2018. október 29., hétfő

Körömpörkölt

Elméletileg ősz van, de csak naptárilag. Pedig írhattam volna, hogy itt az ideje a téliesebb ételeknek, mint amilyen például a körömpörkölt. De hát... lehet hogy tél sem lesz. Ma egy hosszú kötött kardigában voltam a városban, és lesült rólam. Nagyon fura nekem ez a lassan novemberi nyár.




Múlkorában két helyen is szóba került a körömpörkölt. És a blogon sincs még fönn, mert ezer éve nem főztem (az is lehet hogy sohase' már nem emlékszem), meg akciós is volt a köröm, úgyhogy most sort kerítettem rá. 
Az a kategória ez az étel, amit valaki vagy nagyon imád, vagy nagyon utál. Mi szeretjük. Lehet főzni más hússal együtt is, például lapockával vagy csülökkel szokták összeházasítani. Szerintem annyira tömény és ízgazdag, hogy nem kell bele más, persze ha bográcsban, nagyobb társaságnak készül, akkor érdemes dúsítani. 
És egy fontos megjegyzés: mivel mondtam kedvenc hentesemnek (mindig megkérdi, mi lesz az ebéd), hogy pörkölt lesz, ezért esélyem sem volt szólni, hogy ne darabolja fel a körmöket. Sajnos ha bárddal szétcsapkodják, nagyon szilánkosra törnek a csontok, lehetetlen minden kis csontdarabkát eltávolítani, akárhogy is próbálkozunk. Szóval: ne daraboltassátok, hagyjátok egyben a körmöket. Ha nagyon úgy gondoljátok, hogy vágni kéne, akkor csak hosszában hagyjátok szétvágni a hentesnek, úgy sokkal kevésbé lesz szilánkos, mintha keresztben is szétüti a bárddal több helyen. 

Hozzávalók 4 főre:
4 köröm (ha lehet első, kisebbek és kevésbé csontosak, de a hátsó is jó persze)
3 nagyobb fej vöröshagyma (olyan 30-40 dkg összesen)
2 normál gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír
2 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál köménymag (vagy őrölt kömény)
1 nagyon picike babérlevél fele
1 szem szegfűbors

1 evőkanál darált és sóban eltett kápiapaprika (közismertebb nevén: Édes Anna vagy Erős Pista)
2 teáskanál sűrített paradicsom

A körmöket mossuk meg, eldobható borotvával az esetlegesen rajta hagyott szőröket borotváljuk le, a szilánkokat alaposan mossuk ki. Egy széles, nagy lábosban vagy fazékban olvasszuk fel a zsírt és kevés sóval dinszteljük meg rajta az apró kockákra vágott vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a pirospaprikát, babérlevelet, a szem szegfűborsot, a köményt, darált paprikát, sűrített paradicsomot, tegyük bele a húst is és öntsük fel annyi vízzel, hogy a körmöknek olyan háromnegyedéig érjen. Sózzuk is. Hagyjuk nagy lángon rotyogni vagy 10 percig, aztán fedjük le, és kis lángon főzzük cirka 2-2,5 órán át. A végén ismét vegyük le a fedőt, és ha túl sok szaftja lenne, tegyük ismét nagy lángra a gázt, és rotyogtassuk el a fölös folyadékot. Ha nem is túl sok rajta a szaft, akkor sem árt neki a végén egy 10 perces nagy lángon főzés. Sűríti. Kóstoljuk, és ha elég puhának érezzük a körmöket, elkészült. Natúr főtt burgonyával vagy olyan "kaszálósszeletre" szelt friss házikenyérrel és savanyúsággal (uborka, ecetes almapaprika, csalamádé, stb...) vagy valamilyen salátával (tejfölös uborkasaláta, svéduborka saláta vagy káposztasaláta) tálaljuk. A savanyúság vagy saláta szerintem kell hozzá, elmaradhatatlan a körömpörkölt mellől.

Tipp: ennek a pörköltnek pontosan olyan íze van, mint amilyet anyukám főzött régen. Teljesen. Viszont lehet abszolút minimalista stílusban is készíteni: zsír, vöröshagyma, pirospaprika, só és víz. Úgy is tökéletes lesz.

8 megjegyzés:

Gizi írta...

Imádom!!! Olyan guszta, hogy most rögtön betudnám falni, igaz egész éjjel szenvednék, de tutira megérné. :) Nálunk a hentesnél már elektromos fűrésszel darabolják fel, így szerencsére nincs szilánk. (habár én mindig magam darabolom, egykettőre megvagyok vele) Csülökkel összefőzve is nagyon finom, bográcsosan mindig együtt főzöm.

duende írta...

Nálunk még hagyományos bárd van csak. :) De legközelebb eltitkolom a hentes elől, ha pörköltnek viszem a körmöt. :)))
Köszönöm Gizus, finom is volt nagyon! És igen, vacsira már nehéz kissé. :))

Anikó írta...

Jézusom, most belehalok a látványba, éjjel fél 12-kor, azonnal be tudnám nyomni, még szerencse, hogy nincs itt, mert vadakat álmodnék egész éjjel :-) Hogy én mennyire imádom :-) Pont emiatt a meleg miatt nem merek főzni se kocsonyát, se ezt, semmi nehezet, épp görög joghurtba kevertem be banánt, mert már nagyon barnult a héja, na én meg ilyeneket eszegetem mostanában, azért egy tányérral bevágnék jó cuppogósan, ragadósan :-)

duende írta...

:))))
Ne is mondd. Főztem jó citromos almakompótot, de már nem fért be a kicsi hűtőmbe, kiraktam az ablakba, a párkányra. De hát 22 fok volt tegnap, úgyhogy langyosan kellett ennem, pedig hidegen szeretem.

Kavics írta...

Te jó ég... tini voltam , amikor utoljára ettem. Nagyanyám főzte... és hogy ragadt és olyan fini volt, pontosan így készült nálunk is, főtt krumplival, savanyúval. :-)

duende írta...

:)) érdemes feleleveníteni, nem? :)

Bodzás Vendégház írta...

Lassan nálunk is felkerül a főznivalók listájára, kizárólag lapockával. Enyém a köröm, Feféé a lapocka. És az idén végre sikerült az ecetes almapaprikám is...

duende írta...

Na, családi megosztás van, ez jó. :))
Az enyém is isteni lett idén, nagyon jól eltaláltam az ecet-só-cukor arányt, az uborkám is jó lett. Mindig teszek el savanyúságot, így a szánkíze szerint való.