A recept a Rupáner-konyha blogé, és nagyon jó, köszönetem érte, máskor is fogom sütni. Csekély változtatásokat eszközöltem csak az eredetihez képest, melyet itt találtok: nyolcperces bögrés epres
Hozzávalók egy 22-szer 34-es tepsihez (ha 1-2 centivel nagyobb a tepsitek, az sem baj, de kisebbe ne süssétek, mert való igaz, hogy hihetetlen mód feljön ez a tészta, így is vagy 4-5 cm vastag lett):
- 25 dkg kristálycukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 37 dkg fehér liszt (ebből nálam 7 dkg teljes kiőrlésű)
- 1 tasak (12 gr) sütőpor
- 2 db tojás
- 3, 75 dl tej (nálam 3,5%-os)
- 1,25 dl étolaj
- ízlés szerint sárgabarack (vagy eper, málna, ribizli, szeder, meggy, egres, szilva, áfonya)
- és
- a szóráshoz kristálycukor és 3-4 ek. olvasztott vaj (nálam őrölt kardamommal kevert kristálycukor, nagyon jól illik a sárgabarackhoz)
A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
A hozzávalókat a gyümölcs kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
Fontos: Ne verjétek fel kézi robotgéppel, csak lazán összekeverni, különben szalonnás lesz a végeredmény, és ez általánosságban igaz a legtöbb kevert tésztára!
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában ketté vágott sárgabarackokkal.
Héjával lefelé sorakoztassátok a sütire, hogy ne áztassa el a tésztát a sülő gyümölcs leve.
Kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk). Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba. Nem kell félni, hogy túl édes lesz, mert alapvetően a tészta maga sem túl édes, és a sárgabarack is, ahogy sok más gyümölcs is, cukor nélkül bizony nagyon savanyú, szóval nyugodtan lehet több rétegben szórni a tetejére a cukrot.
Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből.
Nagyon laza, tényleg extra magasra feljövő, nagyon szaftos finom tésztája van.
10 megjegyzés:
Csodás látványnak is és nagyon finom lehet ! Szép magasra feljött a tésztája.
Bocsi úgy akartam írni hogy szép magas lett a tészta!
Köszi Évi! :) Nagyon finom, és olyan egyszerű és gyors az elkészítése, hogy csuda! :)
Szia! Ma én is megsütöttem 2x is, mert az egyik ajándékba megy. Tényleg nem édes a tésztája, Jó ez a cukor szórás a tetején.
Örülök, hogy ízlik! :) Nekünk is nagyon bejött, más gyümölcsökkel is fogom majd sütni.
It's a shame that this blog isn't being updated anymore. I really enjoyed it.
I really like looking through a post that can make people think.
Everything is very open with a precise explanation of the issues.
Woah! I'm really loving the template/theme of this site.
I genuinely enjoy studying on this internet site, it contains fantastic articles.
Megjegyzés küldése