2009. február 27., péntek

Sárgarépa-zalziki



… és a világ forog tovább,
… és a világ forog tovább...
És én nem nézek hátra,
nem nézek hátra.
(duende)





Ezt a kencét a Mindmegettén találtam. Aztán rájöttem, hogy kétféleképpen is elkészíthető, és isteni finom.
Az egyik variáció - ez volt amit találtam:

Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa,
20 dkg füstölt sajt,
1-2 dl majonéz,
1 evőkanál 20 %-os tejföl,
durvára vágott dió.

A neten talált receptben egyébként a dió helyett petrezselyemzöld szerepelt.

A sárgarépát lereszeljük, és picit besózzuk. Hagyjuk állni hogy levet engedjen, aztán jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot is, a majonézt és a tejfölt, a durvára vágott diót. Jól összekeverjük, hagyjuk kicsit összeérni.

A második - saját - varia:

Csöpögtessünk ki joghurtot, hogy jó sűrű legyen. A reszelt sárgarépát szintén jól kinyomkodva hozzákeverjük, a dióval együtt. Ebbe nem kell füstölt sajt, mert a sűrű joghurtnak magában is nagyon finom, krémsajtra emlékeztető íze van. Ebbe a variációba a darált dió helyett tehetünk egy kevés szárított mentát, aki szereti. Véleményem szerint jól illik a sárgarépához.

A fűszeres minibagettekkel ettem, felséges volt.

24 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Érdemes lehet kipróbálni a reszelt sárgarépa+fokhagyma+majonéz kencét is, nagyszerű!:-)))

sedith írta...

Szia! Most olvasom, amit írtál. Érdekes, mert a blogomban sehol sem szerepel az a türkíz szín. Tehát a beállításoknál én ilyet nem tettem egyetlen feliratnak sem. Megnyitottam az utolsó bejegyzésemet csak magában és ott valóban van egy ilyen színű valami, de dátumot és órát ír ott, a Megjegyzés küldése nálam jó sötét lila, nagyon jól látszik. A beállításoknál így is van, a link színe ilyen. Nem tudom, hoyg mit tegyek, mit tehetnék. Szívesen kicserélném azt is valami más színűre, de egyszerűen nem tudom, hogy hol. Mert mondom, ahol a színeket állíthatom be, nem szerepel sehol ez a türkíz. VAlamilyen javaslat?
Puszi s nagyon köszi, hoyg szóltál.

sedith írta...

NA, egyszerűen rákattintottam arra a "gyönyörű" színre és most az is lila lett.
Nálad változott valami? Sajnos nem tudom, mit tehetnék mást. Amúgy a linkjeim pirosra vannak állítva, a látogatott linkek pedig lilára. Türkíz nincs a blogomban.

De csak most jutottam oda, hogy elolvassam, amiket sütöttél-főztél tegnap. NAgyon jól néz ki minden, ilyen fűszeres kenyereket én is szoktam készíteni. A sárgarépakencét meg próbád ki reszelt tormával is. NYamm. Magában kenyérre kenhető, de hidegtálakhoz sonkát is meg lehet tölteni vele. Én mindig íyg szoktam csinálni a sonkatölteléket.
Tegnap meglett a babfasírtom. Finom lett, de kissé ízetlen volt, állítólag. Hiába a nátha nem kedvez az ízlésnek!:P
Puszi, Edith

duende írta...

Nem, nem változott.

Nem tudom, Edit. Próbáld meg az Irányítópult, aztán elrendezés, aztán színek és betütípusok. Talán ott megtalálod a világos türkiz-színt.


És köszi, a torma tényleg jól illhet a sárgarépához! :)

jaj, téged is elkapott a nyavala? Jobbulást kívánok neked!

duende írta...

Köszi Gabojsza, valóban isteni lehet fokhagymásan is! :)

Névtelen írta...

Ez nagyon megy az oviban is. Majonézesen is, meg sajtosan is, meg fokhagymásan is.:-)

sedith írta...

Szia! GAbojsza tanácsára módosítgattam egy picit a színeket, a linkek színeit sötétítettem. Van-e valami változás?
Amúgy, igazad volt, megnyitottam Explorerrel külön az utolsó bejegyzést, és mindkét link olyan türkíz volt. Amúgy elégedett vagyok a hozzászólások számával. Én sem írok mindig mindenkinek, akit elolvasok! :D Még hozzád sem írok mindig, pedig minden főztödet elolvasom!:D

sedith írta...

Megint én... megtöltöm a helyet az én bajommal ezeknél az ínycsiklandó falatoknál. No, most már teljesen új look fogad a blogomban, remélem, nincs több türkízség. Írd meg, jó?
Puszi

Renata Kalman írta...

Hű, Te nagyon termékeny vagy posztírásban, alig bírom tartani a lépést...


Fogadd szeretettel:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/02/barati-dij-avagy-apold.html

erős ildikó írta...

Én sem bírom a lépést tartani Veled...:-)
Nagyon mutatósak ezek a mini-szendvicsek, s azt hiszem, mindkét változatot megkóstólnám...

duende írta...

Nagyon klassz ovitok van, Ízbolygó! És nagyon édesek a képek a gyerekekről. És gyönyörű az oldal! :)

duende írta...

Igen, Edit! Megnéztem, és most jól látszik! :)

Az az igazság, én nem láttam meg sokszor, mikor írni akartam neked, és mindig rossz helyre kattintottam! :)))
De az is lehet, hogy szemüveg kéne? :))

duende írta...

Köszönöm szépen, Renáta, nagyon aranyos vagy! :)

duende írta...

Köszi szépen, Napmátka! Tényleg nagyon finom!

Kata írta...

Szia! Nézz be hozzám, van a számodra valami!

http://katakonyha.blogspot.com/2009/02/kulonleges-barati-dij.html

duende írta...

Köszönöm, Kata! :)

trinity írta...

Jó kis forgalom volt itt ma:))
Légyszi, nézz be hozzám is,vár valami Rád...
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/02/elismeres.html

duende írta...

Nagyon szépen köszönöm, Trintinty! :)

Turák Kinga írta...

Szia, a dió helyett tegyél bele medvehagymát! Bár, mi csak majonézt adunk hozzá és isteni finom!!!

duende írta...

Köszi szépen az ötletet, Kinga! :)
Nagyon jó! :))

Turák Kinga írta...

kaptam medvehagyma öntetet, szted, ebbe az ételbe jól elférne? mivel nem tudom, h az öntet mennyire adja vissza magát a növényt...

duende írta...

Szerintem ebbe túl erős lenne a medvahagyma. Ennek a kencének finom lágy íze van, selymes, krémes. A medvehagyma pedig eléggé erőteljes és a színe is csúnya barna lenne tőle - jól gondolom hogy méregzöld az öntet?
Valami másba tedd szerintem. Pl. körözöttbe. Vagy salátákhoz az öntetbe keverj belőle egy keveset. Vagy sültekhez szerintem.
Vagy quacamoléba is jó lenne - avokádókrémbe.

Turák Kinga írta...

igen, nagyon erőteljesen zöld színű...

duende írta...

Kinga, a tepertőkrémbe szerintem egy keveset tehetsz! Az nem fog megharagudni érte, szerintem abba tökéletesen illene.