2009. október 15., csütörtök

Miért jó fiatalnak lenni? / Az öt tibeti jógagyakorlat

.

Ki kell egészítenem Krisztina kérdésére adott válaszomat, mégpedig Whise Lady kommentje miatt.
Igaz, valóban kellemetlen megtapasztalni, hogy kopik a test, gyengül az erő.

A kiegészítés az 5 tibeti jógagyakorlat nevet viseli, és szerintem sokan ismeritek is már. Lehet kapni könyvvel együtt DVD-n. Öt meglepően egyszerű gyakorlat, amelyek azonban fantasztikus hatásúak. Szívből ajánlom mindenkinek. Én is csináltam egy darabig és nagyon jótékony, tapasztalatból mondhatom. És milyen jó hogy Szepyke útjára indította ezt a kérdést, mert így én is újra fogom kezdeni. Kedvet kaptam újra hozzá!

Ami nagyon fontos, a végén lévő figyelmeztetés, ezt ki is emelem vastag és nagyobb betűkkel. Kötelezően tartsátok be, mert tényleg nagyon erőteljes hatásúak ezek az egyszerűenek tűnő gyakorlatok, nem szabad túlzásba sem vinni. Még egy. A videón 6 gyakorlat látható. Az utolsót ne végezzétek, a légzőgyakorlatot. Csak az első ötöt. Mert ha jól tudom, a hatodik csak hosszabb ideje cölibátusban élőknek ajánlott.





Az öt tibeti jógagyakorlat

Az első rítus:
Az első rítus nagyon egyszerű. Mozdulatait a gyerekek is gyakran végzik játék közben. Célja az energiaáramlás felgyorsítása. Amit tennünk kell, csupán annyi, hogy felállunk és kinyújtott két karunkat oldalt vállmagasságig emeljük. Ezután kezdjünk el saját tengelyünk körül forogni egészen addig, amíg enyhén el nem szédülünk. Nagyon fontos, hogy a forgást balról jobbra végezzük. (Ha egy órát számlapjával felfelé a földre helyezünk, akkor a mutatók járásával megegyező irányban)
Felnőtt emberek kezdetben nem képesek hatnál több alkalommal körbeforogni anélkül, hogy nagyon el ne szédülnének. Kezdőnek nem is szabad többel próbálkoznia. Ha úgy érezzük, hogy a szédülés megszüntetésére legjobb lenne leülnünk vagy lefeküdnünk, mindenképpen tegyük meg. Idővel egyre több forgásra leszünk képesek.

A második rítus:
A következő rítus az eddiginél erőteljesebb működésre ösztönzi a hét energiacentrumot. Feküdjünk le hanyatt a földre, vastag szőnyegre, vagy nem túl kemény talajra. Két karunkat helyezzük kinyújtva szorosan magunk mellé, tenyerünk nézzen lefelé, az ujjainkat zárjuk össze. Emeljük fel a fejünket annyira, hogy állunk szinte fúródjon bele mellkasunkba, ugyanakkor kinyújtott lábainkat is emeljük fel úgy, hogy merőlegesek legyenek a talajra. Ha tudjuk, emeljük lábainkat még tovább a fejünk irányába, de térdünket továbbra se hajlítsuk be.
Azután fejünket és lábunkat egyidejűleg lassan engedjük vissza a talajra. Lazítsuk el izmainkat, majd ismételjük meg a rítust.
A gyakorlatok során vegyünk fel egy állandó légzési ritmust: lélegezzünk be, amikor a fejünket és lábainkat felemeljük, és ki, amikor visszaengedjük őket a talajra. Az ismétlések közti szünetben a lazítás alatt se zökkenjünk ki ebből a ritmusból. Minél mélyebben lélegzünk, annál jobb.

A harmadik rítus:
A harmadik rítust közvetlenül a második után kell csinálni.
Térdeljünk le a földre, a felsőtestünk maradjon egyenes, két karunk a törzs mellett, kezünk a combunkon. Most hajtsuk fejünket előre úgy, hogy állunk szinte a mellkasunkba fúródjon. Azután finoman hajtsuk hátra a fejünket és a nyakunkat, amennyire csak tudjuk, úgy, hogy gerincünk alkosson boltívet. Eközben kapaszkodjunk a combunkba támaszért. Térjünk vissza a kiinduló helyzetbe és kezdjük a rítust előlről.
Akárcsak a második rítusnál, itt is ügyelni kell a szabályos légzésre. Hátrahajlásnál lélegezzünk be, a kiegyenesedésnél pedig ki. Szívjunk annyi levegőt a tüdőnkbe, amennyit csak tudunk. Hogy figyelmünket ne vonja el semmi, összpontosíthatunk csukott szemmel.

A negyedik rítus:
A negyedik rítus első látásra nehéznek tűnik, de egy hét után már könnyedén el lehet végezni.
Üljünk le kinyújtott lábakkal a földre, lábfejeink kb harminc cm távolságban legyenek egymástól. A derekunk maradjon egyenes, és helyezzük két tenyerünket a csípőnk mellé a földre. Ezután hajtsuk a fejünket előre, amíg állunk nem érintkezik a mellkasunkkal. Most pedig engedjük, hogy a fejünk olyan mélyre visszaereszkedjen, amennyire csak lehet, és ezzel egy időben tenyerünkre támaszkodva emeljük el a törzsünket a földtől, úgy, hogy a térdünk behajlik, de a karunk nyújtva marad. Törzsünk alkosson egyenes vonalat felső lábszárunkkal, a talajjal párhuzamosan. Karunk és alsó lábszárunk viszont legyen függőleges a talajra. Ha ezt a helyzetet felvettük, feszítsük meg összes izmainkat. Végül lazítsuk el izmainkat és térjünk vissza a kiinduló ülőhelyzetbe. Kicsit pihenjünk, mielőtt megismételjük a gyakorlatot.
Ezúttal is nagyon fontos a helyes légzés. Amikor felemeljük testünket, mélyen lélegezzünk be. Tartsuk benn a levegőt amíg izmainkat feszítjük, a talajra való visszaereszkedés közben pedig teljesen engedjük ki a levegőt. Az ismétlések közti pihenő alatt is tartsuk magunkat ehhez a légzési ritmushoz.

Az ötödik rítus:
Az ötödik rítus kiindulóhelyzetéhez egy kinyújtott karú, fekvőtámasz-szerű pozíciót kell felvennünk. Ehhez ereszkedjünk a talajra úgy, hogy csak a lábujjunk és tenyerünk támaszkodjon a földre, és így tartsuk meg magunkat a levegőben. A két tenyér és a két lábfej egymástól való távolsága egyaránt hatvan cm körüli legyen. Karjaink és lábaink legyenek kinyújtva. Ebben a pozícióban karunk merőleges a talajra, a gerinc homorúan meghajlik, és a test a vállak és a lábfej között szinte lóg a levegőben.
Ezután finoman hajtsuk a fejünket hátra, majd emeljük meg törzsünket úgy, hogy csípőnk elinduljon felfelé, amíg testünk egy fordított V alakját veszi fel. Ugyanakkor fejünket hajtsuk előre, állunk pedig érintkezzen a mellkasunkkal. Majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe, és kezdjük előlről a gyakorlatot.
Ez a rítus egyike a legkönnyebbeknek. Ha gyakorlottságra teszünk szert benne, a visszaereszkedést próbáljuk meg úgy csinálni, hogy testünket a fordított V helyzetből hagyjuk majdnem a földig süllyedni. Izmainkat egy pillanatra feszítsük meg a fordított V pozícióban, majd a leeresztett pozícióban is.
Az ismert légzési metódust kell itt is alkalmazni. Mélyen lélegezzünk be, miközben testünket felemeljük, és engedjük ki a levegőt, amint testünket leeresztjük.

A gyakorlatok jótékony hatással vannak a merev ízületekre és erősítik az izmokat. De nem ez az elsődleges céljuk, hanem az, hogy az energiaközpontok forgási sebességét normalizálják, vagyis egy egészséges, huszonöt év körüli személyben meglévő természetes állapotot hozzanak létre. Az ilyen emberben az összes energiaforgó (csakra vagy csokor) egyforma sebességgel mozog.
Kezdetnek elég, ha az első héten mindegyiket háromszor végezzük naponta. Azután hetenként növelhetjük ezt a mennyiséget napi két ismétléssel egészen addig, amíg minden egyes rítust el nem végzünk huszonegyszer naponta. A második héten napi öt rítus, a harmadik héten hét, a negyedik héten kilenc, és így tovább. Tíz hét elteltével eljutunk oda, hogy mindegyik gyakorlatot huszonegyszer csináljuk naponta.
Ha valakinek nehézségei támadnak ennek a mennyiségnek a kapcsán az első rítus végzése közben, az nyugodtan csökkentse le forgásai számát annyira, amennyitől még nem szédül. Előbb-utóbb úgyis képes lesz huszonegy egymás utáni pörgésre.
Elég rítusonként a huszonegy ismétlés reggel vagy este.

A légzési ritmus fontossága:
Nemcsak az egyes gyakorlatok ismétlései közti rövid szünetben kell magunkat az egyenletes légzéshez tartani, hanem akkor is, amikor az egyik rítusról kis pihenés után áttérünk a következőre. Ilyenkor álljunk egyenesen és karunkat tegyük a csípőnkre. Mélyen és egyenletesen lélegezzünk.
A rítusok után javasolt egy langyos, de nem hideg fürdő.
Hetenként egy napnál többet sose hagyjunk ki!
Az öt rítus együttesen nem tart tovább húsz percnél.
(Peter Kelder: A fiatalság forrása)

(Forrás: innen)

24 megjegyzés:

Kata írta...

Ó, ezt én is csinálom, tényleg nagyon jók! :o)

duende írta...

:) Most én is újra kezdem, kata. :)

Abi írta...

Kérdés. A 21-szeri ismétlés hogy értendő: pl forgok, megállok, megint forgok 21x, vagy az összes ritust elvégzem és előlről kezdem 21x? Remélem érthető a kérdés... Nagyon szimpatikus torna, de aki csinálja az irhatna bővebben is hatásairól, hogy miket vett észre magán, mi változott? Köszönöm. Abi

duende írta...

Szia Abi!

Úgy értendő, hogy forogsz, és egy körbeérés számit egynek, a második körbeérés kettőnek, stb. Mikor 21-szer csinálod, huszonegyet fordulsz a tengelyed körül. Nem kezded előről. Tehát egy teljes körbefordulás számit egynek. Nézz ki egy pontot és ahhoz igazodj, úgy könnyebb.
És 3-mal kezd, minden gyakorlatból. Aztán következő héten emeld 5-re a gyakorlatok számát, aztán újabb hét után 7-re, aztán újabb hét után 9-re, és igy tovább, maxiumum 21-ig.
Tehát ne 21-gyel kezd.

Milyen hatása van? Tele eszel enegriával, vitalitással. Feltöltődsz. Nagyon jó. :)

L.Krisztina írta...

Nekem a jóga gyakorlatoknál a légzés a legnehezebb, ha figyelnem kell rá akkor valahogy olyan hülye ritmusban kezdek lihegni, hogy az valami rémisztő. De még próbálkozom talán egyszer csak rá jövök. A maté teát a te oldalad olvasása után kezdtük elfogyasztani.Fantasztikus a hatása.

duende írta...

Szerintem ha már többedszer fogod csinálni a gyakorlatokat Krisztina, akkor a légzés is a helyére kerül. Olyan, min t az úszás. Eleinte az ember össze-vissza kalisztál, meg zihál, aztán mikor a mozdulatok ritmusosakká válnak, a légzés is harmóniába kerül. Eleinte nekem is nehéz volt, nagyon oda kellett figyelnem rá.

Hú, örülök! :) A mate egy csodanövény, nagyon fel tudja turbózni az embert. :)
És nem csak az, tényleg csökkenti az étvágyat is, és a sógorom a mate teának köszönhetően gyógyult ki a nagyon komoly cukorbetegségéből.:) Csodaszer!

lúdanyó írta...

Pont ez kell nekem! Köszönöm!

Belly írta...

Duende!
Elolvastam amit a Maté teáról írtál és csak egyetlen kérdésem lenne,hogy hol lehet jó minőségű teát venni?

duende írta...

Szivesen Lúdanyó! :)

duende írta...

Szia Belly!

Én egy bioboltban vettem, nagy kiszerelésben. De épp ma láttam nálunk a Smach-ban is, kisebb zacskósat!
Érdemes teára specializálódott üzletekben is megnézni.

erős ildikó írta...

Nagyon érdekes a téma! Egyrészről tényleg érzékeljük a test változását, másrészt a múló idő sok tapasztalattal megajándékoz: életünk végére talán kiderítjük, kik is vagyunk valójában, s hogyan kellene élnünk...:)

L.Krisztina írta...

Az úszásnál ez természetes, mivel halak vagyok :))))) egy kecske bőrében.
De nekiveselkedem és kipróbálom::))))))

Ízbolygó írta...

Évek óta csinálom. Valóban nagyon egyszerűen, gyorsan elvégezhetőek a gyakorlatok és még segédeszköz sem kell hozzá.
Szülés után újrakezdem. Jó, hogy írtál róla!

duende írta...

Igy igaz, Napmátka. Minden életkornak vannak előnyei és hátrányai is. :)

duende írta...

Majd számolj be Krisztina, jó? :)

duende írta...

Örülök hogy újra összetalálkoztatok, Izbolygó! :)

Feli írta...

Ezek nagyon jó gyakorlatok!!! Én is csinálom, habár nem naponta, kombinálom másokkal.

Feli írta...

Szóval Reni voltam a Lét-tudatostól, csak a lányomnak is van már google fiókja...hja kérem szalad az idő...:)

IZs írta...

Csak kiváncsiságból 2 kérdés:
1. mi bajom lenne a 6. gyakorlattól ?( mivel nincs leírás és a filmen követhetetlen , nem is tudnám megcsinálni). 2. mikor javaslod reggel vagy este vagy mindegy?
Amúgy szuper a sorozat, én rendszeresen jógázom különböző dvd-k segítségével, most kipróbálom ezt is.

duende írta...

Szia Renáta! :))

Én is elkezdem jövő héttől újra. :)

duende írta...

IZs:

Azért nem tanácsos végezni, mert ez a gyakorlat a kundalini-energiát szabaditja fel. A kundalini maga a szexuális energia, vagyis maga az ENERGIA, életerő.
Magas tudatosság szükséges ahhoz, hogy a Kundalini-kigyót "megpiszkáljuk". Ugyanis nagyobb ereje van mint egy atombombának, ez maga a teremtő erő.
Ha nem kellő óvatosságal szabadul fel, az katasztrofális dolgokhoz vezethet: megőrülhetsz, egy pillanat alatt belehalhatsz, spontán égés, spontán fagyás által stzintén meghalhatsz.
A kundalini energiával dolgozni csak értő mester felügyelete alatt szabad.

Mindegy, amelyik napszakban száodra elvégezhetőbb, ahova könnyebben beiktatod a napodba.

IZs írta...

Köszönöm, reggelre időzítem, jólesik. IZs

Unknown írta...

Sziasztok! Én este csinálom meg a gyakorlatsort, hátrányban vagyok-e azokhoz képest, akik reggel csinálják? Andi

duende írta...

Szia Andre! Nem hiszem, szerintem mindegy, milyen napszakban csinálod, a lényeg, hogy csinálod. :)