KörözöttHa a feszültség és a nyomás eluralkodik rajtam, lemegyek a folyóhoz.

Énekelek. Sírok és imádkozom, beszélek Anyámmal és Nagyapámmal, egyszerűen csak ennyit mondok: "Adjatok erőt."
Gyakran, mikor ott ülök, arra száll egy sas, és átrepül a folyón. Leül épp velem szemben a folyó túlpartján egy fa ágára. Erre én azt mondom: "Mindíg itt vagy, ha szükségem van rád. Mindíg tudod, mikor kell jönnöd."
Ez aztán igazán megnyugtat és erőt ad.

(Mary Leitka, Hoh indián asszony)
Nagyon szeretem a juhtúrót. Bármilyen formában. Sztrapacskára, vagy csak kikeverve kis vajjal, tejföllel natúran. De a körözöttet is nagyon szeretem. És már régen készítettem, pedig jó kis vacsoraétel egy bögre forró teával.

Hozzávalók:
juhtúró (brinza),
vaj,
tejföl,
őrölt pirospaprika,
őrölt bors,
őrölt köménymag,
vöröshagyma vagy lilahagyma vagy újhagyma,
fokhagyma.

A hozzávalókat kikeverjük. És kész. :))


Na jó, csak vicceltem. Szóval, amennyi juhtúróm van, annak a harmadát szoktam beletenni vajból és jól összedolgozni. Aztán egy nagyon kevés tejföllel lazítok rajta. Tényleg csak kevéssel. Fűszerezem, a fokhagymát reszelve, a vöröshagymát nagyon pici kockákra vágva szoktam hozzákeverni. Most zöldhagyma zöld szárát tettem bele. Hagymából és fokhagymából nem kell sok bele, csak épp hogy ízt adjon neki. A juhtúrónak önmagában is erős a karaktere.
Szoktak még hozzákeverni egyébként egy lehelletnyi sört is, illetve egy nagyon kevés szardellapasztát. valamint nagyon finom benne a kapribogyó is.
Alapvetően a köménymag az, ami nélkül a körözött számomra elképzelhetetlen.
Pirítóssal isteni finom, jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

sedith üzenete…
Utánozol, utánozol? ;) Ugyanígy vagy legalábbis nagyon hasonlóan szoktam én is készíteni. Múltkor a gombát ezzel töltöttem meg és abba nem tettem vajat, emrt a túró eléggé zsíros volt amúgyis. De ha csak kenyérre kenni készül, akkor vaj is megy bele. Én is jó köménymagosan szeretem.
A fotók csodálatosak!!!
duende üzenete…
Aha! A jót érdemes! :))

És köszi! :)
Névtelen üzenete…
Jé, te fokhagymát is teszel bele? Én azt még nam próbáltam, egyébként stimmel:) Nálunk is nagy kedvenc, habár a gyerekek miatt legtöbbször tehéntúróból készül...
Csatlakozom Edithez: nagyon szépek a képek (mint mindig):))
Katakonyha (nem megy a gmail...)
napmátka üzenete…
Nagyon szeretem a juhtúrót és a juhtejes dolgokat, köztük a juhsajtot is. Nekem valahogy finomabbak, mint a kecsketejes ételek. De régen csináltam körözöttet... olyan szépen fotóztad még ezt az egyszerű ételt is.
duende üzenete…
Igen, Kata, egy egészen keveset csak.
És köszönöm. :)
duende üzenete…
Én is Napmátka! Rajongok a juhtúróért! :))

A kecsketúrót is szeretem, van egy néni a piacon, ő nagyon jól készíti. Egészen krémes, lágy, nagyon finom az is.
Turák Kinga üzenete…
szted kb. 25dkg túró elengedő egy 20 fős társasághoz, úgyh mellette még lesz két kence, ill. füstölt áru, sajttekercs... vagy még vegyek hozzá?
duende üzenete…
Szia Kinga!

Szerintem elég lesz, mert úgyis megy még bele 7-8 dkg vaj, 1-2 kanál tejföl is és ahogy írod: lesz mellette még más is. Elég szerintem!
Turák Kinga üzenete…
nagyon finom lett, sztem, a három kence közül ez fogyott a legjobban!
duende üzenete…
Örülök hogy ízlett Kinga! :)