Hozzávalók 2 főre:
- 1/2 csirkemellfilé (egy nagyobbacska)
- 1 szál újhagyma zöldjével együtt
- 3 nagyobb levél kelkáposzta (vagy cukkini)
- só, frissen őrölt bors
- 1/2 mokkáskanál kínai ötfűszer keverék
- 1 teáskanál világos szójaszósz
- 1 kicsi gerezd fokhagyma
a tésztához:
- 15 dkg fehér liszt
- körülbelül 1/2 dl víz (amennyivel kemény tésztát tudunk gyúrni)
az öntethez:
- 1/2 dl olaj
- 1 teáskanál chilipehely
A lisztből a vízzel kemény tésztát gyúrunk, majd nylonzacskóba csomagolva 2 órát pihentetjük. A kelleveleket megmossuk, majd 2 mm vékony csíkokra vágjuk és kissé besózzuk, végül állni hagyjuk.
Mikor a kel kiengedte a levét, kinyomkodjuk. A csirkemellet késes aprítóban pépesítjük, fűszerezzük sóval, borssal, ötfűszerkeverékkel, szójaszósszal, és hozzákeverjük a kinyomkodott kelkáposztát is. A sózással csínján bánjunk, mert a szójaszósz is,a kel is sós.
Felmelegítünk
forróra egy deciliter olajat a mártogatóshoz, közben egy kis tálkába
tesszük a chilit, és erre öntjük a forró olajat, s már kész is a
mártogatósunk.
A tésztából kb. 1,5 cm vastag hengert formázunk, és eldaraboljuk szintén 1,5 cm-es nagyságú darabokra. A darabkákat kissé lenyomjuk, majd egy kicsi sodrófával 1 mm vékony körlapokká nyújtjuk őket. A szélüket körben kissé bevizezzük, a közepükre tölteléket teszünk, félbehajtjuk és összenyomkodjuk a félkörív mentén. Hajtásokat is csinálhatunk.
Egy nagy serpenyő aljára teszünk fél evőkanál olajat, és a gombócokat belehelyezzük talpukkal lefelé, hogy a hajtások legyenek fölfelé. Egy percig sütjük, míg a gombócok alja megpirul, majd a serpenyőbe öntünk 2 dl vizet és lefedjük. Közepes lángon főzzük 10 percig, ha nem főné el a vizet, 10 perc után vegyük le a tetőt és hagyjuk elpárologni.
A gombócokat a mártogatóssal kínáljuk, díszitjük újhagymazölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése