2021. december 5., vasárnap
Almával, hagymával sült mézes oldalas
2021. október 16., szombat
Özlábgombával töltött csirkecombok
Kaptam a piacon úgy 40 dekányi őzlábgombát. A szebbjét kirántottam azon frissiben, a maradékból pedig töltött csirkecombokat készítettem.
Egy nagyon pici fej vöröshagymát (diónyi méretűt) apróra kockázva vajon dinszteltem egy kis fej szintén apróra kockázott fokhagymával, és nagyon apróra vágott kevés kolozsvári szalonnával. Aztán hozzáadtam az apróra vágott őzláb-fejeket is. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem, majd kevés száraz fehérbort öntöttem hozzá, és hagytam teljesen elsülni a gombás keverék alól. Végül petrezselyemzöldet is tettem hozzá és egy csipet cukrot, kikerekítette az ízeket. A két combhoz mindössze egy fél zsemlét áztattam csak be, ezt kinyomkodtam, adtam bele egy kisebb tojást és a gombás keveréket. Míg a töltelék sült, a combokon a bőrt fellazítottam és besóztam, aztán kevés pirospaprikával is bedörzsöltem. Szebb színe lesz - gondoltam - ha megsül. (És tényleg.) Betöltöttem a keveréket a bőr alá, kivajaztam egy tálat, beletettem a combokat, a tetejükre is tettem kevés vajat, alá öntöttem cirka 4 cl vizet és lefedtem alufóliával. Egy órán át sütöttem 180 fokon, majd levéve a fóliát még negyed óráig nagyobb hőfokon rápirítottam. Egyszerű olívaolajos-fehérborecetes fejes salátával és párolt rizzsel tálaltam.
Tipp: a maradék őzláb 10 dkg volt. Ez elég akár négy combhoz is, de akkor két zsemlét áztassatok be hozzá.
2021. szeptember 17., péntek
Vargabéles
2021. július 15., csütörtök
Reszelt omlós tésztás, habcsókos, gyümölcsös süti
- a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tasak sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg vaj
- 5 tojás sárgája
- a habcsókos réteghez:
- 5 tojás fehérje
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 dl olaj (el is hagyható)
- 0,5 kg áfonya vagy málna vagy meggy, vagy feketeszeder vagy sárgabarack vagy ribizli vagy josta vagy egres vagy akár két-három féle gyümölcs keveréke