2020. október 17., szombat

Mediterrán citromos csirke borral és fehér babbal

 

Megsütöttem Eszter (Fűszer & Lélek) citromos, fehérbabos csirkéjét. Köszönetem, fantasztikus! :) Sokféleképpen szoktam citromos csirkét sütni, mert imádjuk. Így babosan még nem csináltam, de egy biztos: repertoáron marad. Igazi mediterrán fogás. Kissé módosult, mert egyrészt elfelejtettem spenótot venni, úgyhogy az kimaradt most belőle, másrészről tajinban sütöttem. Legközelebb nagyobb tepsiben csinálom, így kissé túlzsúfolt lett, úgyhogy a citromok nem pirultak meg igazán, pedig a citromos csirke akkor az igazi, ha karamellizálódik a citrom, szóval fél adagot kellett volna csak beletenni az edénybe. Majd legközelebb, még szokom az új tajinomat. Valamint még tavasszal, a karanténra készülvén vettem egy kg viszonylag nagyszemű fehér szárazbabot, így előző nap beáztattam a felét, úgyhogy a sütést azzal kezdtem, hogy megfőztem a babot.

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg fehérbab előző nap beáztatva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál kristálycukor vagy nádcukor vagy méz
  • 1 nagyon nagy vagy két kisebb fej fokhagyma
  • 4 zsályalevél (nekem még van friss az ablakomban)
  • 2 közepes paradicsom (még volt itthon igazi kertim) 
  • 20 dkg spenótlevél (el is hagyható)
  • 4 evőkanál olívalaj
  • 4 dkg vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 egész csirkecomb
  • mustár
  • 1 vastaghéjú citrom (a legjobb ha bio)
  • 2 dl száraz fehérbor (én most Dóka Éva zseniális pinot blac-ját használtam) 


A babot puhára főztem, majd a vöröshagymát viszonylag vastagabb félkarikákra vágva a cukorral az olívaolaj és vaj keverékén karamellizáltra sütöttem. Hozzáadtam a főtt, lecsöpögtetett babot, a zsályát, a karikákra szelt paradicsomot, sóztam, borsoztam. Az edény alján elterítettem, beletettem a félbevágott fej fokhagymát, a karikákra szelt citromot (a magokat eltávolítottam) is elrendeztem a tetején, majd a besózott, borsozott, mustárral megkent csirkecombokat elhelyeztem a bab tetején. Aláöntöttem a fehérbort, lefedtem és olyan 180 fokos sütőbe tettem. Egy órát rajta volt a tajin teteje, aztán levettem, a sütőtt full hőfokra téve rápirítottam a combokra. Isteni finom! 

Nincsenek megjegyzések: