Egy kis málnaszósszal fogom tálalni.Köszi, hogy feltetted.J.

Anikó írta...

Szóval hiába kereslek én is a facén ???

duende írta...

Ildikó, átadom. Miau. :) Én is puszillak!


Ugye Judit? :) Imádom a rózsás cuccokat, mindent, ami rózsás. :) Hát, én közel 5 évet töltöttem ott, de semmi értelmét nem látom. Csak a negatívumait, egyre inkább. Majd lehet írok róla egy rövid szösszenetet. Érdekes volt megtapasztalni, de sokkal rombolóbb, mint amennyire építő.
Jaj, málnaszósz, imádom! Hű, az egyik leglegfinomabb gyümölcs, oda vagyok érte! :) Jó étvágyat hozzá! Szivi. :)

Anikó, hiába. Leléptem. :)

Habos Kakaó Blog írta...

Kb. egy órája találtam ezt a receptet, mostanra már be is fejeztük a nassolást! (Nem fogyott el mind egyszerre, kb. a fele megmaradt holnap reggelire.) Nagyon tetszik a recept, mert tényleg egyszerű, gyors, és a végeredmény is nagyon finom. Kis kérés: lehet, hogy érdemes lenne kiegészíteni egy hozzávetőleges sütési idővel a receptet, vagy beleírni (éljenek a bolondbiztos receptek!), hogy az első fánkot érdemes kettévágni, és ellenőrizni az átsültségi fokot. Én 170 fokos olajban sütöttem a fánkokat, egy icipici fritőzben. Gyönyörűen sültek, forogtak, akkor szedtem ki őket, amikor aranybarnák lettek. Eszembe sem jutott, hogy kettévágjam őket, így csak a tányéron derült ki, hogy még nyers a közepük. Mentőötletként 750 watton egy percig mikróztam a tányérnyi fánkot, így már teljesen átsült mind.

duende írta...

Kedves Habos Kakaó! Hű, köszi a tippet, ez eszembe' se jutott! Mindenképpen beírom a receptbe. :)
És örülök hogy ízlett!!! :)

1011Rebeka@gmail.com írta...

Az előbb sült ki, valami édességre vágytam, mint mindig. Horváth Ilona szakácskönyve számomra a legmenőbb a sok közül, de ott egy égetett tésztával van elkészítve ez a minifánk, vagyis ördögpirula. Ezért kerestem egy másik receptet, ami egyszerűbb, de ahogy szoktam, természetesen variáltam rajta, és azt hiszem még fogok. Az ottani recept szerint: 3o dkg liszt, 1 sütőpor, 2 tojás, 1 kanál olaj ( amit legközelebb ki fogok hagyni, mert szerintem könnyebb lesz a tészta ) 5 kanál cukor ( iszonyatosan sok, nagyon édes, az egy kanál bőven elég, sőt nem is púposan, hisz úgyis valamilyen ízesítéssel tálalja az ember, vaníliás cukrosan, vagy fahéjasan, kakaósan, és természetesen valamilyen dzsemmel, lekvárral, akármilyen öntettel, mondjuk vanília sodóval. sót nem ír a recept, én minden édes tésztába is teszek, mert jobban kihozza az ízeket, és 6 kanál tej, ami nagyon kevés a 3o dkg liszthez, 2o kanállal lett galuskatészta állagú. Én citromhéjat, és vaníliás cukrot is tettem bele, a pici rum minden olajban, zsírban sült tésztához szükséges azért, hogy ne szívja meg magát zsiradékkal. Az alkohol sütés közben elpárolog, nyugodtan fogyaszthatják gyerekek is.
Első alkalommal a közepe nekem is nyers maradt, sokkal kisebb lángon kell sütni, most sikerült, még módosítgatom a továbbiakban, nagyon jó ötlet a sós elképzelés hozzá, és valóban feltétként is kiváló.

Tetszik a blogod, olvasgatni fogom. További jó sütögetést kívánok! :)

ui.:

Örülök, hogy a facéval kapcsolatban nemcsak az én véleményem lóg ki a nagy átlag közül, és találkozom olyanokkal, akik hasonlóan vélekednek, mint én.

duende írta...

Szia! Igen,a citromhéj és a rum nagyon jó a fánktésztákba! :) Horváth Rozi is nagyon jó, de néha nem árt felülbírálni, én is jártam így több receptjével is.

Örülök, hogy ha tetszik a blogom, és jó olvasgatást kívánok hozzá! :)

Hát most már vagyok a fészen is, a blog is... :)) kikerülhetetlen. De nem rajongok érte, most sem. :)