2017. április 14., péntek

Kardamomos csokiszalámi


Az előbb a konyhában nyilván a sok borstól volt olyan borsos hangulatban - gondolta. - Ha egyszer majd hercegnő leszek - tűnődött, s elszomorodott, mert kevés reménye volt ahhoz, hogy valaha is hercegnő legyen -, akkor sohase lesz bors a konyhámban. Jó a leves anélkül is! Lehet, hogy az emberek csak a borstól olyan mérgesek - fűzte tovább gondolatait, és nagyon örvendett annak, hogy valami új igazságot fedezett föl. - Az ecettől lesznek savanyúak, a kinintől keserűek és a törökméztől édesek. Bárcsak köztudomásúvá válna mindez, akkor legalább a felnőttek nem lennének olyan szűkmarkúak a cukor osztogatásában.

(Lewis Caroll: Alice csodaországban)



Asszem ki fogtok nevetni, mert az aprósüti nálunk karácsonytól átívelően eltart húsvétig... Elteszem a jó kis fémdobozomba, és aztán annak rendje és módja szerint el is feledem. De mivel semmit sem szeretek kidobni, újrahasznosítottam. Volt az a hagyományos kis virág alakú vajas kekszem, ami fügelekvárral volt összeragasztva, durvára vágott sok dióval a tetején. És volt jó bőven tojásfehérjemázba forgatott mézes puszedlim is.
A csokiszalámiban az a jó, hogy nem csak bolti kekszet lehet belerejteni, hanem mindenféle már megszáradt aprósüteményt is. (Egyébként tortaalapnak is fel szoktam használni a megszáradt régi aprósütiket.) Valamint az is, hogy korlátlan ideig eláll. Majd jelentkezem idén karácsonykor, mivé varázsoltam át a húsvéti csokiszalámit. 😀

A recept a Street Kitchené, amit ez úton is nagyon köszönök. Annyival módosítottam, hogy nem tettem még hozzá plusz cukrot, mert a sütik már elég édesek voltak - de ha keserűcsokival csináljátok, akkor kell bele egy kevés - és 4 zöld kardamomnak a mozsárban porrá tört magjaival fűszereztem. Került még bele pisztácia, mandula, mogyoró és mazsola a keksz mellé. Isteni. Fentebb viccöltem, ez nem fogja megérni az idei fenyőünnepet, az tuti.

Hozzávalók 4 db 20 cm-es rúdhoz:
35 dkg keksz
40 dkg csokoládé
25 dkg vaj
15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. fekete cseresznye, vörösáfonya, kandírozott narancs)
25 dkg olajos mag vegyesen (pl. mandula, pisztácia, dió)
0,5 dl rum
csipet só
2 evőkanál virágméz
4 zöld kardamomnak a magjai
porcukor a beleforgatáshoz

A vajat kis lángon felolvasztottam a darabokra vágott csokival, aztán belekevertem minden aprított hozzávalót. Mikor már nem volt őrült forró, folpackon rudakat formáztam belőle, és a két végét jó alaposan megtekergettem, hogy tényleg összeálljon és rúd alakja legyen. Hűtőbe tettem egy éjszakára. Másnap porcukorba hempergettem, és újra folpackba csomagoltam. 
Ami a lényeg, hogy annyi szárazanyag kell a csokis-vajas-rumos alapba, hogy ne legyen folyós, ugyanakkor túl morzsalékos, szétesős sem. Ha kiveszünk egy kis darabot, lehessen formázni, mert az a jó állag, akkor tutira össze fog állni a szalámi.



Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok! 🐇🌷🌼🐦




4 megjegyzés:

Anikó írta...

Kár, hogy nem laksz a szomszédomban, én gondoskodnék az összes apró sütidről, főleg a kis virágalakú vajas kekszedről ami fügelekvárral volt összeragasztva, most nagyon megenném, de a csokiszalámirudat is pillanatok alatt tüntetném el, majd megkérdezném, szabad-e rendelést leadnom ?????
Én most csak répatortát sütöttem és sajtos pogit kettőnknek :-)

duende írta...

:)) látod Anikó, ennyire nem vagyunk édesszájúak. Kár, hogy nem itt laksz a szomszédban... :)
Hű, azok jók nagyon. A kelt tésztákat szeretem, különösen a sósakat. :) Azért szoktam édeseket is, de mindig féladagot és sokszor az sem fogy el.

Anikó írta...

Ha nálam maradna esetleg a pogácsából mondjuk harmadnapra is, akkor tepsibe teszem csak úgy szárazon és be a forró sütőbe egy kis pirulásra, utána olyan, mintha akkor sütöttem volna 5 perce frissen, ha nálatok ilyesmik nem fogynak el, másnap tasakold be és irány a fagyasztó, ha ennél belőle,vagy váratlan vendég érkezik, csak kiveszel párat tepsire és átsütöd, teljesen friss és isteni finom lesz. Senki meg nem mondja, nem akkor készítetted !!!

duende írta...

Remek ötlet, szoktam is ilyet csinálni, ha van maradék, de csak friss maradék, mert sajnos nekem egy 25 éves lehel hűtőm van, mini fagyasztórésszel, úgyhogy abba csak a legminimálisabb dolgok férnek el. És nem is mindent lehet beletenni, mert csak mínusz 5-6 fok van benne. De az újrasütést szoktam pár napos maradékokból, isteni ropogós lesz! :)