2008. november 21., péntek

Kelkáposzta fözelék



Hozzávalók 4 főre:
  • 1 közepes fej kelkáposzta,
  • 3 közepes méretű burgonya,
  • 3 nagy gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 4 evőkanál olaj,
  • 2 evőkanál liszt,
  • só,
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag,
  • 1 evőkanál majoránna.

A vöröshagymát apróra kockázva kevés sóval megdinszteltem, majd pirulásig sütöm az olajon, szép karamella színűre. Általában csak világosra dinszteljük a hagymát az ételek alá, de a kelkáposztának kifejezetten jól áll a karamellizált hagymaíz. A végén a fokhagymákat is belereszelem, de most már csak átfuttatom a zsiradékon, nehogy megégjen, de a ressességét a fokhagyma elveszítse. Azonnal hozzáadom az apróbbra kockázott burgonyát egy kevés vízzel együtt, annyival, amennyi épp csak ellepi. Sózom és fűszerezem, hagyom főni. Közben a kelkáposztát olyan kétszer kettes kockákra vágom. A nagyon nagy és vastag torzsarészeket kivágom, az nem kerül bele a főzelékbe. Mikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadom a kockázott kelleveleket is, és lefedem. Plusz vizet nem teszek hozzá, mert a kel nagyon összeesik, és ha túlvizezném a főzeléket, túl híg lenne. Mikor már puha a kel is, két evőkanál lisztet kikeverek körülbelül 2 dl vízzel és a főzelékhez adom. Pár percig forralom, hogy a lisztíz eltűnjön, és készen is van a főzelék. Ha úgy van kedvem, akkor a liszttel egy szép sötétebb barna rántást készítek, és azt adom a főzelékhez, de nincs mindig kedvem a rántással még külön macerálni.


Nincsenek megjegyzések: