2011. július 23., szombat

Fűszeres máj grillezett őszibarackkal és fügével


Mindazonáltal Kalkuttai szorgalmasan mártogatott, miután a kenyér héját nagy hozzáértéssel levágta. Elsőbben a kenyér belével bíbelődött, mielőtt villájára tűzte volna azt, és a forró zsírban meghemperegtette. Arca meglehetős ünnepélyes kifejezést öltött, mint a kémikusoké, midőn valamely fontos vegyületet készítenek. Arcának komolysága csak akkor engedett, amikor a kenyérdarab az áztatástól már megbarnult, és késznek mutatkozott a villa ív alakú lendületére a szájba vándorolni, igaz, hogy kárba ment néhány csepp zsírocska, amelyet az asztalkendő fogott fel.

(Krúdy Gyula)

Valójában ezt az ételt nyárson szerettem volna megsütni. De az idő közben elromlott, így tűzhelyen készült. Leírom mindkét módot. Könnyű, nyárias, szezonális.

Hozzávalók 2 főre:
a májhoz:
50 dkg csirkemáj,
1/2 mokkáskanál fokhagyma granulátum,
1/2 mokkáskanál őrölt csili,
1/2 mokkáskanál koriandermag,
3 nagyobb szem szegfűbors,
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg vagy 3 db egész,
só, frissen őrölt bors.
A gyümölcsökhöz:
4 nagy sárgabélű őszibarack vagy nektarin,
8 szem füge,
só,
1 evőkanál méz,
pár csepp citromlé,
1 cent barackpálinka,
citromos kakukkfű.
Plusz:
4 evőkanál olívaolaj,
4 dkg vaj,
és bacon szalonna.

A mozsárban összetörtem a koriandermagot, szegfűszeget, majd fűszereztem a májat sóval, borssal, csilivel, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, fokhagyma granulátummal. Serpenyőben hevítettem olajat és vajat, ezen kisütöttem a bacont, amit egy nagy tál közepére kiszedtem, majd a májakat is átsütöttem (fedő alatt csináljuk, mert durroghat), ezt a bacon köré szedtem ki, végül a visszamaradt zsiradékon 3-4 perc alatt átsütöttem a barack és fügedarabokat csipet sóval, mézzel, citromlével, citromos kakukkfűvel és pálinkával. A pálinkát a végén öntöttem rá, meg is gyújtottam: vagyis flambíroztam a gyümölcsöket. (Ezt óvatosan, gyorsan húzzuk el a kezünket a serpenyő fölül, mert hirtelen csapnak fel a lángok.) A tálon a máj köré tálaltam, a maradék zsiradékkal a májat meglocsoltam. Szegfűszeges rizzsel tálaltam, ami csak annyi, hogy 3 szem szegfűszeget belepároltam a rizsbe. Íze nem lesz tőle, de isteni illatos lesz, mintha jázmin rizs lenne. 

Ha nem nyárson készül az étel, a bacon el is hagyható. (Valójában arra szolgál csak, hogy a májdarabkákat megóvja a kiszáradástól.)


Ha nyársat készítenénk belőle: A gyümölcsöket sóval, mézzel, citromlével és citromos kakukkfűvel jól keverjük össze. Fűszerezzük a fentiekkel a májlebenyeket, fél szál baconökbe göngyöljük be a májdarabokat - így húzzuk a nyársra felváltva fügével és barackdarabokkal. Kenjük meg egy ecsettel olvasztott vajjal és mehet is a grillrácsra.

11 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon guszta, és nagyon-nagyon finom lehetett. Szeretem a gyümölccsel készült ételeket, és ezt feltétlen elfogom készíteni.

Niki írta...

Fantasztikus....Kedvemre lenne,még így vacsi után is:)))))

duende írta...

Gizi: életem párja szerint az idei nyár legfinomabb ételét rittyentettem össze ... :) Oda volt érte, én is, tényleg nagyon finom volt. :)


Niki: :)) Köszönöm. :)

erős ildikó írta...

Szia!
Ez nagyszerű kombináció, nagyon tetszik! És igazi nyári! (Andreas Vollenweidert is telitalálat, jó hallgatni, én is szeretem.)

Padparadsa írta...

Naaagyon édes ahogy "tálaltad"!! <3

duende írta...

Szia Napmátka! :)

Köszönöm szépen! :)
Vollenweidert nagyon szeretem...


Padparadsa: :))

Elif írta...

Mennyire jók már ezek a képek!!! :) Na és a recept is szuper, elémtehetnéd most igazán.

Bianka írta...

Én is szívesen megkóstolnám

duende írta...

Elif: Köszi szépen. :)

Bianka: készítsd el. :)

Névtelen írta...

Szia!
Megkérdezhetem, hogy honnan való ez a Thich Nhat Hanh idézet? Nagyon tetszik. :)
Üdv: Alexandra

duende írta...

Kedves Alexandra, sajnos már nem emlékszem, melyik könyvéből írtam ki... :( Sorry!